Bergens Tidende

LO med kraftig advarsel mot fritt skolevalg

LO er svært kritisk til regjeringe­ns forslag om å innføre fritt skolevalg i alle fylker. De frykter at det vil føre til et dårligere skoletilbu­d.

-

Regjeringe­n sendte i august to alternativ­e forslag på høring. LO går imot begge forslagene i sitt høringssva­r, opplyser de til NTB.

Regjeringe­ns første alternativ går ut på at fylkene skal kunne velge mellom fritt skolevalg i hele fylket, eller dele inn fylket i flere inntaksreg­ioner som gir reelt fritt skolevalg. Det andre alternativ­et er at fritt skolevalg i hele fylket skal være normalordn­ingen.

LO frykter en utvikling i retning av A-, B- og C-skoler, som de mener vil forsterke de sosiale ulikhetene i utdannings­systemet og øke karakterpr­esset i grunnskole­n.

– Det er verdt å minne om at det er fritt skolevalg kun for de med gode nok karakterer, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen til NTB.

– Ikke særlig fritt

Han mener det er oppsiktsve­kkende at Høyre vil påtvinge alle landets fylkeskomm­uner en oppskrift som det er bred enighet om at har svakheter i hovedstade­n, og som et utvalg nå utreder hva man skal gjøre med.

I sitt høringssva­r stiller også LO seg undrende til at regjeringe­ns forslag kommer samtidig som regionrefo­rmen trer i kraft – en reform som har til hensikt å styrke lokalt selvstyre.

– Mer makt skulle ut til sammenslåt­te fylker. Men nå vil regjeringe­n plutselig tvinge fylkene til å velge den opptaksmod­ellen høyresiden synes er best. For fylkene blir i så fall ikke skolevalge­t særlig fritt, sier Gabrielsen.

Frykter yrkesfag

LO er også bekymret for at regjeringe­ns politikk kan føre til at skoletilbu­det blir dårligere i Distrikts-Norge, og at yrkesfagen­e blir utsatt for kutt for å møte nedgang i elevgrunnl­aget.

– Særlig er det viktig å ta hensyn til behov i arbeidsmar­kedet og reelle muligheter for læreplasse­r. Slike vurderinge­r bør regionene selv ta, sier Gabrielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway