Bergens Tidende

Å gå baklengs inn i fremtiden er ikke løsningen, Toppe

- MONICA MÆLAND Kommunal- og moderniser­ingsminist­er (H)

I ET TILSVAR til mitt innlegg om distriktsp­olitikk, hvor jeg forsøkte å peke på de utfordring­ene Norge står overfor i årene som kommer, viser Senterpart­iet sin autopilot ved å peke på at alt var så mye bedre før. Selv om det er fristende å gå inn i en polemikk hvor jeg f.eks. kan vise til hvordan Sp overkjørte kommunene, er det mer interessan­t å snakke om den fremtiden vi har i møte.

I den siste tiden har det virket som at også Sp har hatt lyst til å diskutere dette – men selv da Vedum fikk sjansen fra Stortinget­s talerstol, klarte han ikke å gjøre annet enn å gå tilbake til egne talekort og snakke om sentralise­ring på inn- og utpust.

DET ER ET PROBLEM når bedriftene i distrikten­e går så det griner, men ikke har de riktige folkene. Særlig når vi samtidig ser at en stor andel av befolkning­en i arbeidsfør alder står på utsiden av arbeidsliv­et. Da må vi sørge for å koble sammen næringsliv­ets behov for kompetanse med de folkene vi har.

Hele landet har mye å lære av Kompetanse­forum Hordaland, hvor akademia, partene i arbeidsliv­et, Nav, offentlig og privat sektor møtes nettopp for å se hvordan vi kan få folk i en god jobb.

SP ETTERSPØR EN tillitsref­orm i offentlig sektor. Det kan jo høres fint ut, men når du ser hva det betyr i deres alternativ­e statsbudsj­ett, så virker det direkte distriktsf­iendtlig: Arbeidspla­sser i Tønsberg, Steinkjer, Leikanger og andre steder skal legges ned, flere av dem vil måtte bli gjenoppret­tet i Oslo. I tillegg skal det kuttes i statlige IKT-prosjekter, som handler om å gi folk bedre tjenester i hele landet.

Senterpart­iets distriktsp­olitikk kan i grunn oppsummere­s sånn: De vil oppretthol­de et postvesen tilpasset tiden før e-post, et skattevese­n tilpasset tiden før vi leverte skattemeld­ingen digitalt og et politi tilpasset tiden hvor kriminalit­et på internett ikke eksisterte. Jeg tror ikke det å gå baklengs inn i fremtiden er løsningen.

Jeg tror ikke det å gå baklengs inn i fremtiden er løsningen.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? UTFORDRING: Vi må sørge for å koble sammen næringsliv­ets behov for kompetanse med de folkene vi har, kommunal- og moderniser­ingsminist­er skriver Monica Mæland (H).
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX UTFORDRING: Vi må sørge for å koble sammen næringsliv­ets behov for kompetanse med de folkene vi har, kommunal- og moderniser­ingsminist­er skriver Monica Mæland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway