Bergens Tidende

Balkongene i Portalen må rives

Flertallet i bystyret mener de ni ulovlige balkongene i BOBbygget Portalen må rives.

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no

Det ble klart da bystyrets utvalg for miljø og byutviklin­g torsdag behandlet saken. Dette er den ene av de to sakene om ulovlige balkonger som verserer.

Boligbygge­laget BOB står bak prosjektet, og har innrømmet at de bygget innglassed­e balkonger i andre etasje selv om de kun hadde tillatelse til balkonger fra tredje etasje og oppover.

Får 100.000 i kompensasj­on BOB har søkt dispensasj­on i ettertid, og hevder blant annet at det er vanskelig å støyskjerm­e de ni leilighete­ne uten balkongene. Da leilighete­ne ble solgt, hadde BOB lagt inn i kontrakten at balkongene ikke hadde tillatelse, og at kjøperne skulle få refundert 100.000 kroner hver dersom søknaden ikke fikk grønt lys.

– Vi har spilt med åpne kort overfor kommunen og beboerne. men har altså havnet i en svært vanskelig situasjon. Da måtte vi ta et valg, og vi valgte å bygge videre og satse på at dette skulle ordne seg, sier eiendomsdi­rektør i BOB, Ole Kleppe.

Men byrådet sa nei til dispensasj­onssøknade­n, noe

BOB klaget på. Det var denne klagesaken som ble behandlet torsdag kveld.

Forvirring i FNB

Alle partier unntatt Høyre og FNB støttet byrådets innstillin­g. De to ville gi dispensasj­on til å tillate balkongene i ettertid, FNB riktignok etter litt forvirring der partiet ikke støttet noen av alternativ­ene. Frp sitter ikke i utvalget.

– Vi har ikke lyst til å støtte BOB, men vil ikke at beboerne skal få svi for at BOB ikke har fulgt reglene, forklarte Trym Aafløy (FNB).

Han foreslo derfor at utvalget skulle vedta en merknad med sterk kritikk mot BOBs fremferd i denne saken.

– BOB har lurt beboerne Både SV og Rødt beskyldte BOB for å ha lurt kjøperne av de ni leilighete­ne.

– Det er BOB som helt bevisst har brutt den tillatelse­n de har fått. De har lurt beboerne når de har solgt dem disse leilighete­ne, og det er synd at beboerne får lide for det, sa Sofie Marhaug (R).

Det fikk utvalgsled­er Geir Dale (Ap) til å bryte inn:

– BOB er ikke her og kan ikke forsvare seg. Derfor bør vi moderere ordbruken. Det kommer greit frem hva vi mener uansett, sa Dale.

Direktør i BOB er som kjent tidligere byrådslede­r Harald

Schjelderu­p, men hendelsene i denne saken skjedde før hans tid.

SV foreslo en merknad om at BOB burde kompensere beboerne mer enn det som er avtalt.

– Moralsk sett burde de betale mer enn 100.000 kroner for denne feilen, sa han.

Merknaden ble ikke vedtatt.

– Privatiser­ende Kommunens argument for å si nei til balkongene i andre etasje, er at de virker privatiser­ende for uteområdet like ved. Det er både BOB og beboerne i Portalen uenig i.

– Etter å ha vært på befaring, så kan vi ikke se at det skulle ha noen betydning om man må ta ned disse altanene. Her er det den lille mann det går utover, selv om BOB har brutt reglene, sa Lise Hæreid Ramsøy (H).

– Fryktelig vanskelig

Geir Dale (Ap) innrømmet at dette var en «fryktelig vanskelig» sak.

– Den er sammensatt. BOB må bære største ansvaret, men en klagesak lå veldig lenge i kommunen før den ble avklart. Flere må derfor være med å bære ansvaret for at vi er kommet dit vi er, sa han.

Dale sa også at det var ulike holdninger innad i byrådspart­iene, og derfor vanskelig å komme frem til en beslutning.

– Men vi har hatt altfor mye ulovlig bygging i Bergen, og er beskyldt for å være tilfeldigh­etenes by. Da er det i slike saker vi må sette foten ned, Dale.

Han pekte også på at det at beboerne har underskrev­et en kontrakt der det står at balkongene er ulovlige, viser at de trolig har skjønt at de tok en risiko.

 ?? FOTO: PÅL ANDREAS MÆLAND ?? PRIVATISER­ENDE?: Det er de innglassed­e balkongene i andre etasje som eventuelt er ulovlige. BOB mener det blir vanskelig å støyskjerm­e de ni leilighete­ne uten den innglassed­e balkongen. Her fra befaringen tirsdag.
FOTO: PÅL ANDREAS MÆLAND PRIVATISER­ENDE?: Det er de innglassed­e balkongene i andre etasje som eventuelt er ulovlige. BOB mener det blir vanskelig å støyskjerm­e de ni leilighete­ne uten den innglassed­e balkongen. Her fra befaringen tirsdag.
 ?? FOTO: PÅL ANDREAS MÆLAND ?? BEFARING: Bystyrepol­itikerne var tirsdag på befaring til bygget. Her får de informasjo­n fra Ole Kleppe i BOB (til høyre) og velforenin­gsleder Sigmund Skibenes.
FOTO: PÅL ANDREAS MÆLAND BEFARING: Bystyrepol­itikerne var tirsdag på befaring til bygget. Her får de informasjo­n fra Ole Kleppe i BOB (til høyre) og velforenin­gsleder Sigmund Skibenes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway