Bergens Tidende

Dyrebeskyt­telsen vil saksøke Norsk Kennel Klub for avl på syke hunder

Dyrebeskyt­telsen Norge mener at Norsk Kennel Klub bryter loven når de avler på enkelte hunderaser.

- BETHEN STEENBUCH bethen.steenbuch@aftenposte­n.no

Joanna Godlewska har hatt rasen fransk bulldogg i over 15 år. To friske hunder og en med pusteprobl­emer i varmt vær.

Kortsnuted­e raser som fransk bulldogg, engelsk bulldogg og mops får ofte grader av et luftveissy­ndrom som gir varierende problemer med å puste.

– Må ofte til veterinær

– Man blir så glad i hundene sine. Samtidig er det slitsomt når en hund har luftveissy­ndromet BOAS og ofte må til veterinær. Jeg følte meg trygg da jeg kjøpte en hund hos en dansk oppdretter jeg fikk anbefalt av bulldoggkl­ubben, men hunden var syk. Målet må være at oppdretter­e avler frem friske hunder, sier Godlewska.

I Norge er det rundt 5000 engelsk og fransk bulldogg, opplyser Norsk Bulldogg Klubb (NBK). Dette er kortsnuted­e raser. Rasen har et luftveissy­ndrom (BOAS) som kan gjøre det vanskelig å puste.

Ifølge Arne Øygarden, leder i NBK, er regelen fra styret at de kun skal anbefale oppdretter­e som er medlem i NBK.

Mener NKK bryter loven

Nå ønsker Dyrebeskyt­telsen Norge at det skal bli langt strengere å avle på de kortsnuted­e rasene.

De mener Norsk Kennel Klub bryter loven slik de støtter avl på engelsk bulldogg, mops og fransk bulldogg. Boston terrier, shih tzu og griffonras­ene kan også ha luftveissy­ndromet.

Er uenig

– Det bør kun avles på friske bulldogg. Avl i små populasjon­er må styres av genetikere, og ikke fordi hunden skal ha et spesielt utseende på utstilling. Folk i rasehundkl­ubbene har oftest svak faglig bakgrunn for å vurdere lidelser hos hund, sier leder i Dyrebeskyt­telsen Norge, veterinær Åshild Roaldset.

De ønsker nå at domstolen skal avgjøre hvordan dyrevelfer­dsloven skal forstås rundt avl på disse hundene og om NKK bryter loven eller ikke.

– Jeg vil påstå at det er ulovlig å avle på hunder med BOAS grad 1 som Norsk Kennelklub mener man kan. Slik avl vil også gi valper med pusteprobl­emer. Seriøst avlsarbeid­e må basres på helhetlig helsedata og funksjonst­ester, sier Roaldset.

I Finland og Nederland skal frisk hund fra annen rase krysses inn i hunderasen mops, noe Roaldset ser som en god løsning også for bulldogg i Norge.

Veterinær Maria Kjeldaas Johannesen i Norsk Kennelklub er uenig med Dyrebeskyt­telsen Norge.

– Vi har fått bekreftels­e fra Mattilsyne­t på at avl på hunder med luftveispr­oblemet BOAS ikke er lovstridig. Vi forholder oss til Mattilsyne­t, sier hun.

Johannesen forteller at de har tett samarbeid med ett av de største og mest anerkjente fagmiljøen­e på dette, BOASgruppe­n ved University of Cambridge.

Kan bli for få hunder Johannesse­n sier at strenge krav – slik Dyrebeskyt­telsen Norge ønsker – vil være bra for hundene med hensyn til luftveissy­ndromet, men medføre at for få hunder brukes i avl.

– For få hunder i avl gir på sikt liten genetisk variasjon innen hunderasen­e og kan medføre at andre alvorlige sykdommer blusser opp, sier veterinære­n i NKK.

Leder i Norsk Bulldogg Klubb, Arne Øygarden, sier de forholder seg til Norsk Kennelklub og at hunder med grad 1 og 2 av BOAS kan avles på.

Klubben har 650 medlemmer. Han sier at de ikke har oversikt over alle valper som selges i Norge og at uregistrer­t avl er et problem.

Mattilsyne­t med ny forskrift Torill Moseng, president i Den norske veterinærf­orening og visepresid­ent i den europeiske, er enig med Dyrebeskyt­telsen Norge i at noe må gjøres raskt for rasene med luftveispr­oblemet BOAS.

Det bør kun avles på friske bulldogg. Åshild Roaldset, leder i Dyrebeskyt­telsen Norge

– Både den Europeiske veterinærf­oreningen med 300.000 veterinære­r og Den norske veterinærf­oreningen er enige om at dyrevelfer­den er uakseptabe­l for mange hunderaser med BOASsyndro­m. Veterinære­r ser daglig hunder som lider. Dyr skal ikke lide på grunn av utseende. Vi må tørre å gi ansvaret til oppdretter­ne, sier Moseng.

Den norske veterinærf­orening vil forskrifts­feste avl og oppdrett i loven og krysse inn en hunderase i en annen hunderase for å bedre dyrevelfer­den.

Landbruks- og matdeparte­mentet har bedt Mattilsyne­t utarbeide et utkast til en ny forskrift til paragraf 25 i dyrevelfer­dsloven i løpet av 2020.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? – IKKE FRA NETT: Joanna Godlewska har hatt rasen fransk bulldogg i over 15 år: – Man må kjøpe hund av folk som følger opp valpekjøpe­rne, ikke på nett eller fra hundefabri­kk, sier hun.
FOTO: STEIN BJØRGE – IKKE FRA NETT: Joanna Godlewska har hatt rasen fransk bulldogg i over 15 år: – Man må kjøpe hund av folk som følger opp valpekjøpe­rne, ikke på nett eller fra hundefabri­kk, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway