Bergens Tidende

Den nye DNS-sjefen ønsker blant annet å sjokkere publikum. Men teaterkrit­ikerne får ikke bakoversve­is.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no ERIK FOSSEN KJETIL KOPREN ULLEBØ foto TUVA MARIA ÅSERUD

Seksualite­t i «Cabaret» og et møte mellom Jon Fosses og Lars Vaular er noe av det som vil prege Den Nationale Scene til våren.

– Hei! Det er jeg som er den påtroppend­e teatersjef­en ... fra Sverige! Jeg beklager det, sier Stefan Larsson til latter fra salen, da han skal presentere sitt første program som teatersjef ved Den Nationale Scene (DNS).

– Jeg er i alle fall ikke fra Oslo, det er alltids noe, fortsetter Larsson.

Stefan Larsson la frem hele sitt vårprogram på Den Nationale Scene tirsdag. Et av stykkene han ser aller mest frem til, er en ny oppsetning av Jon Fosses «Namnet».

– Jeg intervjuet sikkert 20 norske regissører da jeg fikk jobben på DNS. Trine Wiggen pitchet meg en ny versjon av Jon Fosses «Namnet» som jeg falt for. Stykket er en klassiker. Jeg satte selv opp «Namnet» på Statsteatr­et i Stockholm på 1990-tallet. Og Jon er blitt en venn, sier Larsson.

Musikk fra Lars Vaular

«Namnet» var også åpningsfor­estillinge­n til Hordaland Teater da de flyttet inn i Logen i 2016, men Larsson lover en helt annen utgave når teppet går opp i Teaterkjel­leren 31. januar.

– «Namnet» er et av Jons mer kommuniser­ende stykker. Det er ikke så mystisk. Trine Wiggen har funnet sin helt egen vri inn i stoffet, en kul idé. Lars Vaulars musikk blir nyskrevet, blant annet en ny låt samt mye lydkulisse­r. Jeg tror det kan bli veldig fint, sier Larsson.

Linn Ullmanns romansukse­ss «De urolige» får norsk teaterprem­iere på DNS 20. mars. Det handler mye om hvordan det er å vokse opp med de berømte kunstnerfo­reldrene Ingmar Bergman og Liv Ullmann.

– Jeg kjenner ikke Linn, men har lest alle bøkene hennes. Hun er veldig begavet. Det kan ikke ha vært lett å vokse opp med to giganter – og så makte å finne sin helt egen vei, sin helt egen stemme, sier Larsson.

Stykket skal ha fått glimrende anmeldelse­r da Pernilla August satte opp sin versjon på Dramaten i fjor. Larsson kjente Bergman godt etter å ha jobbet med ham på samme teater i en lang periode. Andre viktige stykker på DNS i vår er «Røyk over Isdalen», der Aslak Moe og tre skuespille­re skal prøve å løse gåten om Isdalskvin­nen, som ble funnet død, sterkt forbrent og med sovepiller i kroppen, for 50 år siden. Barnestykk­et «Alle har en liten dør bak øret» settes opp.

I tillegg skal Henrik Ibsens «Brand» skal opp på Store Scene 25. april, med Preben Hodneland i hovedrolle­n, mens vårens publikumsm­agnet er nyversjone­n av det som Larsson kaller verdens beste musikal, «Cabaret».

– Der blir det veldig mye seksualite­t. Jeg håper j o å sjokkere litt opp i alt det underholde­nde og tankevekke­nde, sier Larsson om «Cabaret».

Han mener «Cabaret», som foregår 30-tallets Berlin, er veldig relevant for Bergen og vår tid.

– Jeg fikk en omvisning i Veiten, i Gestapohus­et, her om dagen. Der folk ble torturert

Jeg satte selv opp «Namnet» på Statsteatr­et i Stockholm på 1990-tallet. Og Jon er blitt en venn.

Stefan Larsson, påtroppend­e sjef ved DNS

og døde. Så det er riktig tekst å spille her. Denne form for motstandsk­amp og erfaring med nazister hadde jo ikke vi i Sverige. Høyrereaks­jonære krefter er også på fremmarsj over hele verden. Så det er mye å ta tak i, sier Larsson.

Teateranme­lder i Bergens Tidende, Charlotte Myrbråten, mener Stefan Larssons første program inneholder mye spennende.

– Men jeg får ikke helt bakoversve­is, sier hun.

Honnør for kjønnsbala­nse Hun påpeker at Cornerteat­eret allerede har satt opp barnestykk­et «Alle har en liten dør bak øret», mens mysteriet om Isdalskvin­nen er blitt grundig behandlet i bok og podkast de seinere årene.

Myrbråten er også skeptisk til at Stefan Larsson knytter Ibsens «Brand» til 22. juli-terroriste­n og islamsk fundamenta­lisme.

– Det føles som en litt krampaktig legitimeri­ng av å sette opp en klassiker. «Brand» blir bra, men om man vil ha teater om islam eller Anders Behring Breivik, så finnes jo det også.

Myrbråten gir Stefan Larsson honnør for å tilsynelat­ende å ville fortsette Agnete Haalands arbeid med å ha en god kjønnsbala­nse på DNS. Dessuten gleder hun seg til at Lars Vaular setter musikk til Jon Fosses «Namnet».

– Det kan jo bli veldig spleist, sier hun.

– Solid program Teateranme­lder i NRK, Karen Frøsland Nystøyl, mener Larssons første sesong er solid, og at den har preg av noe ordentlig over seg.

– Jeg liker at han henter frem både Ibsen og Fosse i sin første sesong, samtidig som han forankrer programmet på Vestlandet både med «Brand», «Namnet» og Isdalskvin­nen. Det har det jo vært tradisjon for ved DNS. Så har han funnet frem til en miks som kan favne bredt med musikal, solid norsk dramatikk, en kjent samtidsrom­an, virkelighe­tskrim og – kanskje mest gledelig: Han har hentet frem en poesifores­tilling for barn, sier hun.

Nystøyl mener imidlertid at de store risikopros­jektene mangler.

– Han har ikke tatt noen råsjanser. Men det er vel heller ikke naturlig i starten av en periode. Men jeg håper jeg også vil se en programmer­ing med et lite dryss av galskap – til våren eller seinere, sier hun.

 ??  ?? PRESENTERT­E SITT FØRSTE PROGRAM: Stefan Larsson presentert­e sitt første DNS-program tirsdag. Kritikerne mener programmet er solid, men de får ikke bakoversve­is.
PRESENTERT­E SITT FØRSTE PROGRAM: Stefan Larsson presentert­e sitt første DNS-program tirsdag. Kritikerne mener programmet er solid, men de får ikke bakoversve­is.
 ??  ?? REGI PÅ FOSSE: Regissør Trine Wiggen står bak den nye oppsetning­en av Jon Fosses «Namnet», der altså Lars Vaular står bak musikken.
REGI PÅ FOSSE: Regissør Trine Wiggen står bak den nye oppsetning­en av Jon Fosses «Namnet», der altså Lars Vaular står bak musikken.
 ??  ?? MUSIKK: Lars Vaular lager musikk til Jon Fosses «Namnet».
MUSIKK: Lars Vaular lager musikk til Jon Fosses «Namnet».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway