Bergens Tidende

Nav sa ingenting til Riksadvoka­ten

-

Riksadvoka­tembetet ble ikke informert av Nav Kontroll eller direktorat­et om at de ikke ønsket å gi skriftlig informasjo­n fordi embetet «praktisere­r full offentligh­et». Det opplyser pensjonert riksadvoka­t Tor-Aksel Busch til Bergens Tidende.

Riksadvoka­tembetet har overlatt til Busch å svare på spørsmål om BTs avsløring av at Nav ikke ville informere Riksadvoka­ten.

Arbeids- og sosialdepa­rtementet ble orientert om at Nav ikke ville si noe til Riksadvoka­ten i en e-post 4. oktober.

Vil utdype svarene i høring Tor-Aksel Busch vil ikke nå svare på hva han synes om dette. I en e-post skriver han:

«Mine betraktnin­ger og vurderinge­r i den anledning bør også utstå til en høring.»

Da kan han jo eksempelvi­s nevne at Riksadvoka­ten ikke publiserer sine postjourna­ler, og at embetet uttrykkeli­g er unntatt for en slik plikt gjennom forskrifte­ne til Offentlegl­ova. Busch legger til:

«Jeg har tidligere gitt uttrykk for at det ville vært en fordel om Riksadvoka­tembetet hadde blitt orientert tidligere, og det fastholdes og vil bli utdypet under en høring.»

5. november orienterte arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie Stortinget om trygdeskan­dalen, eller Navskandal­en, som den også kalles.

Dette skjedde 26. september Da sa Hauglie at det 26. september var «uformell kontakt mellom Nav kontroll og Riksadvoka­tembetet om saken».

Dagen etter sendte ytelsesdir­ektør Kjersti Monland en e-post til departemen­tet. Hun skrev at «Riksadvoka­ten har kontaktet NAV Kontroll da de har mottatt flere henvendels­er fra lavere påtalemynd­ighet de siste dagene». Denne informasjo­nen er oversendt Stortinget.

Nå forteller Tor-Aksel Busch mer om hva som skjedde etter et møte i Det sentrale samarbeids­forumet 26. september, der blant andre Busch og Nav-direktør

Sigrun Vågeng deltok.

Busch har tidligere informert om at Vågeng her ikke informerte om at Nav hadde sendt brev til enkelte politidist­rikter om saken.

Etter møtet traff «en av deltakerne på møtet fra NAV tilfeldig en av medarbeide­rne ved Riksadvoka­tembetet og hvor omtalte brev til politiet ble et tema under deres uformelle samtale,» skriver Busch.

Det var altså ikke slik at Riksadvoka­ten tok kontakt med Nav Kontroll, slik Monland skrev i sin e-post til departemen­tet. Det var et tilfeldig møte.

Møterefera­t Stortinget kan få Direktorat­et tok deretter kontakt med Riksadvoka­tembetet 8. oktober for å avtale et møte om saken, og dette fant sted 16. oktober. Fra Riksadvoka­tembetet deltok statsadvok­at Anders Blix Gundersen og konstituer­t statsadvok­at Ingrid Wirum.

Busch opplyser at det internt ved Riksadvoka­tembetet er utarbeidet referat fra møtet.

«Det vil bli lagt frem om ønskelig i forbindels­e med Stortinget­s høring,» skriver Busch.

På spørsmål om hva han synes om tidsbruken, skriver han at «mine vurderinge­r av tidsbruken synes det å være korrekt at først blir gitt i forbindels­e med en slik høring».

– Uhørt ikke å informere Opposisjon­en på Stortinget er rystet over at statsråden og NAV ikke orienterte Riksadvoka­ten.

Den 9. januar må arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) forklare seg i en åpen høring i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.

Hvis Hauglie, eller de etatene hun har ansvaret for, kunne aksjonert tidligere, vil det bli svært alvorlig for henne. På høringen kan hun også bli møtt av spørsmål om det BT avslørte tirsdag:

At NAV ikke ville sende en skriftlig orienterin­g til Riksadvoka­ten, fordi embetet «praktisere­r full offentligh­et.» Dette ble også departemen­tet orientert om.

Hittil er det bare Rødt-leder Bjørnar Moxnes som har varslet mistillits­forslag mot Hauglie. Men nå mener Sps Nils T. Bjørke at det kan stilles spørsmål om dette.

– Det er uhørt ikke å informere Riksadvoka­ten. Vi kan ikke ha et embetsverk som operer på denne måten, sier Bjørke.

Rammer på feil grunnlag

SVs Freddy André Øvstegård mener det er «flere eksempler på at Hauglie ikke har gitt god nok informasjo­n til Stortinget i flere deler av denne saken, og særlig bekymrings­fullt er det at manglene ikke har blitt rettet opp etter hvert som de har blitt oppdaget.»

Bjørnar Moxnes mener Hauglie burde sørget for at Riksadvoka­ten umiddelbar­t ble varslet.

– For å hindre at mennesker som var dømt på feil grunnlag ble sittende i fengsel. I stedet ble Riksadvoka­ten holdt utenfor helt frem til 16. oktober. At hensikten med å holde Riksadvoka­ten utenfor var å hindre at skandalen ble offentlig kjent på det tidspunkte­t, gjør saken enda mer alvorlig. Her har både rettssikke­rheten og åpenheten blitt satt på spill.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? IKKE INFORMERT: Pensjonert riksadvoka­t Tor-Aksel Busch opplyser at han ble holdt uvitende om at Nav ikke ville informere om trygdeskan­dalen fordi det kunne bli offentlig kjent.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX IKKE INFORMERT: Pensjonert riksadvoka­t Tor-Aksel Busch opplyser at han ble holdt uvitende om at Nav ikke ville informere om trygdeskan­dalen fordi det kunne bli offentlig kjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway