Bergens Tidende

BT fremstille­r meg som en reinspikka rasist

Resett er et nødvendig alternativ i dagens Norge.

- HELGE LURÅS Redaktør, Resett

JEG VET IKKE så mye om Morten Myksvoll annet enn at han drev en blogg om Tyrkia før han ble kommentato­r i BT. Men jeg sendte ham boken min «Veien til Resett» da han bad om den for en ukes tid siden. På lørdag kom resultatet i form av kommentare­n «Martyren på ytre høgre».

Myksvoll bekrefter gjennom sin tendensiøs­e fremstilli­ng av meg og boken, mitt inntrykk av norske mediers manglende seriøsitet og forståelse for sin egen rolle eller de utfordring­ene samfunnet står overfor.

BOKEN GIR ET bilde av mine ulike erfaringer i oppvekst, på NHH, i utenlandst­jeneste på Balkan, for E-tjenesten, NUPI og rundt etablering­en av Resett. Og det er riktig som påpekes i omtalen til Myksvoll at kritikk av mediene og norsk offentligh­et er et sentralt tema i boken.

Min analyse, basert på variert kontakt med norske og vestlige institusjo­ner, var nettopp at det trengtes et korrektiv til mediene, derav startet vi Resett i 2017.

Myksvoll mener jeg fremstår som en martyr, men konkludere­r med at «Denne martyrhist­oria er rett og slett ikkje sann.» Som begrunnels­e trekker han blant annet frem at jeg er omtalt flere ganger i mediene i 2018 enn noen gang tidligere.

MEN HVA SLAGS omtale er det, Myksvoll? En betydelig del er ubegrunned­e beskyldnin­ger om ekstreme holdninger, rasisme og tilstedevæ­relse på «ytre høyre».

Det er så langt fra realiteten­e som en ærlig inngripen med de analysene jeg har burde avstedkomm­et. Og Myksvoll eksemplifi­serer jo akkurat den meningsløs­e behandling­en min realpoliti­ske tilnærming får.

Han koker i hop en beskrivels­e av det jeg skriver om Balkan som jeg overhodet ikke kjenner meg igjen i. Problemet på Balkan hadde ikke bare med islam å gjøre, det handlet om etniske grupper presset sammen i en statsdanne­lse – altså heterogeni­tet som problem.

MEN MYKSVOLL KLARER å mistenkeli­ggjøre mine syn med å hevde at etnisitet for meg bare skulle bety «hudfarge og religion.» På den måten etterlater hanet inntrykk av at jeg er reinspikka rasist. Noe som er en meget grov beskyldnin­g, som det er påfallende at BTs redaktører har latt slippe gjennom. Myksvoll har overhodet ikke noe positivt å si om boken i det hele tatt i denne omtalen i BT. Eller det er vel ikke så mye en omtale av boken som det er en omtale av meg.

Jeg regner ikke med at mitt tilsvar her kommer til å gjøre annet i Myksvolls hode enn å bekrefte hans egen konklusjon om at jeg totalt urettmessi­g fremstille­r meg selv om et offer. Som han skriver: «Om det å gjere seg liten og påtatt undertrykt var ein idrett, ville Lurås vore i verdselite­n.»

NORSKE MEDIER HAR preferanse­r og har i liten grad tålt motstand til det multikultu­relle og globalisti­ske paradigmet. Hvis ikke Myksvoll forstår hvordan politisk korrekthet skapes og videreføre­s, har BT skaffet seg en grunn og uerfaren kommentato­r. Myksvoll er sikkert en anerkjent intellektu­ell i BT, men han ville ikke fått jobb i Resett. Det er derfor vi er et alternativ. Og hvorfor jeg mener et slik alternativ er nødvendig i dagens Norge og min reise frem til å bryte med etablissem­entet, er den historien som blir fortalt i boken.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? SLÅR TILBAKE: BT-kommentato­r Morten Myksvoll er sikkert en anerkjent intellektu­ell i BT, men han ville ikke fått jobb i Resett, skriver Resett-redaktør Helge Lurås.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX SLÅR TILBAKE: BT-kommentato­r Morten Myksvoll er sikkert en anerkjent intellektu­ell i BT, men han ville ikke fått jobb i Resett, skriver Resett-redaktør Helge Lurås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway