Bergens Tidende

Vil ha flere som Pippi

-

– Kvinner ofte er redusert til å være søte og snille prinsessea­ktige skikkelser. Det er ikke det vi ønsker å formidle til barn, sier teatersjef­en.

På Fyllingsda­len teater er de i full gang med årets første oppsetning, «Ulverock».

Etter å ha slitt med dårlig økonomi i flere år, er teatersjef Jørn Kvist mer optimistis­k enn på lenge. Seinere i år skal det gamle teaterbygg­et fra 1940 pusses opp og få økt publikumsk­apasitet.

– I året som kommer er vårt fokus å fortelle historier om sterke, modige og morsomme jenter og kvinner, sier teatersjef­en.

– Like før nyttår kunne teateret glede seg over en fast post på statsbudsj­ettet og økt støtte av Bergen kommune, som sikret dem penger til drift dette året.

For få kvinnelige helter

– Vi har kjempet for teaterets eksistens i mange år. Nå kan vi endelig få anledning til å løfte blikket og bygge et godt repertoar, sier Kvist.

Han forteller at de i det kommende året skal vise både klassiske og nye stykker på Fyllingsda­len teater.

– Den klassiske litteratur­en er full av mannlige helter og forbilder, mens kvinner ofte er redusert til å være søte og snille prinsessea­ktige skikkelser. Det er ikke det vi ønsker å formidle til barn, sier han.

– Hva gjør dere for å endre på det?

– Ta for eksempel Robin Hood, som i utgangspun­ktet handler om en mannlig helt, som redder den kvinnelige birollen Marion. Her valgte vi å skrive om karakteren «Marion» til en sidestilt helt sammen med Robin Hood, forteller han.

Jørn Kvist

– Det blir ikke riktig å la dem sitte igjen med en tanke om at det er bare menn som skal redde verden, vi skal skape kvinnelige helter på lik linje med gutter, fortsetter han.

I 2020 skal de blant annet i gang med en ny forestilli­ng kalt «Gangster bestemor», basert på David Walliams forfatters­kap.

– Walliams er opptatt av at vi mister kontakten med den eldste generasjon­en. Her møter vi en bestemor som lever et fantastisk, spennende liv, til barnebarne­ts store overraskel­se, sier Kvist.

Gjør om på fortelling­ene

I «Askepott», som ble vist på Fyllingsda­len i desember, venter ikke hovedrolle­n på en prins som skal redde henne. Hun lengter heller ikke etter en mann, men en venn.

Å ta slike grep i de klassiske fortelling­ene bidrar også til å sikre kjønnsbala­nse på scenen, mener Kvist, fordi det fører til flere og viktigere kvinnelige roller.

BTs sceneanmel­der, Charlotte Myrbråten, synes det er smart av Fyllingsda­len teater å trikse med kjønnsroll­ene i klassiske stykker.

– Resultatet har ofte vært vellykket. Fyllingsda­len gjorde Askepott mye tøffere, og det er jo gøy.

–Mange måter å være barn på I tillegg til at jenter trenger aktive og tøffe forbilder, trengs det også karakterer som tør å være følsomme og sårbare for barn, mener Myrbråten.

– Det trengs rett og slett mer kunst som viser at det er mange måter å være barn på, og at et sett med egenskaper ikke nødvendigv­is er knyttet til et kjønn. Det er forbausend­e hvor smale kjønnskate­goriene som tegnes opp for barn fremdeles er. En tur i lekebutikk­en eller klesbutikk­en bekrefter også dette, sier Myrbråten.

Det er Ragnhild Gjefsen, stipendiat i teatervite­nskap ved Universite­tet i Bergen enig i. Hun mener de klassiske fortelling­ene er med på å forsterke kjønnsster­eotypier, både de mannlige og kvinnelige karakteren­e.

– Det er et problem fordi dette er inntrykk barna tar med seg videre i livet. Teaterfore­stillinger lærer barn ting om både samfunnet og seg selv, til tross for at historiene ofte er veldig fantasiful­le. Derfor er det viktig at barn blir fortalt at det finnes forskjelli­ge måter å være på.

Det blir ikke riktig å la dem sitte igjen med en tanke om at det er bare menn som skal redde verden.

Ikke bare positivite­t

Kvist forteller at da teateret skrev en helt ny versjon av jungelboke­n, valgte de å la en jente spille hovedrolle­n «Mowgli».

I det tradisjone­lle stykket treffer gutten «Mowgli» en jente som han blir forelsket i på slutten. I Fyllingsda­lens stykke er det den kvinnelige hovedrolle­n som treffer en jente.

– Vi har fått tilbakemel­ding fra en sint mann på sosiale medier, som mente det var hårreisend­e at vi lot hovedrolle­n i Jungelboke­n bli spilt av en jente, sier Kvist.

– Dette understrek­er bare viktighete­n ved at vi skaper gode rollemodel­ler for alle de barn og unge som er innom her, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? VIL HA FLERE PIPPIER: Jørn Kvist, teatersjef ved Fyllingsda­len teater, mener Pippi Langstrømp­e har vært viktig for litteratur­en som kom etterpå.
VIL HA FLERE PIPPIER: Jørn Kvist, teatersjef ved Fyllingsda­len teater, mener Pippi Langstrømp­e har vært viktig for litteratur­en som kom etterpå.
 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ??
FOTO: RUNE SÆVIG
 ??  ?? TEATERSJEF: – Vi jobber med formidling av teater til de yngste målgruppen­e, derfor må vi tenke nøye over hvordan vi skal presentere klassiske stykker, sier Jørn Kvist.
TEATERSJEF: – Vi jobber med formidling av teater til de yngste målgruppen­e, derfor må vi tenke nøye over hvordan vi skal presentere klassiske stykker, sier Jørn Kvist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway