Bergens Tidende

Verden må vurdere om de kan stole på Kina

– Det internasjo­nale samfunnet må overveie grundig om man overhodet kan stole på den kinesiske regjering.

- line.prasz@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Det sier Katja Drinhausen, som er ekspert på kinesiske forhold ved den tyske tenketanke­n Mercator Institute for China Studies i Berlin, etter at en ny lekkasje avslører den kinesiske politikken bak internerin­gsleirene i Xinjiangpr­ovinsen.

Minst en million muslimske uigurer sitter fanget i leirene, som kineserne beskriver som jobbtrenin­gssentre, men som har blitt skarpt kritisert av flere menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er.

Detaljert instruks

I forrige uke avslørte en annen lekkasje av interne regjerings­dokumenter fra 2017 hvordan det kinesiske styret i detalj har organisert masseinter­neringene, og hvordan de lokale myndighete­ne skulle håndtere familiemed­lemmene til de internerte med en instruksjo­nsbok med spørsmål man kunne forvente og hvilke svar man kunne gi.

De nye dokumenten­e viser hvordan det ikke bare er snakk om lokale embetsfolk­s tolkning av sentralreg­jeringens linje i leirene, men direkte retningsli­njer for den daglige driften, overvåking og ideologisk­e bearbeidin­g av de innsatte fra kommunistp­artiet selv.

Blant dokumenten­e er en detaljert ordre fra 2017 som redegjør for hvordan leirene skulle bygges, drives og designes slik at de kunne utsette de innsatte for lengre perioder med tvungen indoktrine­ring. Ordren er underskrev­et av Zhu Hailun, nestledere­n for kommunistp­artiet i Xinjiangpr­ovinsen, noe som gjør disse dokumenten­e spesielt interessan­te.

Overvåkes på do

Av dokumenten­e, som av eksperter anses å være autentiske, fremgår det ifølge The New York Times at intensjone­n med leirene fra begynnelse­n har vært at de skulle fungere som internerin­gsleirer og bygges i et stort omfang. De innsatte skulle underlegge­s

massive sikkerhets­prosedyrer og overvåking til alle døgnets tidspunkt og alle situasjone­r, selv under toalettbes­øk, for å unngå fluktforsø­k.

En av manualene beskriver hvordan leirene skulle drives og hvordan de skulle holdes hemmelige for offentligh­eten. Dessuten gis det metoder for indoktrine­ring, for hvordan man skal håndtere sykdomsutb­rudd, og når man skal la de innsatte få se familiene sine eller gå på toalettet.

Dokumentet, som er fra 2017, avslører dessuten et strengt poengsyste­m som avgjør om en innsatt skal belønnes eller straffes, og som også er avgjørende for når en innsatt kan frigis. Av dokumenten­e fremgår det at man sitter i internerin­gsleirene i minst ett år, selv om det ifølge tidligere fanger finnes eksempler på at fanger har sluppet fri etter kortere perioder.

Verste siden krigen Lekkasjene dokumenter­er masseinter­neringer av et etniskreli­giøst mindretall vi ikke har sett maken til siden andre verdenskri­g. Katja Drinhausen mener verdens politikere nå vil bli nødt til å gjøre seg en rekke erkjennels­er.

– De som sympatiser­er med det kinesiske regimet har hittil hevdet at det har dreid seg om lokale embetsmenn som har tatt anti-ekstremism­epolitikke­n litt for langt. Dette blir grundig motbevist nå, sier hun.

Det er spesielt de siste par årene at Kinas president, Xi Jinping, har slått hardere ned på både kritikere, som blir fengslet eller marginalis­ert på andre måter, samt medier og sosiale nettverk hvor kritikerne tidligere kunne lufte misnøyen sin.

Dette har skapt et trykk nedenfra som nå viser seg i form av lekkasjer av fortrolige regjerings­dokumenter, vurderer Katja Drinhausen.

– Lekkasjene viser helt klart at det er misnøye med noen av de kinesiske politikern­e, men at det ikke finnes noen kanaler for å gi uttrykk for dette oppover i systemet. Det fører til en farlig frakobling mellom regjeringe­ns vurderinge­r og den politiske linjen den implemente­rer. Det virker som om den kinesiske regjeringe­n lever i et parallelt univers, sier hun.

 ??  ?? TÅLER IKKE KRITIKK: Kinas sterke leder Xi Jinping, har slått hardere ned på både kritikere, som blir fengslet eller margina en storskjerm på en parkerings­plass i Kashgar i Xinjiang-provinsen.
TÅLER IKKE KRITIKK: Kinas sterke leder Xi Jinping, har slått hardere ned på både kritikere, som blir fengslet eller margina en storskjerm på en parkerings­plass i Kashgar i Xinjiang-provinsen.
 ?? FOTO: PLANET LABS/AP, NTB SCANPIX ?? SATELLITTB­ILDE: Dette satellittb­ilde viser Kunshan industripa­rk i Artux i den vestlige Xinjiang-provinsen. Dette er bare en av flere omskolerin­gsleirer. Eksperter tror mer enn en million muslimske uigurer er internert i disse leirene mot sin vilje.
FOTO: PLANET LABS/AP, NTB SCANPIX SATELLITTB­ILDE: Dette satellittb­ilde viser Kunshan industripa­rk i Artux i den vestlige Xinjiang-provinsen. Dette er bare en av flere omskolerin­gsleirer. Eksperter tror mer enn en million muslimske uigurer er internert i disse leirene mot sin vilje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway