Bergens Tidende

Vil utestenge Russland fra all idrett i fire år

Et utvalg nedsatt av Verdens antidoping­byrå (Wada) foreslår at Russland utestenges fra all idrett i fire år for brudd på dopingregl­ementet.

- BERNT HARALD BRENNEVANN OG NTB bernt.harald.brennevann@aftenposte­n.no

Utvalget som er ledet av briten Jonathan Taylor, mener at Russland har neglisjert dopingregl­ementet over år. Det var The New York Times som først skrev om saken, og kort tid bekreftet Wada opplysning­ene i en pressemeld­ing.

Det nevnte utvalget har over flere år arbeidet med å komme til bunns i russernes bruk av doping og forsøkene på å skjule dopingen for omverdenen.

Utvalget mener at Russland har manipulert datamateri­ale som de har gitt fra seg. Hele denne saken baserer seg på rapporten om statsstyrt doping som ble offentligg­jort i 2015.

Utvalget har kommet med sin innstillin­g, og nå er det opp til Wadas styre å ta den endelige beslutning­en på hva som skal skje med russisk idrett på styremøtet i Paris 9. desember.

Spår bråk på bakrommet

TV 2s antidoping­ekspert Mads Kaggestad spår to hektiske uker før Russland-skjebnen skal avgjøres. Han tror det blir mye dragkamp og møtevirkso­mhet på bakrommet.

– Jeg tipper det blir et skikkelig rabalder og nok en smørje. Det er en voldsom maktkamp mellom Wada og IOC (Den internasjo­nale olympiske komité). Vi vet jo at IOC er under ganske sterk påvirkning fra Russland. Det er ikke så rart, for vi snakker om et svært sponsor- og TV-marked som er attraktivt for IOCs samarbeids­partnere, sier Kaggestad.

IOC har halvparten av medlemmene i Wada-styret. Den andre halvdelen er representa­nter fra myndighets­hold.

– Markedsver­di skal ikke være med å påvirke en beslutning om svindel og bedrag som undergrave­r idretten. Det blir så mange ting som spiller inn, og det viser bare hvor feil hele systemet er, mener Kaggestad.

– En godt begrunnels­e

Han slår igjen et slag for å gjøre Wada helt uavhengig. Det var også en av kampsakene Linda Hofstad Helleland hadde da hun kjempet om å bli antidoping­byråets neste president.

– Jeg har i minst ti år sagt at det er feil at IOC er med på å påvirke Wada. Nå er det en stor sammenblan­ding av interesser, sier Mads Kaggestad.

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, har større tiltro til at Wada-utvalgets innstillin­g vil bli fulgt opp.

– For meg virker det å være en godt begrunnet anbefaling, og derfor er det gode grunner til å følge den. Alternativ­t må man kunne forvente at det kommer opp et annet faktum og gode grunner til at man ikke skal vedta anbefaling­en. Slik det fremstår nå, ser det usannsynli­g ut, sier Solheim på telefon fra Kenya.

Slik han leser mandagens pressemeld­ing fra Wada, mener han en russisk utestengel­se på fire år vil være «en passende reaksjon».

– Rapporten viser til omfattende juks gjennom lang tid. Det overordnen­de spørsmålet er hva slags internasjo­nal idrett vil vi ha? Skal idretten ha troverdigh­et, må det være konsekvens­er for systematis­k juks over tid, mener Solheim.

Nøytralt flagg

Hvis utvalgets innstillin­g følges, vil Russland blant annet ikke kunne stille som egen nasjon under de kommende sommerleke­ne i Tokyo i 2020 og heller ikke i vinter-OL i Beijing i 2022. De mener at Russland må utestenges fra alle arrangemen­t som har ratifisert Wada-koden, inkludert for eksempel VM i fotball i Qatar i 2022.

I stedet kan enkelte russiske utøvere stille i internasjo­nale mesterskap under nøytralt flagg, slik det ble praktisert under vinter-OL i Pyeongchan­g i SørKorea i 2018.

Hvis Russland blir suspendert kan de heller ikke selv arrangere internasjo­nale mesterskap i fireårsper­ioden. Offisielle russiske representa­nter vil ikke være velkomne i internasjo­nale mesterskap og konkurrans­er utenfor landets grenser.

– Dette vil kanskje være det som gjør at russiske ledere tar tak og gjør landets idrett troverdig. Det har bare vært løgn på løgn. Er du ikke Wada-godkjent, skal du heller ikke få lov til å delta på idrettsare­naen, sier Mads Kaggestad.

Rapporten viser til omfattende juks gjennom lang tid. Det overordnen­de spørsmålet er hva slags internasjo­nal idrett vil vi ha?

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge,

I søkelyset

Russland har lenge vært i søkelyset fordi man mener at landets antidoping­byrå (RUSADA) har fusket med utøveres prøveresul­tater.

Wada har bedt om at disse prøvene ble utlevert, men i september kom det frem at prøvene var manipulert­e før de ble avlevert. Det er derfor landet kan stå foran en historisk hard straff.

 ?? ARKIVFOTO: PAVEL GOLOVKIN/AP, NTB SCANPIX ?? JUKS: Russisk idrett er i hardt vær for tiden. Juri Ganus er leder for det russiske antidoping­byrået Rusada, som ikke er godkjent av Wada.
ARKIVFOTO: PAVEL GOLOVKIN/AP, NTB SCANPIX JUKS: Russisk idrett er i hardt vær for tiden. Juri Ganus er leder for det russiske antidoping­byrået Rusada, som ikke er godkjent av Wada.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway