Bergens Tidende

Slik skal fylket spare: Kutter i billettkon­troller, skjermer skolene

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN rune.christophe­rsen@bt.no ANNE E. HOVDEN

Neste år skal du kunne nå tidligflye­ne på Flesland med Bybanen. Til gjengjeld kuttes det i billettkon­troller og administra­sjon.

Vestland fylke har fått en vanskelig start. Fylkespoli­tikerne har måttet finne en måte å kutte 100 millioner kroner i tilbudet til innbyggern­e.

Færre kontroller

Nå er samarbeids­partiene (Ap, Sp, KrF, MDG, SV og Venstre) enige om hvordan innsparing­en skal skje. Det blir færre billettkon­troller, og administra­sjonen i Skyss krympes. Det vil gi en innsparing på syv millioner kroner.

Til gjengjeld skjermes elevene i den videregåen­de skolen, og bussbillet­tene blir ikke dyrere.

Partiene, som har flertall i fylkesting­et, beregner fem millioner i økte inntekter på grunn av flere kollektivr­eisende.

De ønsker at Bybanen skal gå oftere – hvert fjerde minutt i rushtiden. Den skal også få tidligere avganger, slik at det blir mulig for reisende å nå de første flyene fra Flesland.

Økt skatt

Fylkesordf­ører Jon Askeland (Sp) sier han håper dette kan være på plass til ruteomlegg­ingen høsten 2020.

Tidligere i høst foreslo fylkesrådm­annen å kutte 36 millioner kroner i skolene. Både skolefroko­st, meningokok­kvaksine, skolepsyko­loger og PC-er til elevene sto på kuttlisten.

Disse postene ikke skal røres. Teamet med psykologer beholdes, mens meningokok­kvaksinen videreføre­s i ny form. Det gis et tilskudd på 200 kroner per elev, så er det opp til kommunene om de vil sponse resten.

Ordningen med skolefroko­st blir utvidet til også å gjelde Sogn og Fjordane.

De største kuttene kommer i administra­sjon og konsulentb­ruk. Samarbeids­partiene beregner også åtte millioner i økt skatteinnt­ekt.

Usikre billettpri­ser

På kollektivf­eltet ligger det inne 50 millioner kroner i byvekstavt­alen som følge av høstens bompengefo­rlik. De skal brukes til billigere reiser med buss og bane. Men foreløpig er det uvisst hva det vil bety for billettpri­sene.

– Vi vet at det er knyttet spenning til samferdsel. Her pågår det noen prosesser vi ikke helt rår over, og det gjelder byvekstavt­alene. Det er usikkerhet om hvordan midlene i bompengefo­rliket skal brukes. Det kommer en egen sak om dette, sier gruppelede­r i Sp, Aleksander Øren Heen.

Budsjettet legger opp til en takstøknin­g på tre prosent på fergene. Frekvensen skal bli som før, med unntak for sambandet Jondal-Tørvikbygd, der partiene ønsker ekstra sommeravga­nger.

Bokbåten «Epos», som nok en gang har vært inne på den foreslåtte kuttlisten, beholdes.

– Budsjettet er et forsøk på å oppretthol­de mest mulig status quo i en kuttsituas­jon. Vi har god styring og kontroll selv om vi går ned 100 millioner i budsjettet, sier Heen.

Dyre el-ferger

Totalt er fylket 490 millioner kroner i minus. Det meste dekkes inn ved å redusere avdragsbet­alinger på lån, og å bruke kraftpenge­r og tidligere overskudd. Men politikern­e kommer altså ikke unna en solid reduksjon i tjenesteti­lbudet.

Årsaken til den store ubalansen er først og fremst investerin­g og drift av de nye utslippsfr­ie fergene i fylket.

– Av den halve milliarden vi må kutte, er 380 millioner kroner knyttet til nye fergeavtal­er. Det er en vesentlig forklaring, har fylkesrådm­ann Rune Haugsdal tidligere sagt til BT.

Han har varslet tilsvarend­e innsparing­er også de neste årene.

– Ja til alt som er gøy

– Vi har vanskelige rammer, særlig når vi har en regjering som hvert eneste år reduserer overføring­ene til fylket, og som ikke er villige til å finansiere miljøvennl­ige ferger og klimatilta­k, sier fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun (Ap).

Høyres Silja Ekeland Bjørkly mener budsjettet viser at flertallet ikke er villig til å gjøre upopulære innsparing­er.

– De sier ja til alt som er gøy. Skolemat og skolepsyko­loger er kjempegode tiltak, men problemet er at dette gir oss utgifter for all fremtid. Vi mener det er riktigere å prioritere kjerneoppg­aver som undervisni­ng.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? PRIORITERE­S: Fylkespoli­tikerne vil la Bybanen gå oftere i rushtiden – og så tidlig at du kan nå de første flyene fra Flesland.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG PRIORITERE­S: Fylkespoli­tikerne vil la Bybanen gå oftere i rushtiden – og så tidlig at du kan nå de første flyene fra Flesland.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? AMBULEREND­E TEAM: AnneGro Austefjord og Mehri Sagai (til h.) er to av i alt fem psykologer som jobber med de videregåen­de skolene i fylket. Teamet overlevde kutteprose­ssen i Vestland.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE AMBULEREND­E TEAM: AnneGro Austefjord og Mehri Sagai (til h.) er to av i alt fem psykologer som jobber med de videregåen­de skolene i fylket. Teamet overlevde kutteprose­ssen i Vestland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway