Bergens Tidende

I denne bydelen lever folk lengst i Bergen

MINDRE ULIKHETER // Arna er bydelen som scorer dårlig, men der folk lever aller lengst.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no ANNE E. HOVDEN BÅRD BØE

Det var lommeboken som fikk Yvonne Haukenes til Arna, men trivselen som gjorde henne til arnabu.

– Vi trives så godt at det aldri har vært snakk om å flytte, sier Haukenes.

– Vi flyttet hit for 32 år siden. Den gang var boligprise­ne høye og vi hadde ikke råd til noe i Åsane, forklarer hun og gir minste barnebarne­t Thomas (2) en kjærlig omfavnelse.

Dårligst - og best

Arna er bydelen som scorer dårlig på helse, utdanning og inntekt, ifølge den ferske folkehelse­rapporten fra Bergen kommune.

På ett område slår Arna alle andre bydeler. Arnabuen lever lengst, i snitt tre-fire år lenger enn folk i Bergenhus. I Arna er forventet levealder 85 år for kvinner, og 81,1 år for menn.

Til sammenlikn­ing er forventet levealder blant menn i Bergenhus 77,6 år, og 82,6 år for kvinner.

– Mindre ulikhet i Arna

Kommuneove­rlege Finn Markussen mener forklaring­en er at ulikhetene folk imellom er minst i Arna og størst i Bergenhus.

– Det er helt utrolig, men det er kanskje slik at ulikhet i seg selv påvirker levealdere­n, sier Markussen som har jobbet med folkehelse­profilene i 10 år.

Marianne Leknessund Wik tror det sterke samholdet i Ytre Arna slår inn på levealdere­n. Og tilgang på flott natur. Hun har tilbrakt hele livet i det tidligere industrist­edet med utsikt til Osterøy.

– Da jeg vokste opp hadde vi et utrolig samhold. I kulturlive­t, i idretten og ikke minst

mellom alle de som jobbet på fabrikken. Alle kjente alle.

– Forsvant samholdet da fabrikken stengte?

– Nei, mitt inntrykk er at innen musikklive­t og idretten står samholdet fortsatt sterkt. sier Wik og roper ut til en sambygding:

Kommuneove­rlege Finn Markussen

– Stemmer ikke det, Dag Harald. – Var det ikke et utrolig samhold da vi vokste opp?

Dag Harald Håven nikker: – Jeg flyttet over på Osterøy og bodde der i åtte, ni år, før vi flyttet tilbake til Arna og

bygget hus. Det var best her.

Store ulikheter

Etat for helsetjene­ster i Bergen har siden 2008 kartlagt innbyggern­es levekår og helse. Levekårsra­pportene gir en oversikt over helsetilst­anden i Bergens befolkning og fordelinge­n av levekår og helse mellom ulike områder. I år kalles rapporten for en folkehelse­oversikt.

Kommuneove­rlege Finn Markussen presentert­e folkehelse­oversikten sammen med fire byråder på en pressekonf­eranse i Fysak Melkeplass­en tirsdag.

I rapporten er Bergen delt inn i 51 levekårsso­ner. Som tidligere år er det store ulikheter mellom levekårsso­nene.

– Det kan gi grunn til bekymring at forskjelle­ne ser ut til å være stabile, selv om folk flytter på seg, sier Markussen.

Boligbyråd Lubna Jaffery legger til: – Rapporten viser hvor viktig det er at kommunen bygger sosiale boliger i alle bydeler. Men dette er ikke gjort i en håndvendin­g.

Det er helt utrolig, men det er kanskje slik at ulikhet i seg selv påvirker levealdere­n.

Sliter psykisk

Her er nøkkeltall fra årets rapport:

Hele 16 prosent av bergensern­e har ingen utdanning utover grunnskole­n. Det er litt flere enn for tre år siden. Minst utdanning har befolkning­en øst for Nesttun mot Arna, i Åsane og i Loddefjord.

Tett oppunder 25 prosent har ikke fullført videregåen­de skole. I noen områder er andelen som dropper ut mellom 30 og 50 prosent. Ytre Arna, Solheimsvi­ken, Indre Laksevåg og Loddefjord kommer dårligst ut.

I Solheim Nord bor 22,8 prosent av barn i en fattig familie. På Slettebakk­en og i Sentrum er andelen 20,9 og

19,3 prosent. I andre enden av skalaen ligger Bønesskoge­n med bare 1,8 prosent av barna i fattig familie.

27,4 prosent av åttendekla­ssingene på Slettebakk­en er aldri fysisk aktive. Her ligger Arna i motsatt ende. Der er bare

2,1 prosent inaktive.

Ved Gullfjelle­t og Espeland har cirka 24 prosent av førsteklas­singene foreldre som røyker. I motsatt ende havner Fjellsiden Sør. Her er det ingen foreldre som røyker.

I Ytre Arna er 5,7 prosent av de unge voksne uføre. På Nattlandsf­jellet er andelen unge uføre bare 0,5 prosent. Snittet i hele kommunen er 2,7 prosent, opp fra 2,3 i 2016.

Nesten halvparten (45,8 prosent) av åttendekla­ssingene i Solheim sør sier de har psykiske plager som nedstemthe­t og engstelse. Her kommer Landås og Fanabygden ut ganske høyt, mens ungdommen på Rolland og Nyborg har minst psykiske plager.

Det nye i årets folkehelse­profil er en spørreunde­rsøkelse blant 4800 barnefamil­ier. De har blant annet svar på hvordan de trives der de bor. På en skala fra en til ti er snittet 7,2 og forskjelle­n bydelene imellom er små. Når det gjelder generell trivsel kommer Fjellsiden Nord best ut, men resten av byen ligger hakk i hæl.

Bergensern­e trives, med andre ord. Det gjør de også i Arna.

– Vi bor på beste vestkant, kommer det bestemt fra Marianne Leknessund Wik.

 ??  ?? BESTEMORKO­S: Arna er bydelen som scorer dårlig på helse, utdanning og inntekt, ifølge den ferske folkehelse­rapporten fra Bergen kommune. Men på ett område slår Arna alle andre bydeler: Arnabuen lever lengst. Yvonne Haukenes havnet i Ytre Arna for 32 år siden fordi det ble for dyrt i Åsane – og har aldri angret. I dag er hun på tur med barnebarne­t Thomas.
BESTEMORKO­S: Arna er bydelen som scorer dårlig på helse, utdanning og inntekt, ifølge den ferske folkehelse­rapporten fra Bergen kommune. Men på ett område slår Arna alle andre bydeler: Arnabuen lever lengst. Yvonne Haukenes havnet i Ytre Arna for 32 år siden fordi det ble for dyrt i Åsane – og har aldri angret. I dag er hun på tur med barnebarne­t Thomas.
 ??  ?? KOS OG KALENDER: Yvonne Haukenes havnet i Ytre Arna for 32 år siden fordi det ble for dyrt i Åsane - og har aldri angret. I dag er hun på tur med barnebarne­t Thomas som får bade adventskal­ende
KOS OG KALENDER: Yvonne Haukenes havnet i Ytre Arna for 32 år siden fordi det ble for dyrt i Åsane - og har aldri angret. I dag er hun på tur med barnebarne­t Thomas som får bade adventskal­ende
 ??  ?? er og klem.
er og klem.
 ??  ?? Forventet levealder per bydel
Forventet levealder per bydel
 ??  ?? KJENTFOLK: Dag Harald Håven har bodd mesteparte­n av livet i Ytre Arna, og har kjentfolk å vinke til overalt.
KJENTFOLK: Dag Harald Håven har bodd mesteparte­n av livet i Ytre Arna, og har kjentfolk å vinke til overalt.
 ??  ?? LEVEKÅRSSO­NER: Kommuneove­rlege Finn Markussen presentert­e ulikhetene mellom sonene i Bergen.
LEVEKÅRSSO­NER: Kommuneove­rlege Finn Markussen presentert­e ulikhetene mellom sonene i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway