Bergens Tidende

Black Friday mest pop blant unge

-

I fjor deltok en av tre nordmenn på Black Friday. Handelsdag­en er mest populær blant de unge, og kvinner handler mer enn menn, ifølge en SIFO-undersøkel­se.

Verken inntekt eller utdanning har betydning for hvem som handler på Black Friday. Den mest utslagsgiv­ende faktoren er alder, ifølge en studie fra Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO.

Elektronik­k

En av årsakene til dette er at varene som selges og markedsfør­es, er varer som henvender seg til et yngre publikum, som elektronik­k.

Svært få nordmenn over

67 år handlet på handelsfre­dagen i fjor, mens litt over halvparten av folk i

20- og 30-årene handlet. Kvinner handlet mer enn menn. En viktig motivasjon­sfaktor for handlende nordmenn var «å handle for andre», som barn eller andre familiemed­lemmer.

Ikke impuls

TV-bilder av elleville kunder som stormer inn i butikker på jakt etter supertilbu­d, kan få en til å tenke at mye er impulskjøp av det som handles. Men dette er bare en myte, ifølge forskerne.

– Våre funn indikerer at kjøp i stor grad er planlagt, at det er begrunnet ut fra ting en trengte og at en ønsket å gjøre et godt kjøp. Om lag en tredel av kjøpene var begrunnet som julegave, sier SIFO-forsker Arne Dulsrud i en kommentar til undersøkel­sen.

Flere kunder handler på nett enn på kjøpesente­r på Black Friday, og en vanlig handlekurv inneholder varer for 1835 kroner, ifølge studien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway