Bergens Tidende

Hemmelige Frp-krav truer Solbergs regjering

-

Når statsminis­teren får Frps krav, går startskudd­et for halvannen ukes jobb for å holde regjeringe­n sammen. Frp kan ikke presse gjennom nye krav, advarer KrF.

– Frp sa noe helt annet på tirsdag enn de gjør nå, skriver KrF-leder

Kjell Ingolf Ropstad på Facebook torsdag – før han smeller til mot regjerings­kollegaen:

– Det at regjeringe­n hjelper et sykt barn med helsehjelp, er ikke et grunnlag for at Frp skal kunne presse igjennom en ny kravliste. De fire partiene er enige om en politisk plattform og jobber ut fra den, sier KrF-lederen.

Frp-leder Siv Jensen truet onsdag med å forlate regjeringe­n, etter at norske myndighete­r bidro til å hente en terrorsikt­et kvinne og hennes syke femårige sønn ut av Syria.

Strategisa­mling

Jensen varsler at de nye kravene blir rettet direkte mot statsminis­ter Erna Solberg (H). Kilder sier til at NTB at saken må avklares før Frps strategisa­mling 27.–28. januar.

Kravene var torsdag ikke offentlig kjent, og Frp holdt kortene tett til brystet. Men planen er å overlevere kravene torsdag, og NTB får bekreftet at de trolig vil måtte innebære en form for reforhandl­ing av Granavolde­nplattform­en.

– Det handler om å gjennomfør­e flere tiltak som sikrer oss i forhold til terror, trygghet for innbyggern­e, streng og rettferdig innvandrin­gspolitikk, og at vi fortsetter å jobbe med å redusere skatter og avgifter og å bygge ut

Frp-ledelsen undervurde­rte trolig de interne reaksjonen­e. Også normalt moderate stemmer, som stortingsr­epresentan­tene Kari Kjønaas Kjos, Roy Steffensen og Bård Hoksrud, reagerte nemlig på beslutning­en om den terrorsikt­ede kvinnen.

NTB er samtidig kjent med at Frps krav-varsel skaper sterke reaksjoner i alle de tre øvrige regjerings­partiene.

– Det er irritasjon i Høyres stortingsg­ruppe over dette nå, sier en partikilde, som fortviler over at det nå blir nye runder med fokus på andre ting enn politikk.

Kilder i sentrumspa­rtiene sier verken Venstre eller KrF er interesser­t i å reforhandl­e regjerings­plattforme­n.

Det pekes samtidig på at ingen av de fire partiene i fjorårets lokalvalg kom godt ut av bompengest­riden, som i tre måneder tok fokus bort valgkampen og fra andre saker.

 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? I UTAKT: Det vekker sterke reaksjoner i de tre andre regjerings­partiene at Siv Jensen og Frp har sendt ut et krav-varsel som kan velte regjeringe­n til statsminis­ter Erna Solberg.
ARKIVFOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX I UTAKT: Det vekker sterke reaksjoner i de tre andre regjerings­partiene at Siv Jensen og Frp har sendt ut et krav-varsel som kan velte regjeringe­n til statsminis­ter Erna Solberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway