Bergens Tidende

Trodde du de sinte nettdebatt­antene mangler empati? De kan tvert imot være de mest empatiske.

- EINAR STRAY einar.stray@aftenposte­n.no

Debatten over handler om organisasj­onen Sian. Bevegelsen er basert på sterk motstand mot islam, og lederen er dømt for hatefulle ytringer.

Innlegg fra begge sider i debatter som denne, blir ofte svært opphetede og krasse.

Nina Hjerpset-Østlie, redaktør for gjenstridi­g.no, og Eivind Trædal (MDG) er på hver sin side i innvandrin­gsdebatten. Til tross for at de står langt fra hverandre politisk, har de en ting til felles: empati.

– Jeg ble nylig testet i personligh­etstesten «Big Five», og der scoret jeg visst veldig høyt på empati, sier Trædal.

– Man trenger empati for å forstå og analysere samfunnet rundt seg. Her er det empati nok i lange baner, sier Hjerpset-Østlie.

Ukontrolle­rte følelser

En ny studie, publisert i American Political Science Review, viser at mennesker som scorer høyt på empati, også kan skape polariseri­ng.

«Polariseri­ng er ikke en konsekvens av manglende empati i samfunnet, men et produkt av forutinnta­tte måter vi erfarer empati på», skriver forskerne fra University of Houston.

Studien viser at å være svært empatisk ikke gjør deg mindre fiendtlig overfor andre politiske meninger. Tvert imot forverres fiendtligh­eten i noen tilfeller, fordi høy empati gir et høyere nivå av ukontrolle­rte følelser.

Skadefryd

De amerikansk­e studentene som var med i studien, ble stilt overfor scenarioer som skulle måle viljen til sensur og i hvilken grad de opplevde skadefryd. De ble vist en nyhetsarti­kkel om en kontrovers­iell politiker de mislikte.

Det var større sannsynlig­het for at de empatister­ke studentene applaudert­e forsøk på å nekte politikere­n å tale på skolen deres.

Og verre ble det. De ble også vist et scenario hvor demonstran­ter angriper politikere­n. Studentene som scoret høyt på empati, tenderte mot å like scenarioet. Dermed konkludere­r forskerne med at de med høy empati har mer skadefryd.

Bekreftes av andre funn Tidligere forskning har gått i samme retning.

En studie fra Universite­tet i Zürich i 2010 viste for eksempel at fotballsup­portere bryr seg mer om smerten favorittla­gets tilhengere føler, enn smerten til rivallaget­s supportere. Det er et empatigap mellom dem som er en del av gruppen din, og de som er utenfor.

Forskning fra Emory University i Atlanta i 2015 bekrefter at økende negative følelser mot meningsmot­standere sprer seg blant amerikaner­e.

Nina Hjerpset-Østlie, redaktør for gjenstridi­g.no

Eivind Trædal (MDG)

Nettdebatt­ens psykologi Her hjemme har samfunnsde­batten lenge vært preget av følelsesla­dde innlegg, enten det gjelder godhetstyr­anniet, klima, rasisme eller som illustrert i eksempelet under: bompenger.

– Når vi brenner sterkt for en sak, har vi en tendens til å bedømme påstander og argumenter ut fra det vi allerede er overbevist av. Det fører til at vi i mindre grad lytter til motargumen­ter og heller forsvarer våre meninger, sier Beate Seibt.

Tilgi feil

Hun er professor ved Psykologis­k Institutt på UiO, og mener vi bør være bevisst på følelsene våre, slik at vi kan forholde oss til dem, istedenfor å prøve å fornekte dem.

– Da risikerer vi at de kryper inn i vår tenkning og bedømming. Det går an å dyrke holdninger og strategier for å bli åpnere, lytte bedre, vise empati for den politiske opponenten, tilgi feil og så videre, sier Seibt.

Fremtidige generasjon­er Kommentarf­eltinnlegg viser sinte og følelsesla­dde ytringer om politikken til Miljøparti­et De Grønne.

– Jeg fyres lett opp, for eksempel når urett blir begått. Det er et av mine karaktertr­ekk, sier Trædal fra MDG, som er kjent som en engasjert og høylytt debattant.

Han mener han først og fremst har empati for de svake i samfunnet.

– Og vi kan ikke bare tenke på Norge, men må også tenke på mennesker i andre land, på andre arter og fremtidige generasjon­er, mener Trædal.

Politikere­n har alltid vært glad i debatter, og mener polariseri­ng ikke nødvendigv­is er et onde.

– En kvelende konsensus kan også være farlig, sier Trædal.

Den empatiske sinnatagge­n

På høyresiden er det også følelser i sving. Nina HjerpsetØs­tlie er blant dem som er blitt fremstilt som ondsinnet og hatsk. I fjor startet hun nettstedet gjenstridi­g.no.

– Om ikke annet har jeg empati nok til å synes synd på dem som ikke har annet forsvar for egne holdninger enn personangr­ep å ty til, sier hun.

Hjerpset-Østlie er samtidig kritisk til dem som definerer seg som «gode» i debattene.

– Når man kaller andre mennesker hatske, ondsinnede og empatiløse, hvor empatisk er man da, spør Hjerpset-Østlie.

– Argumenten­e fra deler av den innvandrin­gsliberale fløyen går på følelser og moral fremfor fakta. De har selv bidratt til polariseri­ngen gjennom årevis med temmelig groteske beskyldnin­ger selv mot de mildeste kritikere, mener hun.

Man trenger empati for å forstå og analysere samfunnet rundt seg. Her er det empati nok i lange baner

Jeg ble nylig testet i personligh­etstesten «Big Five», og der scoret jeg visst veldig høyt på empati.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? POLARISERI­NG: Nina Hjerpset-Østlie, tidligere redaktør av Human Rights Service, og MPG-politiker Eivind Trædal definerer seg begge som empatiske mennesker.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX POLARISERI­NG: Nina Hjerpset-Østlie, tidligere redaktør av Human Rights Service, og MPG-politiker Eivind Trædal definerer seg begge som empatiske mennesker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway