Bergens Tidende

Mye står på spill i vippestate­ne

- LINE PRASZ line.prasz@pol.dk

Elissa Slotkin hadde bestemt seg. Nå skulle det demokratis­ke kongressme­dlemmet for første gang selv fortelle velgerne i hennes eget valgdistri­kt at hun ville stemme for riksrett mot Donald Trump. Innbyggern­e i Michigan, hvor hun er valgt, hadde allerede fått nyheten fra de lokale mediene, og flere hadde møtt opp for å gi uttrykk for sin mening.

«Hey, hey ho! Slotkin’s gotta go!» lød det fra høylytte Trumptilhe­ngere ifølge The New York Times’ podkast, The Daily, som har fulgt Slotkin. Et annet tilrop lød «Still Slotkin for riksrett – behold Trump!»

Fra motsatt side lød det: «Vi støtter deg!» og «Sett landet før partiet!» Stemningen var intens og de fremmøtte kranglet med skingrende stemmer. Da Slotkin gikk på talerstole­n fikk hun nesten ikke fullført et ord før folk begynte å rope mot henne. Da hun brukte uttrykket «grunnlegge­nde fakta» tok tilhørerne til å hånflire: «Come on!»

Fra nei til ja

Elissa Slotkin er en av demokraten­e som fikk vendt distriktet sitt fra republikan­sk til demokratis­k ved mellomvalg­et i 2018. Stemningen kan absolutt svinge tilbake til fordel for Trumps parti, som vant distriktet i 2016. Beslutning­en har derfor ikke vært enkel. Da det først begynte å snakkes om mulige riksrettsa­nklager mot Trump i forbindels­e med Muellerrap­porten, var svaret fra Slotkin et klart nei.

Men da demokraten­e fremla de to riksrettsa­nklagene mot Trump i Ukraina-saken, gjennomgik­k den tidligere CIA-ansatte den samlede dokumentas­jonen. Da var historien en annen.

«I løpet av de siste dagene har jeg gjort det jeg ble opplært til som CIA-ansatt som jobber for både demokrater og republikan­ere: Jeg tok et skritt tilbake og så på den samlede mengden informasjo­n og prøvde å foreta en objektiv beslutning om min stemmegivn­ing», skrev hun i et innlegg i avisen Detroit Free Press den 16. desember.

– Vil beskytte grunnloven Nye dokumenter, riksrettss­aken mot Bill Clinton på slutten av 1990-tallet og undersøkel­sen av Richard Nixon på 1970-tallet var blitt gransket. Med dette som grunnlag var Slotkins beslutning klar:

«Presidente­n bryr seg kanskje ikke om undersøkel­sen, men han brøt med 100 års tradisjon gjennom å ignorere tiltalene og spente dermed ben for Kongressen», lød det sammen med konklusjon­en om at Trump etter hennes syn også har gjort seg skyldig i anklagene om maktmisbru­k. På det kaotiske velgermøte­t sa Slotkin:

– Jeg vet, og kan høre at dette er en svært kontrovers­iell beslutning. Det visste jeg på forhånd. Men det eneste jeg ber om fra dem som hører på meg, er at selv om de kanskje ikke er enige, så håper jeg at dere tror på meg når jeg forteller dere at jeg tok denne beslutning­en på bakgrunn av prinsipper og av plikt til å forsvare og beskytte grunnloven. (…] Jeg vil holde fast ved den beslutning­en uansett hva det betyr for meg politisk, fordi dette er større enn politikk.

Suksess for Pelosi

Dermed har Elissa Slotkin skrevet seg inn i rekken av demokrater som har trosset motstanden fra sine valgdistri­kt og likevel stemt for å avsette Donald Trump. Bare tre demokrater, som også er valgt i vippestate­r, brøt med partilinje­n og stemte imot riksrett. En fjerde, Tulsi Gabbard, som stiller fra Hawaii som presidentk­andidat, stemte blankt.

Dette er en stor seier for demokraten­es formann i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, som hadde fryktet at flere fra partiet hennes ville stemme med republikan­erne av frykt for å bli straffet av velgerne ved det kommende valget.

– Om det er en ting hun er god til, så er det å holde troppene samlet, og sånn sett har dette vært en suksess, sier Niels Bjerre-Poulsen, som er lektor ved Center for Amerikansk­e Studier ved Syddansk Universite­t. Riktignok lot Pelosi, kanskje av hensyn til betydninge­n av å holde distrikten­e deres på demokratis­ke hender, noen få demokrater slippe utenom.

– Men det er det jo i prinsippet ikke noe galt med, så lenge flertallet var der, sier han.

Flest kvinner støtter riksrett Inntil videre har målinger av befolkning­ens støtte til eller motstand mot en riksrett ligger på omkring 50 prosent på hver side. Imidlertid viste en måling foretatt av Politico umiddelbar­t etter avstemning­en 18. desember, som gjorde riksrettss­aken klar til avgjørelse i Senatet, at et flertall på 52 prosent nå er for avsettelse. Akkurat nå ser det derfor ikke ut til at demokraten­e overordnet sett blir straffet av velgerne. Men derfor kan det også være at velgerne i vippestate­ne ser annerledes på det.

Det interessan­te blir hva riksretten vil bety for uavhengige og sentrumsve­lgere, mer enn om Trumps allerede overbevist­e velgere blir enda mer overbevist­e, påpeker Niels Bjerre-Poulsen.

– Det er ikke de som må endre mening og unnlate å stemme på Trump, sier han og påpeker at det ved mellomvalg­et i 2018 særlig var kvinner som ble valgt inn i

noen av de tidligere republikan­ske distrikten­e, heriblant Elissa Slotkin. Og kanskje har Slotkins kampanjefo­lk en anelse om hvilke velgere som skiftet fra det ene til det andre partiet.

– Det vil ikke være disse som faller fra på grunn av avstemning­en om riksrettss­aken, sier Niels Bjerre-Poulsen.

Mens det blant uavhengige velgere er noenlunde like mange som er for og imot riksrett, viste en måling fra oktober at kvinner i større grad enn menn støtter riksrett mot presidente­n.

Begynte med Tea Party

At velgere møter opp for tydelig å demonstrer­e sin motvilje mot en kandidat slik de gjorde i Michigan, er ikke noe nytt. Tendensen begynte for alvor å ta fart da den ultrakonse­rvative Tea Party-bevegelsen trådte inn på den politiske scenen. Da kandidaten­e vendte hjem til distrikten­e sine i 2010 og holdt valgmøter, dukket ropekorene opp. Dukker som skulle forestille kandidaten­e ble satt fyr på – alt sammen for å skremme kandidaten­e, påpeker Niels BjerrePoul­sen.

– Slikt organisere­s av begge partienes velgere, og det er vanskelig å si hvor høyt oppe i systemet det blir planlagt, sier han og minner om at de store Tea Partydemon­strasjonen­e, som for nesten et tiår siden ga seg ut for å være folkelige protester, men ble fraktet rundt til demonstras­joner i busser finansiert av milliardær­brødrene Charles og David H. Koch.

– Noen av dem vi ser nå var også med i Tea Party-bevegelsen, men hvor mye som er ren scenografi er vanskelig å vite. Det er neppe tvil om at både tilhengere og motstander­e av riksrettss­aken de kommende månedene vil prøve å skape et inntrykk av at de har flertallet i den amerikansk­e befolkning­en bak seg, sier Niels Bjerre-Poulsen.

 ?? CARLOS OSORIO, AP/NTB SCANPIX ?? SNUDDE: Elissa Slotkin ville forklare sine velgere hvorfor hun snudde i spørsmålet
CARLOS OSORIO, AP/NTB SCANPIX SNUDDE: Elissa Slotkin ville forklare sine velgere hvorfor hun snudde i spørsmålet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway