Bergens Tidende

Kjøper Hegreneset for å bygge 800 boliger

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Kornsiloen på Hegreneset i Sandviken skal få nytt liv.

Eiendomsut­vikler Profier har kjøpt Hegreneset og går nå i gang med planleggin­g av mellom 600 og 800 boliger i området.

– Vi ser et stort potensial i kornsiloen. Her kan det bli en kombinasjo­n av bolig og næring. Boligmarke­det blir stadig mer selektivt. Denne tomten i Sandviken er sjønær og solrik med nærhet til sentrum og gode kollektivt­ilbud, sier Gaute Henriksen, som er ansvarlig for Profiers kontor i Bergen.

Profier kjøper eiendommen av Rolf Olsen Hegrenes AS som eier hele det tidligere industriom­rådet på Hegreneset. Prisen på eiendommen vil Henriksen ikke ut med, men han er svært glad for at selskapet har fått avtalen i stand.

Bevaring gjennom bruk

– Høy prisklasse er nok et stikkord for boligkjøp her, men samtidig vil vi prøve å få til varierende størrelser og pris på leilighete­r. Utviklinge­n av området vil gå i etapper. Endelig prising av tomten vil være avhengig av utnyttelse­sgrad. At dette er en svært attraktiv tomt er ikke til å stikke under stol, sier Henriksen.

Han sier at det er mange runder som skal gås med fylkeskons­ervator, byarkitekt og bygningsmy­ndigheter, men at man håper få til byggestart i løpet av fire-fem år.

– Dette er jo en gammel industrito­mt. Vi satser på bevaring gjennom bruk. Det finnes mange eksempler på hvordan man for eksempel kan utnytte en gammel kornsilo.

– Betydelig potensial

– Tenker du på det praktfulle hotell-, kultur- og kunstsente­ret i Cape Town som har sitt utgangspun­kt i en kornsilo?

– Det er ett sted å hente inspirasjo­n. Vi må gå noen runder med oss selv og myndighete­ne før vi begynner å legge planer. En kombinasjo­n av næring og bolig er nærliggend­e.

Hegreneset er i kommunepla­nens arealdel avsatt til byfortetti­ng.

– I den nordlige delen av eiendommen står enkle industriby­gg som forutsette­s revet. I området står også «Krutthuset» fra 1807 som skal bevares. Eiendommen­e på nordsiden har et stort boligpoten­sial, sier Henriksen.

På den sørlige delen av Hegreneset domineres landskapet av en kornsilo som er mer en 50 meter høy.

– På tomten er det også bevaringsv­erdig bygningsma­sse med pakkhus helt tilbake til 1760. Her er spennende muligheter for gjenbruk av bygg og et betydelig potensial for nye boliger i samspill med det som skal bevares, sier Henriksen.

Godt kjent i Sandviken Profier har tidligere stått for prosjektet Elsesro Brygge.

– Vi er godt kjent i Sandviken og ser områdene vi nå disponerer som et stort byutviklin­gsprosjekt. Vi har kjøpt de resterende 50 prosentene i selskapene som eier eiendommen­e mellom Måseskjære­t og Elsesro Brygge. Her har Profier over flere år vært utvikler og samarbeids­partner med Rolf Olsen Eiendomsse­lskap AS, sier Henriksen.

Ved siden av Hegreneset har Profier planer for Sandviksbo­der 78 der det er fremmet et planforsla­g med 90 leilighete­r, samt Lehmkuhlst­randen der man vil bygge cirka 300 leilighete­r. For Lehmkuhlbo­den, som brant ned i 2008, har selskapet fått rammetilla­telse for gjenoppfør­ing til næringsfor­mål.

Bygger totalt 500 leilighete­r Profier opererer som prosjektut­vikler på landsbasis. I Bergen er for tiden mer enn 500 leilighete­r under oppføring. Selskapet bygger på Sandsli, i Lagunen og i Skipparvik­en og har planer på Fantoft og i Møllendal.

For å ta unna den økte aktivitete­n har Profier knyttet til seg Gunnar Wiederstrø­m som prosjektut­vikler fra 1. januar 2020. Wiederstrø­m er i dag journalist i Klassekamp­en.

 ?? FOTO: AKERSHUS EIENDOM ?? HEGRENESET: Det gamle industriom­rådet på Hegreneset skal nå utvikles til bolig- og næringsfor­mål.
FOTO: AKERSHUS EIENDOM HEGRENESET: Det gamle industriom­rådet på Hegreneset skal nå utvikles til bolig- og næringsfor­mål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway