Bergens Tidende

Norske Julian (5) kan spansk, fransk og engelsk. Ekspert gir deg knepene for å motivere barnet til å lære fremmedspr­åk.

- MARTIN HALL LARSEN martin.hall.larsen@schibsted.com foto PAAL AUDESTAD

Stadig flere foreldre vil at barna skal lære flere språk. Men det er spesielt én ting du bør unngå.

Bonjour bonjour, Tous les jeudis, Avec les amis!

Julian (5) og fem andre barn synger i kor i den fasjonable bygården til Institut français de Norvège på Frogner i Oslo. Barna leker og spiller seg gjennom franske gloser.

I biblioteke­t i etasjen over er hyllene fulle av bøker på fransk. Men foreldrene og au pairene som venter i mellomtide­n, får lite glede av bøkene. Få av dem kan nemlig språket.

Julian og de andre barna er en del av stadig flere norske barn som blir sendt på språkkurs fra ung alder.

Ved Institut francais har de møtt den økende interessen ved å tilby flere kurs i aldersgrup­pen tre til tolv år. I 2014 hadde de ni kurs. Nå har de 32.

Espen Nicolaysen, daglig leder ved Norges største kursportal Kursagente­n.no, forteller at de har sett en tredobling i antall søk etter språkkurs siden 2010.

– Våre data viser at det er fransk, tysk, spansk og engelsk som er de mest populære språkene foreldre vil at barn skal lære seg, sier Nicolaysen.

Professor og ekspert i barns språkutvik­ling ved Oslo Met, Nina Gram Garmann, har jobbet med barn og språk i over ti år.

Enkle ting å gjøre hjemme Hun er ikke overrasket over at foreldre er interesser­t i at barna skal lære seg flere språk.

– Norge er blitt mer sammenvevd med resten av verden, og vi samhandler mer med personer og bedrifter som kommuniser­er på andre språk enn norsk og engelsk. Det kan også være at noen har fått med seg forsknings­resultater som tilsier at det å lære andre språk kan være bra for kognitive funksjoner, sier hun.

Trond Klevgaard, far til Julian

Vi synes det er altfor sent å begynne med andre fremmedspr­åk enn engelsk først på ungdomssko­len.

språket barnet skal lære. Barn er opptatt av å passe inn og hvis ferdighete­r i et bestemt språk er det som skal til, er motivasjon­en på plass, sier hun.

Garmann mener det stort sett er foreldrene som vil at barna skal lære seg et nytt språk. Derfor blir det viktig at undervisni­ngen blir gjort på barnas premisser.

– Det er ekstra viktig å tilrettele­gge språklærin­gen så det blir noe morsomt for barnet her og nå. De skjønner jo ikke hvorfor språkferdi­gheter vil gagne dem i fremtiden, sier Garmann.

– Ikke for høy forventnin­g

MANDAG 30. DESEMBER 2019 BERGENS TIDENDE

 ??  ?? TIPS:
Foreldrene til Julian har flere tips til hvordan man kan gjøre språklærin­g gøy for både barn og foreldre.
TIPS: Foreldrene til Julian har flere tips til hvordan man kan gjøre språklærin­g gøy for både barn og foreldre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway