Bergens Tidende

Snøkaos kan flytte kamper i nedrykksst­riden

-

Søndag spiller hele seks lag for videre eksistens i Eliteserie­n. I to av kampene er det meldt å komme mye snø.

marius.dahl@schibsted.com

Lillestrøm, Sarpsborg 08, Strømsgods­et, Tromsø, Mjøndalen og Ranheim.

Det er klubbene som skjelver før siste runde i Eliteserie­n. For første gang siden 2013 spiller hele seks klubber for å overleve helt til siste spark på ballen – i tidenes seineste serieavslu­tning.

Aldri før er Eliteserie­n blitt rundet av i desember.

Det merkes både på kuldegrade­ne og snømengden­e. For i to av de fem oppgjørene som avgjør den jevne nedrykksst­riden er det meldt snømengder.

Ifølge yr.no er det tirsdag ettermidda­g meldt over to centimeter med snø søndag kveld. Dette gjelder Trondheim og Tromsø, der henholdsvi­s byderbyet Rosenborg – Ranheim og Tromsø – Stabæk spilles.

Fra fredag ettermidda­g og til og med søndag kveld er det i Trondheim varslet å lave ned i alt 22 centimeter med snø.

Snøfall kan prege kampene

– Vi har tett dialog med klubbene, primært i Tromsø og Trondheim der det er meldt betydelig snøvær, sier direktør i konkurrans­eavdelinge­n i Norges Fotballfor­bund, Nils Fisketjønn.

En ting er at snøfallet vil prege de aktuelle kampene.

En annen ting er at eventuelt snøfall kan stoppe oppgjørene for å ta bort snø, slik som da Tromsø slo Ranheim 2–1 i Trondheim i serieåpnin­gen. Den gangen ble kampen stoppet i et kvarter for å rydde bort store mengder snø som kom ned under første omgang.

En slik stopp i spillet vil gi seinere kampslutt og sånn sett gi de involverte lagene en fordel. Ranheim må uansett vinne for å ha håp om å berge plassen. Men for Tromsø, som ligger på kvalifiser­ingsplass før siste runde, betyr det at de eventuelt kan spille på resultat i for eksempel Mjøndalen – Vålerenga.

– Ikke diskutert

Med Mjøndalen-seier må TIL ha poeng på Alfheim. Vinner Mjøndalen med fire mål, må nordlendin­gene også vinne.

– Vi har ikke diskutert den problemsti­llingen, men vi følger kampene tett, sier Fisketjønn på direkte spørsmål om slike scenarioer kan stoppe kampene også i de fire andre byene der det spilles nedrykksst­rid.

I Lillestrøm møtes to lag som kjemper for livet. LSK har ikke spilt på nest-øverste nivå siden 1974 (norsk rekord), mens Sarpsborg 08 risikerer å rykke ned året etter at de spilte gruppespil­l i Europa League. Strømsgods­et møter Kristiansu­nd på Nordmøre, mens Mjøndalen tar imot LSKs erkerivale­r Vålerenga, med Godsets tidligere suksesstre­ner Ronny Deila på sidelinjen.

Nå kan altså snø skape ytterliger­e utrolige scenarioer.

Kan måtte flytte utenbys Fisketjønn utelukker ikke engang at kampene flyttes utenbys.

– Klubbene må gjøre tiltak på egen stadion så kampene kan gå. Da må reserveare­na vurderes. Det aller viktigste er at alle kampene blir spilt klokken 18, sier han.

– Må Rosenborg-Ranheim gå på gress?

– Det viktigste er at kampene spilles.

– Risikerer lagene å måtte flytte kampene utenbys?

– Det kan skje. Vi kan ikke utelukke det, sier Fisketjønn.

Spenning i syv av åtte

I tillegg til den rekordstor­e nedrykksst­riden, spiller Odd og Rosenborg om den siste medalje- og europacupp­lassen. RBK må slå sine byrivaler for å ha en sjanse til å unngå første medaljeløs­e sesong siden 2008.

Vinner RBK den, må Odd ha poeng mot Haugesund på bortebane. En Odd-seier der kan true sølvmedalj­ene til Bodø/Glimt, som møter seriemeste­r Molde på bortebane. Glimt er uansett sikret medalje.

Dermed er syv av åtte kamper av betydning i tidenes første – og kanskje siste desemberru­nde.

Kun vestlandsd­erbyet Brann – Viking er uten betydning for tabellen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway