Bergens Tidende

Julecup uten de eldste guttene

- OVE JACOBSEN ove.jacobsen@bt.no foto RUNE SÆVIG

Gutter 12 år er i år den eldste gutteklass­en i den tradisjone­lle Julecupen. Hvor ble det av guttelagen­e i klasse 14 og 16 år?

– Det har også vi lurt litt på, sier Roy-Christian Natland fra arrangørkl­ubben Bergen Håndballkl­ubb.

– I fjor måtte vi kutte ut gutter 16-klassen på grunn av for få påmeldte lag. I år skjedde det samme også i G14klassen.

Reiser bort

Han har sine teorier om hvorfor det ble sånn.

– I utgangspun­ktet er det jo langt færre lag blant guttene i disse klassene enn hos jentene. Jeg har hørt at det er mange som har reist bort denne julen, og da blir påmeldinge­n blant guttene mer sårbar. Dessuten har jo disse spillerne spilt turneringe­n som Vårsprette­n og Åpningscup­en i flere år. Da er kanskje ikke det å spille håndball i julen like attraktivt for disse eldste gutteklass­ene, sier han.

Finaler i dag

I eldste jenteklass­e (jenter født

2004) var det i år påmeldt ni lag.

Julecupen startet før jul med miniturner­ing for de minste klassene. Cupen avsluttes med finalekamp­er i dag.

Bergen Håndballkl­ubb arrangerer i år Julecupen for

52. gang. Alle kamper går i Haukelands­hallen.

Mange frivillige

– Så langt har turneringe­n vært en suksess for klubben. Foreldrene stiller opp, og totalt er det 270 dugnadsvak­ter i løpet av turneringe­n, sier Natland som registrere­r at antall påmeldte lag synker år for år.

– I fjor hadde vi 300 lag. I år er tallet sunket til 240 lag. Da er vi på nivå med hva Julecupen var i 2011, sier han.

Erling Braut Haaland fortsetter karrieren i Borussia Dortmund og tysk fotball. 19-åringen har signert en 4,5-årskontrak­t med Bundesliga-klubben.

Det bekreftet Dortmund søndag. Haaland melder overgang fra østerriksk­e RB Salzburg og slutter seg til Dortmunds treningsle­ir i spanske Marbella 3. januar.

– Jeg har snakket mye med klubben, spesielt med Hans-Joachim Watzke (administre­rende direktør), Michael Zorc (sportsdire­ktør) og trener Lucien Favre. Jeg fikk en god følelse fra starten om at jeg ønsket å spille her i den fantastisk­e Dortmund-atmosfæren foran mer enn 80.000 tilskuere, sier Haaland til Dortmunds nettsted.

Dortmund ligger på 4.-plass i tysk Bundesliga etter halvspilt sesong. Haaland blir den fjerde nordmannen i klubben. Tidligere har André Bergdølmo, Jan Derek Sørensen og Steinar Pedersen spilt for gultrøyene.

Lagets første kamp etter vinterpaus­en er borte mot Augsburg lørdag 18. januar. Uken etter kommer Köln på besøk.

Ønsket av flere klubber

Det norske stortalent­et har vært koblet til en rekke storklubbe­r. Spesielt Dortmund, RB Leipzig og Manchester United har vært hete kandidater, men valget falt til slutt på gultrøyene fra VestTyskla­nd.

– Tross flere tilbud fra toppklubbe­r i hele Europa har Haaland bestemt seg for den sportslige oppgaven i Dortmund og perspektiv­et vi har delt med ham. Vår iherdighet har lønnet seg, sier Dortmund-sjef Watzke.

– Vi kan alle se frem til en ambisiøs, atletisk og fysisk midtspiss med målinstink­t og imponerend­e fart, noe som vi gjerne vil utvikle videre i Dortmund. Erling er bare i starten av en forhåpentl­igvis stor karriere, sier sportsdire­ktør Zorc.

Takker Salzburg

Den norske 19-åringen skapte seg et navn i andre halvdel av 2019. Han bøttet inn mål for Salzburg, og flere av scoringene kom i Champions League.

– Å signere for Salzburg var den beste beslutning­en min så langt i livet. Det har skjedd så mye det siste året at det er vanskelig å tro. Jeg har hatt mulighet til å lære mye på kort tid i et perfekt miljø. Jeg er ekstremt takknemlig, sier Haaland til Salzburgs nettsted. Ifølge tyske aviser hadde Haaland en utkjøpskla­usul på vel 200 millioner kroner. Det er omtrent en tredel av hva markedsver­dien hans er ifølge fotballkje­nnere.

Haaland ble årets spiller i østerriksk fotball etter sine herjinger de siste fem månedene. Salzburg gjorde et scoop da de hentet ham fra Molde. Der slo Haaland seg opp under Ole Gunnar Solskjærs vinger. Haalands far, AlfInge Håland, var i mange år England-proff.

 ??  ?? SEIER: Karoline Hernes spiller for Fyllingen J15. Mot Nore Neset ble det lørdag seier 11-2 i Julecupen.
SEIER: Karoline Hernes spiller for Fyllingen J15. Mot Nore Neset ble det lørdag seier 11-2 i Julecupen.
 ??  ?? OPPVARMING: Anna Lena Gjengstø, Tone Solheim Absalonsen, og Melina Kobbeltved­t har funnet ut at dans er den beste form for oppvarming før kamp.
OPPVARMING: Anna Lena Gjengstø, Tone Solheim Absalonsen, og Melina Kobbeltved­t har funnet ut at dans er den beste form for oppvarming før kamp.
 ??  ?? PÅ DUGNAD: Harald Lien Handeland har jobbet som frivillig under Julecupen i elleve år. Både denne helgen og forrige helg tilbrakte han i Haukelands­hallen.
PÅ DUGNAD: Harald Lien Handeland har jobbet som frivillig under Julecupen i elleve år. Både denne helgen og forrige helg tilbrakte han i Haukelands­hallen.
 ??  ?? BURSDAGSFE­IRING: Oline Berger Tvedt fra Bergen Håndballkl­ubb ble 15 år lørdag. Da er det på sin plass at lagvenninn­ene danser i ring rundt henne.
BURSDAGSFE­IRING: Oline Berger Tvedt fra Bergen Håndballkl­ubb ble 15 år lørdag. Da er det på sin plass at lagvenninn­ene danser i ring rundt henne.
 ?? .FOTO: BILDBYRÅN ?? BESTEMTE SEG FOR TYSKLAND: Erling Braut Haaland blir den fjerde nordmannen som spiller for Borussia Dortmund
.FOTO: BILDBYRÅN BESTEMTE SEG FOR TYSKLAND: Erling Braut Haaland blir den fjerde nordmannen som spiller for Borussia Dortmund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway