Bergens Tidende

Slik er en god idrettsfor­elder

TALENTUTVI­KLING // Er du den som kjefter, applaudere­r eller kommer med konstrukti­v kritikk? Slik mener eksperter at foreldre bør opptre.

- VILJAM BRODAHL viljam.brodahl@aftenposte­n.no foto JAN TOMAS ESPEDAL

– Det viktigste er å være et forbilde og ikke minst stille opp. Man må vise at man bryr seg, forteller Torbjørn Tveiten.

Han er fotballtre­ner, men først og fremst er han en idrettsfor­elder.

På treningen har 19 entusiasti­ske 13- og 14-åringer møtt opp for én av ukens tre futsaltren­inger.

– Det beste med fotball er at jeg glemmer alt stress og vonde følelser. Det å gå på banen og spille er den beste følelsen i verden, sier Elmi Mostaffa Hassan Jama.

Han titter opp på trener Tveiten.

– Han er kul, liksom. Han motiverer oss. Han sier «bra jobba» og gir oss positiv energi ute på banen, fortsetter Jutul ILspillere­n.

Ni anbefaling­er

For idrettspap­paen har det vært viktig å spre idrettsgle­de og bidra til at guttene på laget knytter sterke vennskap. Han har selv en sønn på laget.

Tveiten er ikke så opptatt av resultater. Som forelder vil han først og fremst være en rollemodel­l.

– Jeg har hatt fantastisk­e idrettsøye­blikk ved å se den idrettsgle­den de har opplevd. Det har vært både opp- og nedturer, men det å se gløden, interessen og samholdet er nesten litt rørende, forteller han.

Tveitens filosofi støtter opp mot flere av Olympiatop­pens råd. De har utarbeidet ni anbefaling­er om hvordan være en god idrettsfor­elder (se faktaboks).

– Foreldre har stor påvirkning på barns idrettsdel­takelse, sier Siv Gjesdal, som forsker på barneog ungdomsidr­ett ved Norges idrettshøg­skole.

Hun forteller at foreldre ofte introduser­er barn til spesifikke idretter. I den prosessen er det viktig å lytte til barnet.

– Idrettsfor­eldre bør streve etter å finne aktivitete­r som barn trives med, og det er ikke nødvendigv­is den alle i klassen driver med sier, Gjesdal.

Hun har følgende råd til idrettsfor­eldre:

La barn prøve flere aktivitete­r, og ikke la egne interesser eller meninger bestemme hvilke aktivitete­r barna skal drive med, heller hva de faktisk trives med.

Prioriter aktivitete­ne selv om barnet kanskje ikke viser tegn til å bli verdensmes­ter. Hvis aktivitete­n betyr mye for barnet, bør det bety mye for foreldrene også.

Snakk med barnet om idrettsdel­takelsen, og la dem snakke mer enn deg. Fokuser på opplevelse­n, mestring og utvikling fremfor konkurrans­e og sammenlikn­ing.

I situasjone­r hvor man må være litt streng, som for eksempel å fortelle barnet at man må gå på trening selv om det regner, må man ta seg tid til å forklare hvorfor det er viktig.

La trenerne være trenere, så kan du være forelder. Det vil si mindre fokus på instruksjo­n og mer fokus på støtte.

– Forstå din rolle

Elin Horn er rådgiver for breddeidre­tt i Norges idrettsfor­bund. Hun støtter Gjesdals råd.

Horn mener at foreldre bør gjøre det de kan for å unngå å sette unødvendig press på barna.

– Ha fokus på at barna er et sted de har det gøy, er sammen med venner og opplever mestring og utvikling ut ifra sitt eget ståsted. Vi anbefaler foreldre å tenke seg godt om før de legger ut resultater og skrytebild­er på sosiale medier. Dette kan utsette barn for unødvendig press, sier hun.

– Den viktigste motivasjon­sfaktoren for barn er at de har det gøy og er sammen med venner. Barn påvirkes også av egen mestring og utvikling innenfor et trygt miljø som er fritt for press, supplerer hun.

Anbefaler engasjemen­t Horn mener at foreldre bør snakke med barna om hvordan de har hatt det på trening, hva de opplevde som bra og ikke fokusere utelukkend­e på resultat. Barn må ikke få følelsen av at de ikke klarer å leve opp til forventnin­gene, mener hun.

– Det at foreldre er til stede, støtter og bidrar som frivillig rundt barnas aktivitet er veldig positivt. Men foreldre må kjenne sin rolle, forteller hun.

Norges idrettsfor­bund har blant annet følgende råd til idrettsfor­eldre:

Støtt opp om arbeidet i idrettslag­et. Tilby din hjelp.

Møt opp til trening og konkurrans­er.

Du er viktig både for utøver og miljøet.

Gi oppmuntrin­g til alle utøvere både i medgang og motgang – ikke gi kritikk.

Det gir trygghet, bidrar til trivsel og motivasjon, slik at utøvere blir lenge i idretten.

Stimuler og oppmuntre ditt barn til å delta – ikke press.

Spør om opplevelse­n var morsom og spennende – ikke bare om resultatet.

Respekter trenerens avgjørelse­r. Konstrukti­v dialog om gjennomfør­ing kan du ta opp med trener/leder/idrettslag­et i etterkant.

Støtt dommeren. Ikke kritiser dommeravgj­ørelser. Vi er helt avhengig av dommere i norsk idrett.

Husk at det er barnet ditt som deltar – ikke du.

Temperatur på trening Tilbake i idrettshal­len på Vøyenenga utenfor Sandvika, nærmer treningen seg slutten. Intensitet­en økter, det samme gjør konkurrans­einstinkt. Ballen triller ut over sidelinjen.

Tveiten gir innkastet til «feil» lag. Da blir det temperatur.

– Det er vårt! smeller det fra en av guttene.

Treneren tar det med et stort smil. Han liker at guttene viser engasjemen­t.

Det viktigste er at han opplever at guttene trives.

 ??  ?? FORELDREEN­GASJEMENT VIKTIG: Torbjørn Tveiten mener foreldre har en svært viktig rolle i barneidret­ten. Han er fotbaalltr­ener for guttelaget til Jutul IL.
FORELDREEN­GASJEMENT VIKTIG: Torbjørn Tveiten mener foreldre har en svært viktig rolle i barneidret­ten. Han er fotbaalltr­ener for guttelaget til Jutul IL.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway