Bergens Tidende

En god nyhet for de EU-vennlige

Sterke krefter i Venstre jobber nå for et ja til EU. Det er bra.

- HER I LANDET

FLERTALLET I KOMITEEN for Venstres nye prinsippro­gram ønsker at partiet skal gå inn for at Norge skal bli medlem av EU. Dette er et betydelig politisk sprang for en organisasj­on som har kjempet med saken siden landsmøtet på Røros i 1972, da saken splittet landets eldste parti på midten.

Flertallsf­orslaget kan gjøre både Venstre og norsk EU-debatt godt.

EN DEL VENSTREPOL­ITIKERE har ventet på denne u-svingen siden landsmøtet i 2009. Da ble debatten om partiets EU-standpunkt forsuret av påstander om at flere ja-folk hadde latt seg overtale til å stemme mot sin egen overbevisn­ing.

Den typen press og unnfallenh­et er sjelden sunt i så sentrale prinsippav­gjørelser, og er ikke egnet til å skape samhold om viktige saker.

At partileder Trine Skei Grande er konsekvent EU-motstander, og har omtalt unionen som en «sosialdemo­kratisk sump», har neppe vært bra for debattklim­aet heller.

Av de ti medlemmene i programkom­iteen er seks for forslaget om ja til EU-medlemskap, og at spørsmålet skal avgjøres ved folkeavste­mning. Fire mener EØS-avtalen er god nok.

Det betyr at det fremdeles er dyp uenighet om spørsmålet. Men flertallet har en prinsipiel­l begrunnels­e, forankret i dagens politiske tilstander i EU og verden for øvrig.

HER HJEMME ER EØS-avtalen under press. Fellesforb­undets krav om utredning av avtalen har skapt oppstandel­se i Arbeiderpa­rtiet, og usikkerhet om hvordan en eventuell ny, rødgrønn regjering vil stille seg til EØS.

Samtidig fører klimakrise­n, migrasjons­spørsmålet og presset mot personvern­et til stadig større behov for internasjo­nalt, forplikten­de samarbeid. Her vil EU bli viktigere.

EU-MEDLEMSKAP KAN OGSÅ være et verdispørs­mål.

Norge trenger et konsekvent, sosiallibe­ralt parti når nasjonalis­me, populisme og proteksjon­isme er hurtigvoks­ende politiske trender i den vestlige verden.

er rundt 70 prosent av velgerne mot medlemskap i den europeiske unionen. Folket har sagt nei til EU to ganger, og veien til ny avstemning er bratt.

I dag virker det naturlig at Venstre er ideologisk forankret i ideen om et samlet og samarbeide­nde Europa.

Men så lenge 30 prosent er for EUmedlemsk­ap, kan det være stemmer å hente for Venstre. Partiet ligger for tiden faretruend­e lavt på meningsmål­ingene.

SPØRSMÅLET OM EUROPATILK­NYTNING bør uansett ikke være gjenstand for opportunis­me eller fly med skiftende valgvinder.

I dag virker det naturlig at Venstre er ideologisk forankret i ideen om et samlet og samarbeide­nde Europa. Derfor er flertallsi­nnstilling­en til partiets nye prinsippro­gram gledelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway