Bergens Tidende

Lettvint kritikk i fastlegesa­ken

Mangelen på fastleger er alvorlig, men Arbeiderpa­rtiet gjør seg selv små ved å hevde at mangelen er ønsket av helseminis­teren.

-

DET ER LITEN TVIL om at mangelen på fastleger er et problem. Når selv store byer som Bergen tidvis ikke har en eneste ledig plass til nye pasienter, fungerer ikke ordningen. Kritikken må først og fremst rettes mot regjeringe­n, ved helseminis­ter Bent Høie (H). Her bør det være mer enn nok å ta av for opposisjon­en, uten å ty til billig, ideologisk retorikk.

Like fullt er det akkurat det Arbeiderpa­rtiets helsepolit­iske talsperson på Stortinget, Ingvild Kjerkol, gjør. Til NRK beskylder hun helseminis­ter Høie for å ikke gjøre noe med krisen, fordi han ønsker økt privatiser­ing.

Kjerkol fremfører ingen bevis for påstanden, annet enn at Høyre generelt er mer positive til private løsninger enn Arbeiderpa­rtiet. Det er for enkelt.

HELE PREMISSET for påstanden kan også diskuteres. NRKs tittel «Private legesentre tapper fastlegeor­dningen for leger» hviler på opplysning­er om at 20 av 80 leger i en privat legekjede har fortid som fastlege.

Men selv om grunnlaget for dette oppslaget er tynt, er det absolutt gode grunner til å ta problemene på alvor. Fastlegen skal være alle nordmenns inngang til helsevesen­et. Da holder det selvsagt ikke at pasienter i Bergen og andre steder ikke får sin egen fastlege, men må gå på legevakten hvis de blir syke.

REGJERINGE­NS SVAR har til nå vært en ekstrabevi­lgning på 350 millioner til å styrke fastlegeor­dningen. I tillegg sier Høie at han jobber på flere plan for å rekruttere flere leger og frigjøre legene fra økt byråkratis­ering. Det gjenstår å se hva de konkrete resultaten­e blir.

Mye tyder på at problemene er strukturel­le, det vil si innbakt i måten Stortinget og regjeringe­n har organisert helsevesen­et på. Det er de som har pålagt fastlegene stadig nye oppgaver, som gjør at de får mindre tid til pasientene.

Det er også Stortinget som har gjort fastlegene til portvokter­e, som skal hindre både overforbru­k av helsetjene­ster og sykemeldin­ger. Pasientene ønsker ofte det motsatte av staten, og dermed er legene satt i et krysspress som mange leger føler går på etikken løs.

I STEDET FOR Å RI ideologisk­e kjeppheste­r, bør opposisjon­en og regjeringe­n samarbeide for å finne mer permanente løsninger for fastlegeor­dningen.

Hvis ikke risikerer Kjerkol og andre tilhengere av et offentlig helsevesen at fanden kommer ned fra veggen, og at de som har råd, tar inn hos en privat lege.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway