Bergens Tidende

Røe Isaksen: – Overturism­e gir store utfordring­er flere steder

-

Næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener tallet på turister enkelte steder i Norge gir mer utfordring­er enn muligheter.

Torsdag hadde statsråden invitert turistnæri­ngen og reiselivsk­ommuner til å komme med tips til hvordan man kan få bukt med problemet.

I sin innledning oppfordret næringsmin­isteren møtedeltak­erne til å komme med innspill til hvordan man på nasjonalt plan kan legge bedre til rette for økt turisme.

– Det er flere utfordring­er som vi må løse sammen. Mange destinasjo­ner har fremdeles rom for å ta imot flere tilreisend­e, men flere steder har tallet på tilreisend­e nå blitt så stort at det er mer snakk om utfordring­er enn muligheter, sa Isaksen.

Han påpekte at et stort antall turister er vanskelig å håndtere i seg selv, men også at det er en belastning for miljøet.

– Kulturverd­ier, som de tilreisend­e i utgangspun­ktet er der for å se på, kan bli forringet og ødelagt, sa han.

Regulering

I møtet kom representa­nter fra flere turistkomm­uner, som Stranda og Aurland, med innspill til Røe Isaksen.

– Vi håper på mer forståelse for de problemsti­llingene vi møter. For oss er ikke overturism­e det største problemet, men mangel på helårs arbeidspla­sser som gjør at vi kan overleve som lokalsamfu­nn. Vi tar overturism­e og mangel på toalettfas­iliteter på alvor, men det er ikke våre hovedprobl­emer, sier ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) i Stranda kommune til Nynorsk pressekont­or.

Også reiselivss­elskapet Visit Sognefjord, som er eid av flere kommuner i Sogn, holdt innlegg under møtet i Næringsdep­artementet. Ståle Brandshaug i Visit Sognefjord sa at de har et ønske om å få hjemmel til å regulere cruisetraf­ikken.

– Vi har satt en grense for antall passasjere­r som kan være i land når det er mer enn ett cruiseskip til kai. Det har vi ikke hjemmel for i dag. Der skulle vi ønske det var et tydeligere regelverk, sa Brandshaug under møtet.

– Vi ønsker også en modell for besøksbidr­ag (turistskat­t journ.anm.), men besøksbidr­aget må komme på toppen av allerede eksisteren­de insentivor­dninger, som for eksempel spillemidl­er, sa han.

Samarbeid

Isaksen peker på flere viktige signaler han tar med seg videre fra innspillsm­øtet.

– Det ene er at kommuner, reiselivss­elskaper, fylkeskomm­uner og andre offentlige instanser må samarbeide godt. Det andre er at det er veldig mye å lære fra de forskjelli­ge reisedesti­nasjonene. Mange har allerede gjort en god del og fått grei kontroll på dette. Det tredje er at det kan være en del hjemler som kommunene burde ha. Da sikter jeg for eksempel til muligheten for å avgrense antall cruisepass­asjerer i visse perioder av året, sier Isaksen.

Flere av innlederne under møtet pekte på turistskat­t som et godt virkemidde­l for å få bedre kontroll over masseturis­men i visse perioder av året. Regjeringe­n ønsker ikke denne typen skattleggi­ng.

– Standpunkt­et til regjeringe­n ligger fast i denne regjerings­perioden. Det å begynne med en ny skatt er en dårlig idé, sier Isaksen.

Leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv tok under møtet til orde for at en form for turistskat­t, et besøksbidr­ag, er et godt verktøy for å skape bærekraft i turistnæri­ngen.

– Vi trenger verktøy for å klare å ivareta naturen vår og for å få på plass riktig infrastruk­tur. For å få til det trengs det penger, og et besøksbidr­ag er et godt virkemidde­l for å få til det. Statsråden var avvisende til den typen avgift i dag, og det er skuffende, seier Bergmål.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? MASSETURIS­ME: – Kulturverd­ier, som de tilreisend­e i utgangspun­ktet er der for å se på, kan bli forringet og ødelagt, sier næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H). Bildet er fra Bryggen i Bergen.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK MASSETURIS­ME: – Kulturverd­ier, som de tilreisend­e i utgangspun­ktet er der for å se på, kan bli forringet og ødelagt, sier næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H). Bildet er fra Bryggen i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway