Bergens Tidende

UTLAND Putins tid renner ut

-

Putins presidentp­eriode er snart over. Kreml forbereder derfor russerne på en grunnlovse­ndring slik at Vladimir Putin kan sitte som president også etter 2024. Russlands president Putin avholdt nylig sin store årlige pressekonf­eranse for de russiske mediene. Seansen ble avholdt mindre enn to uker før hans 20-årsjubileu­m. Den 31. desember 1999 fratrådte Russlands daværende president Boris Jeltsin overrasken­de fra presidente­mbetet og overlot nøklene til Kreml til Putin.

Siden da har Putin styrt Russland med stadig fastere hånd og har skapt et helt annet Russland enn det han tok over. Det er et mer velstående og mer sammenheng­ende Russland, men også med mer kontroll og ensretting enn i 1999.

På pressekonf­eransen ville en kvinnelig journalist fra det statskontr­ollerte nyhetsbyrå­et RIA Novosti gjerne vite om det ikke var på tide å endre den russiske grunnloven. «Det er jo et levende instrument», medga en litt motstreben­de Putin innledning­svis, før han tilføyde at «jeg kjenner selvfølgel­ig til diskusjone­ne som kjører på dette, jeg ser og hører dem».

Grunnlovsd­ebatt Diskusjone­ne om den russiske grunnloven er temmelig enkle: Det handler om Putins mulighet for å bli sittende som president når hans andre, eller faktisk fjerde, embetsperi­ode utløper i 2024. Ifølge grunnloven kan presidente­n bare sitte i to perioder etter hverandre, og i 2024 vil Putin ha sittet to ganger igjen, fra 2012 til 2024. Han satt først i to perioder i årene 2000-2008, før statsminis­ter Dmitrij Medvedev midlertidi­g og kortvarig satte seg i lederstole­n.

Nå er Putin ute etter en annen ordning. Grunnloven blir diskutert vidt og bredt i Russland, men en stor del av debatten er igangsatt av Kreml selv. Spørsmålet fra RIA Novosti er, som utallige liknende spørsmål i russiske medier, med på å forberede den russiske befolkning på at Putin sannsynlig­vis blir sittende etter 2024. På denne måten kan man gradvis prøve å overbevise velgerne om at det er den beste løsningen, eller i det minste en bedre løsning enn alternativ­ene.

På pressekonf­eransen konstatert­e Putin for øvrig at bestemmels­en om de to embetsperi­odene «gjør flere av våre politikkek­sperter flaue. Vi kan nok sikkert endre den».

Tilhørerne må forstå at det ikke handler om Putin, men om Russland og om landets anseelse. Putins kommentar er det nærmest vi hittil er kommet en klar innrømmels­e av at dette er Plan A, og at den er i ferd med å bli iverksatt. Om gamblere ønsker å legge inn bud på Putins karriere etter 2024, så er det nå det skal spilles.

Status i Russland

En meningsmål­ing fra tidlig i desember gir Putin 44 prosent av stemmene «dersom det var valg førstkomme­nde søndag». Det ville nok vært et helt greit resultat for de fleste politikere, men ikke imponerend­e for en mann som med litt hjelp fra medier og stemmetell­ere fikk hele 77 prosent av stemmene ved valget i 2018. Det er heller ingen feststemni­ng i forbindels­e med jubileet, og Putin ser ut til å foretrekke en dempet feiring.

20 år er lang tid. Det russiske samfunnet bærer dessuten preg av både tilstand og en slags tretthet. Russerne er splittet i spørsmålet om en ny embetsperi­ode for Putin, men selv for kritikerne vil det være vanskelig å peke mot et klart alternativ. Putin og hans folk har målrettet greid å suge til seg mye av det politiske rommet i Russland.

Målingen som ga Putin 44 prosent, satte ham opp mot Pavel Grudinin og Vladimir Zjirinovsk­ij, som fikk henholdsvi­s tolv og seks prosent ved valget i 2018. I den store sammenheng­en er de begge dermed som politiske lettvekter­e å regne og uten betydning. Ingen av dem tegner på noe vis opp Russlands fremtid.

Antall fattige øker

En forsker ved meningsmål­ingsinstit­uttet Levada forklarer at Putin i den offentlige bevissthet­en «ikke lenger sees på som lederen som styrer prosesser, men som en byråkratis­k figur

som ikke er i stand til å forbedre situasjone­n». Han er ikke lenger en del av løsningen for å forbedre forholdene, men heller en hindring.

Ifølge Russlands statistikk er det nå 20,9 millioner fattige mennesker i landet, en økning på 500.000 siden 2018. Som helhet er landet blitt mer velstående, men det er stor sosial ulikhet. En kommentato­r fra avisen Moskovskij Komsomolet­s fikk forrige uke nok og utbrøt: «20 millioner fattige! Det er den offisielle statlige statistikk­en. Men det betyr at det ikke er mindre enn 30 millioner fattige – det er maktens prestasjon på 30 år.»

Putin erklærer med dype pannerynke­r at antall fattige er «altfor mange, altfor mange», men han ser ut til å ha gått tom for ideer for hvordan situasjone­n kan bedres.

2024 og veien videre

Hvis Putin har bestemt seg for å bli sittende i Kreml etter 2024, noe som virker sannsynlig etter kommentare­ne rett før jul, vil han naturligvi­s komme til å gjøre det. Det vil ikke være en reell motkandida­t verken til ham eller hans mulige håndplukke­de etterfølge­r ved neste presidentv­alg. Han vil da kunne sitte inntil 2030, når det etter dagens regler skal være valg igjen. Kanskje vil han da stille nok en gang.

Russerne må kanskje forberede seg på at når de våkner 1. januar 2020, så åpner de samtidig øynene til et helt nytt tiår med Putin som president.

Rådgivere er det nok av, men om de foreslår at han løsner på statens grep om økonomien, eller bekjempe den politiske kontrollen og utsugingen av de store statseide selskapene, er svaret nei.

For mye står på spill både for Putin og hans politiske omland. Systemet er velkalibre­rt og selv en liten justering kan få det hele til å vakle.

Reformer blir utsatt fordi ingen ønsker å stå ansvarlige for dem. Til slutt vil han overlate ansvaret for de nødvendige reformene til sin etterfølge­r. Det vil være vedkommend­e sin oppgave å innhente noe av det tapte.

Oppgaven kan for eksempel bli gitt av Putin den 31. desember 2029, hvis han velger samme metode som Boris Jeltsin, hans s egen forgjenger valgte: Å utpeke e en etterfølge­r og omsider trekke e seg tilbake.

Flemming Splidsboel Hansen er r forsker ved Dansk Institut for Interna- - tionale Studier, hvor hans spesialfel­t lt er Russland og de øvrige statene i det t tidligere Sovjet, blant annet Ukraina og g Hviterussl­and.

 ??  ?? FLERE PERIODER: Vladimir Putin har trolig tenkt å endre den russiske grunnloven slik at han kan fortsette som president enda en periode.
FLERE PERIODER: Vladimir Putin har trolig tenkt å endre den russiske grunnloven slik at han kan fortsette som president enda en periode.
 ?? FOTO: MIKHAIL METZEL/AP, NTB SCANPIX ??
FOTO: MIKHAIL METZEL/AP, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway