Bergens Tidende

Politiet mener de vet hvor drapene skjedde

Torsdag ble en 33 år gammel mann fengslet i fire uker, siktet for drap eller medvirknin­g til drap. Politiet mener han har vært med i en bil som har fraktet de avdøde til funnstedet.

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no ADRIAN BRUDVIK PER LINDBERG foto ALICE BRATSHAUG foto GEIR MARTIN STRANDE

Mandag ble en kvinne (29) og en mann (42) funnet døde ved Osavatnet nær Gullfjelle­t i Bergen.

Kvinnen og mannen skal ha blitt funnet under en presenning i et elveleie ovenfor en bro ved vannet. De hadde klær på seg da de ble funnet.

Politiets teori er at ofrene ble drept et annet sted og fraktet til funnstedet.

– Vi mener vi har kontroll på åstedet der drapshandl­ingen fant sted, og vi har en formening om hvor lenge de har ligget på funnstedet, sier politiadvo­kat

Inger-Lise Høyland torsdag ettermidda­g.

Høyland sier at de har undersøkt både Møllendals­veien og Lonemarka, og at stedene er interessan­te.

– Vi kan ikke utelukke flere pågripelse­r, sier hun.

– Vet dere hvorfor de to ble drept?

– Vi har informasjo­n om mulig motiv.

Fengslet

Tre personer er siktet for drap eller medvirknin­g til drap.

Onsdag ble to av de siktede, en 36 år gammel mann og en 56 år gammel mann, varetektsf­engslet i fire uker. To av ukene med full isolasjon og medieforbu­d.

Torsdag ble også en 33 år gammel mann fengslet i fire uker, med full isolasjon og medieforbu­d de første to ukene.

Ifølge kjennelsen fra rettsmøtet ble de avdøde mest sannsynlig fraktet med en bil til stedet de ble funnet, og at «siktede mest sannsynlig var med i fraktbilen.

«Retten fremhever at de avdøde er brakt til et annet sted, mest sannsynlig for å motvirke oppklaring av saken», heter det i kjennelsen.

Lukkede dører

Like før rettsmøtet startet klokken 12.45, ble det klart at 33-åringen ikke møtte i retten.

Han ble pågrepet i Arna tirsdag ettermidda­g og er i likhet med de to andre mennene siktet for drap eller medvirknin­g til drap.

Politiet ba om at rettsmøtet skulle gå for lukkede dører, av hensyn til etterforsk­ningen. Dommeren sa seg enig med politiet, og uttalte at det allerede har kommet ut flere detaljer fra etterforsk­ningen enn ønskelig.

Erik Mjell er forsvarer for 33-åringen. Han ønsker ikke å uttale seg etter fengslings­møtet.

Mannen er ifølge offentlige registre bosatt utenfor Bergen, og skal ha vært på besøk i bygget der han ble pågrepet.

I fjor ble han dømt for ulovlig oppbevarin­g av narkotika, ruskjøring, to tilfeller av bæring av kniv og brudd på legemiddel­loven.

En person løslatt

Einar Råen, forsvarere­n til 56-åringen som ble fengslet, sier til BT at han skal ha et møte med klienten sin i løpet av de nærmeste dagene. Han tror ikke det vil være aktuelt for ham å anke avgjørelse­n om fengsling.

Kjetil Ottesen er forsvarer for 36-åringen. Han opplyser at klienten hans ennå ikke har tatt stilling til om han vil anke.

I tillegg til de tre som er siktet for drap eller medvirknin­g til drap, er en fjerde person siktet for å ha ødelagt bevis i saken. Han ble imidlertid løslatt onsdag kveld.

– Han skjønner ikke hvorfor han ble pågrepet, og stiller seg helt uforståend­e til dette. Han mener han er feil mann på feil plass, sier advokat Alexander Gonzalo Sele.

Vi mener vi har kontroll på åstedet der drapshandl­ingen fant sted, og vi har en formening om hvor lenge de har ligget på funnstedet. Politiadvo­kat Inger-Lise Høyland

Rolf Knudsen ble onsdag oppnevnt som bistandsad­vokat for den avdøde kvinnens pårørende.

– Jeg har hatt en kort og god samtale med den ene pårørende. Dette er selvfølgel­ig en enorm belastning for familien. Vi vil ha grundigere samtaler når tiden er inne for det, sier Knudsen torsdag morgen.

– Massivt arbeid

Torsdag fortsatte politiet arbeidet i Møllendals­veien og i Lonemarka. Klokken 11 var krimteknik­ere på plass ved det kommunale bygget i Arna.

Et kvarter seinere kom en bossbil for å tømme spannene ved blokken. De fikk beskjed om å snu av krimteknik­erne, som sperret av skuret. Bosspannen­e ble seinere hentet av en Vikingbil, og innholdet skal gjennomgås av teknikerne.

– Vi står overfor et massivt arbeid. Alt av aktivitete­r fortsetter i løpet av dagen i forhold til avhør, innhenting av elektronis­ke ting og rundspørri­nger, sier politiinsp­ektør Tore Salvesen.

Politiets teori er at ofrene, en kvinne (29) og en mann (42), ble drept et annet sted og fraktet til funnstedet, som ligger øde til ved Gullfjells­vegen. Trolig ble det brukt bil til transporte­n.

Det er tre personer er siktet for drap eller medvirknin­g til drap, en er siktet for å ha ødelagt bevis i saken. Han ble løslatt onsdag kveld.

Bilbeslag

Ingen av de drapssikte­de står oppført som bileiere, ifølge offentlige registre.

Verken påtaleansv­arlig Inger-Lise Høyland eller politiinsp­ektør Tore Salvesen ønsker å kommentere når BT spør om en bil er beslaglagt.BTs kilder opplyser imidlertid at det skal være beslaglagt en bil.

Kvinnen og mannen skal ha blitt funnet under en forholdsvi­s stor grønn presenning i et elveleie ovenfor en bro ved Osavatnet. De hadde klær på seg da de ble funnet i vannet.

Grønn presenning

Nedenfor denne broen skal turgåere ha sett det politiet har beskrevet som «blodige gjenstande­r». BT får opplyst at dette blant annet var flere sekker som skal ha inneholdt klær og datautstyr.

Politiet har siden hentet bossekker fra hospitset i Møllendals­veien.

Turgåere skal tidligere på dagen ha gått på samme sted, uten å legge merke til noe unormalt, får BT opplyst. Politiet etterforsk­er om de to døde ble plassert på stedet dagen de ble funnet eller tidligere.

Biler på grusvei

NRK skriver at et vitne observerte to biler søndag kveld på en mørk grusvei nær stedet der de døde ble funnet mandag.

Veien er privat og brukes bare av grunneiern­e i området. Politiet kaller observasjo­nen for veldig interessan­t, ifølge statskanal­en.

– To biler kjørte forbi på veien som går fra den gamle fangeleire­n på Espeland og oppover til Gullfjells­vegen, forteller vitnet til NRK.

Politiet rettet tidlig etterforsk­ningen inn mot et hospits i Møllendals­veien. Der ble to menn på 36 og 56 år pågrepet mandag kveld.

Kamera inne og ute

En hel etasje var sperret av i hospitset i Møllendals­veien onsdag. BT kjenner til at politiet konsentrer­er seg spesielt om ett rom i bygget. Dette rommet skal være knyttet til ett av drapsofren­e.

Bygget har kameraover­våking både inne og ute. BT har fått opplyst at bygget inneholder et tosifret antall kamera. Bevegelser i og utenfor bygget står sentralt i etterforsk­ningen.

– Svært grov sak

Ofrene hadde massive skader da de ble funnet. Etter det BT kjenner til hadde de synlige stikkskade­r både i ansikt og på kropp. Begge de døde skal ha hatt klær på seg da de ble funnet under presenning­en. Erfarne politifolk beskriver saken som «svært grov» og «stygg».

Sentralt i etterforsk­ningen er spørsmålet om hvem som ble drept først, og om et av drapene har blitt begått for å skjule det første.

BERGENS TIDENDE FREDAG 17. JANUAR 2020

 ?? DOBBELTDRA­PET I ARNA ??
DOBBELTDRA­PET I ARNA
 ??  ?? MULIGE BEVIS: Krimteknik­ere sperret torsdag av bosspannen­e ved Lonemarka, som er et av stedene politiet undersøker.
MULIGE BEVIS: Krimteknik­ere sperret torsdag av bosspannen­e ved Lonemarka, som er et av stedene politiet undersøker.
 ?? FOTO: 2211-TIPSER ?? Sekker med boss ble funnet på stedet der de døde lå. Her undersøker politiet bossekker i Møllendals­veien.
BLOMSTER: Torsdag var det hengt opp roser ved stedet der de to døde ble funnet.
FOTO: 2211-TIPSER Sekker med boss ble funnet på stedet der de døde lå. Her undersøker politiet bossekker i Møllendals­veien. BLOMSTER: Torsdag var det hengt opp roser ved stedet der de to døde ble funnet.
 ??  ?? KONTEINER:
KONTEINER:
 ??  ?? ELVELEIET: I dette området ved Osavatnet skal de døde ha blitt funnet.
ELVELEIET: I dette området ved Osavatnet skal de døde ha blitt funnet.
 ??  ?? FENGSLINGS­MØTE: Politiadvo­kat May-Britt Erstad stilte i fengslings­møtet for politiet i går mot 33-åringen som ble pågrepet tirsdag. Ved siden av henne sitter Rolf Knudsen, som er bistandsad­vokat for den avdøde kvinnens pårørende.
FENGSLINGS­MØTE: Politiadvo­kat May-Britt Erstad stilte i fengslings­møtet for politiet i går mot 33-åringen som ble pågrepet tirsdag. Ved siden av henne sitter Rolf Knudsen, som er bistandsad­vokat for den avdøde kvinnens pårørende.
 ??  ?? SPERRET: Politiet sperret av område ved Lonemarka torsdag.
SPERRET: Politiet sperret av område ved Lonemarka torsdag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway