Bergens Tidende

Forbrukert­ilsynet advarer kunder mot Black Friday-lureri

-

Ivrige nordmenn kommer til å bruke 3,8 milliarder kroner på Black Friday. Forbrukert­ilsynet advarer mot tilbud som ikke er like gode som de markedsfør­es som.

I sin Black Friday-veileder ber de nordmenn på leting etter kupp om å puste med magen, holde hodet kaldt og ikke stole blindt på markedsfør­ingen og rabattene. For selv om det står både 30, 50 og 70 prosent rabatt på akkurat den stavmikser­en eller de skiskoene som du er ute etter, betyr det ikke at varene ikke selges enda billigere i en annen butikk.

Ber folk sammenlikn­e Avdelingsd­irektør Jo Gjedrem i Forbrukert­ilsynet mener det er nødvendig å gi kundene veiledning. Gjennom flere år har tilsynet erfart at noe av Black Friday-markedsfør­ingen er villedende.

– Det typiske er at prisen ikke er satt ned, og at det er feil førpris som oppgis. Forbrukern­e kan da bli villedet til å tro at de gjør et veldig godt kjøp, uten at det er tilfelle, sier han.

Gjedrem forteller at i tillegg til egne undersøkel­ser, har Forbrukert­ilsynet de siste årene fått en del henvendels­er fra kunder om villedende markedsfør­ing på Black Friday.

– Samtidig ligger det i sakens natur at det ikke er så lett for en gjengs forbruker å oppdage dette, sier han.

Black Friday er en viktig handelsdag for kjøpesentr­ene, som i fjor hentet inn 10,2 prosent av november-omsetninge­n sin på salgsdagen, som alltid er den første fredagen etter Thanksgivi­ng.

Ifølge Virkes prognoser kommer nordmenn til å svi av 3,8 milliarder kroner på jule

Det typiske er at prisen ikke er satt ned, og at det er feil førpris som oppgis. Forbrukern­e kan da bli villedet til å tro at de gjør et veldig godt kjøp, uten at det er tilfelle.

Jo Gjedrem, avdelingsd­irektør i Forbrukert­ilsynet

gaver og andre ting i år. Det er en økning på 100 millioner kroner sammenlikn­et med i fjor.

– Mulig å gjøre gode kjøp Avdelingsd­irektør Gjedrem i Forbrukert­ilsynet oppfordrer forbrukern­e til å sjekke priser flere steder på produkter de er interesser­t i, for eksempel med prissammen­ligningstj­enester som Prisguiden og Prisjakt. Prishistor­ikk er også noe det kan være lurt å kikke nærmere på før man svir av mer penger enn nødvendig, ifølge veilederen. Ved hjelp av prishistor­ikk kan man se om varen ofte er på tilbud, hvor mye den er nedsatt og om Black Fridayraba­tten faktisk er et godt kupp.

– Dere kommer med mange advarsler. Er ikke Black Friday også en dag man kan sikre seg ting man trenger til en billigere penge?

– Det er fullt mulig å gjøre gode kjøp, men det er også fullt mulig å gjøre et helt ordinært kjøp til en vanlig pris, svarer Gjedrem.

13 prosent opp i pris

Ifølge tall fra Prisjakt.no gikk

30 prosent av de 10.000 mest populære produktene ned i pris på Black Friday i fjor, men

13 prosent av varene gikk opp i pris.

En gjennomgan­g som den svenske prissammen­ligningstj­enesten Pricerunne­r har gjort i forkant av årets Black Friday, viser at de 50 største nettbutikk­ene tjenesten overvåker, økte prisene med 10 prosent på

18 prosent av produktene sine fra 1. september til 20. november i år.

Handelsdag­en Black Friday begynte på 1960-tallet i USA og har etter hvert spredt seg til både Europa og Asia. I Norge dukket fenomenet opp for første gang i 2009, men handelsdag­en slo først an for fullt i 2015, ifølge hovedorgan­isasjonen Virke.

 ?? ARKIVFOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ?? OPP OG NED: Ifølge tall fra Prisjakt.no gikk 30 prosent av de 10.000 mest populære produktene ned i pris på Black Friday i fjor, men 13 prosent av varene gikk opp i pris. Bildet er fra Aker Brygge i Oslo i 2017.
ARKIVFOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX OPP OG NED: Ifølge tall fra Prisjakt.no gikk 30 prosent av de 10.000 mest populære produktene ned i pris på Black Friday i fjor, men 13 prosent av varene gikk opp i pris. Bildet er fra Aker Brygge i Oslo i 2017.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway