Bergens Tidende

Populært med vinterbad

- ANNE ROKKAN anne.rokkan@bt.no foto BÅRD BØE

Bading året rundt er populært. Nå dukker det opp saunaer langs sjøen flere steder i Bergen.

– Før var ikke dagen i gang før jeg hadde drukket en kopp kaffe. Nå er ikke dagen skikkelig i gang før jeg har fått meg et bad.

Anders Hauge (34) vrenger av seg klærne på bryggekant­en langs Damsgårdss­undet. Yr melder om 2 grader, rundt oss hutrer folk forbi med hendene dypt begravd i lommene.

Siden august har Hauge badet minimum hver tredje dag. Nå står han rolig på bryggekant­en og ser ned i det mørke vannet.

– Hadde noen sagt til meg for et år siden at jeg kom til å hoppe i sjøen i desember, og deretter komme opp igjen som om ingenting har skjedd, villee jeg aldri trodd dem. Jeg så for meg at jeg kom til å få panikk og gå helt i sjokk. Det viste seg at det er det mentale som er nøkkelen, sier Hauge.

Og hopper.

Populære vinterbad

Det har alltid vært mange som liker å bade om vinteren. Nå ser det ut til at en ny generasjon har fått øynene opp for aktivitete­n, spesielt i kombinasjo­n med en varmende sauna.

I Bergen har det dukket opp saunaer på Marineholm­en og i Sandviken, og på Verftet jobber de med å bygge enda en.

Nordnes sjøbad har i tillegg opplevd stor pågang når de holder vinteråpen­t.

Da Hauge og en kamerat begynte å bade jevnlig utover høsten, la de ofte ut bilde av det på sosiale medier.

– Først og fremst var det for å legge litt press på hverandre. Etter hvert var det mange som tok kontakt og var nysgjerrig­e. Det er åpenbart at det er en økende interesse for å bade også om vinteren, sier han.

Til tross for at han tilsynelat­ende puster like rolig når han kommer opp igjen, mener Hauge at han ikke er mer glad i kulde enn folk flest.

– Tvert imot, jeg elsker varme, og kunne for eksempel aldri dratt på ferie til et kaldt sted. Når det kommer til badingen ville jeg egentlig bare se hvor langt jeg klarte å dra det. Når jeg klarer dette, kan faktisk alle klare det, sier han.

– Dette handler ikke om at det er om å gjøre å bli så veldig kald heller. Det er jo kjapt ned og opp igjen. Etter at man kommer opp har du omtrent to minutter før du begynner å fryse skikkelig. Skal du ta en selfie da, gjelder det å være kjapp, før du får på deg ullundertø­yet igjen, sier Hauge.

Men hvis det ikke handler om kulde, hva handler det om da?

Meditativt

På andre siden av fjorden, ved saunaen til Søtt og Salt på Marineholm­en, treffer vi fire bekjente av

Hauge. De er ikke i tvil om svaret. – Vi blir glade av det! Martin Ingvaldsen begynte først med å eksperimen­tere med kaldt vann i dusjen. Når han merket hvilken effekt det hadde på kroppen, ballet det fort på seg.

– Å bade i kaldt vann er veldig meditativt. Du tenker ikke særlig mye på huslån og gjøremål når du ligger der ute. Da er det bare kropp og pust, sier Ingvaldsen.

– Så blir det jo ekstra hyggelig når man kan bade sammen med gode venner, som i dag.

Det nikkes blant de andre i gjengen.

Helseeffek­t?

– Jeg merker tydelig at det er umulig ikke å smile når man kommer opp fra et slikt bad, sier Hauge.

– Det handler mye om at man bestemmer seg for å gjøre det, og selv om man hele tiden har mulighet til å angre mens man står på kanten, så gjennomfør­er man likevel. Forventnin­gen om det kalde vannet gir et sug i magen.

Flere i gjengen på Marineholm­en mener å ha fått positive helseeffek­ter av badingen. De er imidlertid klar på at dette er personlige inntrykk.

– Forskning klarer ikke å gi noe klart svar på om dette er sunt eller ikke, og hovedsakel­ig gjør vi det fordi vi liker det. Men jeg har ikke vært syk siden jeg begynte med det, sier Ingvaldsen.

Fastlege og leder av Hordaland Legeforeni­ng, Gunnar Ramstad, deler Ingvaldsen­s syn på helseeffek­ten.

– Det er aldri noen som har kunnet dokumenter­e verken at dette er sunt eller spesielt skadelig. Det står ikke øverst på min liste over hva jeg vil anbefale som helsefremm­ende tiltak, men hvis folk opplever velvære av dette, så må de gjerne bade, sier han.

Ramstad kan også avkrefte at man nødvendigv­is blir syk av et kaldt bad.

– Nei, det er ikke virus i vannet. Skal du fryse deg syk må du bli kraftig redusert av kulden. Eskimoene var ikke spesielt syke før vi kom og smittet dem med virus, og det er jo sannsynlig at de frøs en del, sier han.

Enkelt og godt

Gjengen på Marineholm­en fryser imidlertid ikke lenge av gangen. De har varmet saunaen godt opp, og forsvinner raskt inn etter et dypp.

– Her er det drop-in-bading hver fredag halv åtte om morgenen, og det kommer ofte 20 – 30 folk. Det er veldig populært, sier Ingvaldsen.

Selv om Hauge er enig i at det er deilig med sauna, foretrekke­r han en mer primitiv variant.

– Jeg jobber i psykiatrie­n, og kjører en del rundt. Jeg har alltid med meg en badebag. Dersom jeg har noen minutter til overs og kommer over et bra vann, tar jeg gjerne et kjapt bad, før jeg fortsetter dagen. Det er egentlig det jeg liker aller best, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? KLART, MEN KALDT: Temperatur­en nærmer seg nullpunkte­t mens Anders Hauge flyter rolig rundt i Puddefjord­en.
KLART, MEN KALDT: Temperatur­en nærmer seg nullpunkte­t mens Anders Hauge flyter rolig rundt i Puddefjord­en.
 ??  ??
 ??  ?? NESTEN JUKS: Vel inne i heten er det kalde vannet fort glemt.
NESTEN JUKS: Vel inne i heten er det kalde vannet fort glemt.
 ??  ?? KONTROLL: –Begynn gjerne med kaldt vann hjemme i dusjen. Da har du varmt vann lett tilgjengel­ig, og kan bli kjent med den gode følelsen som kommer etterpå, er et av Hauges tips.
KONTROLL: –Begynn gjerne med kaldt vann hjemme i dusjen. Da har du varmt vann lett tilgjengel­ig, og kan bli kjent med den gode følelsen som kommer etterpå, er et av Hauges tips.
 ??  ?? SAMHOLD: Ole Marius Sætrevik og Martin Ingvaldsen bader jevnlig. Sindre Andreassen, her til venstre, stakk innom for å teste vannet på vei til jobb.
SAMHOLD: Ole Marius Sætrevik og Martin Ingvaldsen bader jevnlig. Sindre Andreassen, her til venstre, stakk innom for å teste vannet på vei til jobb.
 ??  ?? ALLTID ULL: – Håndkle, ullundertø­y, crocs og en kopp kaffe er det jeg helst vil ha etter et bad, sier Hauge.
ALLTID ULL: – Håndkle, ullundertø­y, crocs og en kopp kaffe er det jeg helst vil ha etter et bad, sier Hauge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway