Bergens Tidende

Frykten for religion

- HALVOR NORDHAUG Biskop i Bjørgvin HUMAN-ETISK FORBUND (HEF)

har en sær oppfatning av skolens livssynsnø­ytralitet, og den svarer ikke til dagens regelverk. I sitt svar på mitt innlegg i BT (14.12) mener nestleder i HEF, Christian Lomsdalen (19.12), at enhver medvirknin­g fra kirken i KRLE-faget er et problem, selv om kirkens folk holder seg til spilleregl­ene og ikke driver forkynnels­e.

I mitt innlegg nevnte jeg undervisni­ngsopplegg­et «Vandring gjennom Bibelen, som kirken tilbyr skolene på 5. trinn, som et eksempel på et godt fungerende opplegg innenfor KRLE-fagets regelverk.

LOMSDALEN MENER IMIDLERTID at dette opplegget i seg selv er forkynnend­e, og derfor ikke bør finnes i skolen. Hva er hans argument? Jo, flere foreldre har i mange år har klaget til HEF, til kommunen og fylkesmann­en på det som kirken presentere­r. Men dette duger ikke som dokumentas­jon av at kirkens folk har gått utover gjeldende regelverk. Lomsdalen har bare vist at noen foreldre er enig med ham og HEF, og er imot at kirken får presentere dette opplegget på skolene.

Det er en styrke for KRLE-faget at folk fra ulike livssyn får presentere sine gudshus, symboler og hellige skrifter for elevene, og slik gi dem et bedre innblikk i de livssyn de leser om i lærebøkene. «Vandring gjennom Bibelen» er nettopp et slik opplegg. Det er ikke forkynnels­e, og kirken ønsker at faglærer skal være til stede.

LOMSDALEN AVVISER AT kirken skal få drive opplegg for trospplæri­ng i SFO-tiden, selv om det skjer i kirkens egne lokaler. Dette fremstår som en tilnærmet allergisk reaksjon mot ethvert livssyn som, i motsetning til HEF, formidler gudstro. At noe skjer i kirkens lokaler i SFO-tiden, gjør ikke dette til skolens arrangemen­t. Det står jo på regjerning­ens egne nettsider at SFO «er ikke en del av skolen».

DET ER OPP TIL KOMMUNEN å fastsette rammene for SFO. I dag slipper både idrettslag og kulturskol­e til i SFO-tiden, slik det fremgår av nettsidene til Bergen kommune. Jeg antar de også bruker skolens egne lokaler. Det er riktig og flott, selv om det ikke er tilbud som alle elevene deltar i. Men HEF mener altså at nettopp formidling­en av et livssyn som skjer i egne lokaler og i forståelse med foreldrene, stiller i en helt egen klasse og må for all del holdes unna elevene.

HEF er prinsipiel­t imot kirkens medvirknin­g i KRLE selv om den skjer innenfor regelverke­t, og mot enhver livssynsfo­rmidling i SFO-tiden. Men argumenten­e savnes. Lomsdalen avslutter med å ønske god romjul, og jeg returnerer det ønsket med glede.

 ?? FOTO: RUNE NIELSEN ?? UENIG: Biskop Halvor Nordhaug savner gode argumenter fra Human-Etisk Forbund.
FOTO: RUNE NIELSEN UENIG: Biskop Halvor Nordhaug savner gode argumenter fra Human-Etisk Forbund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway