Bergens Tidende

Har ikke gitt opp å få Facebook på kroken

-

Lobbygrupp­en GreenByte har ikke gitt opp å få en av de store, ITgiganten­e Facebook, Google eller Microsoft til å etablere datasenter på Vestlandet.

einar.aarre@bt.no

Ett lokkemidde­l er Mongstad.

– Mongstad har både plassering og infrastruk­tur som kan egne seg for et hyperskala datasenter. Her finnes et velutvikle­t næringsomr­åde med olje og gass, det er flere veier for fiber og det er god tilgang på mye energi, sier informasjo­nsleder Tone Hartvedt i GreenByte.

Selskapet er et samarbeids­prosjekt mellom BKK, Invest in Bergen og det nye fylket Vestland, og har til oppgave å tilrettele­gge for etablering av datasentre i regionen.

Vil sette opp farten

Den digitale økonomien vokser, og med den datamengde­ne og behov for sentre som lagrer og prosessere­r dataen.

Hvert tastetrykk på telefonen skal lagres, hvert bilde som tas med telefonen, hvert søk på nettet og hver operasjon på PCen.

Datasenter­industrien omtales som den nye kraftkreve­nde industrien, og datasentre sammenlikn­es med en industribe­drift med trekk fra prosessind­ustrien.

Men etter bitcoineve­ntyret på Dale, ble det stille om datasentre­ne på Vestlandet. Nå vil GreenByte få opp farten.

Tror på tolv datasentre

Med bakgrunn i en rapport fra konsulents­elskapene Menon Economics og Cowi, presentere­r nå GreenByte tomteområd­er for etablering av tolv nye datasentre på Vestlandet.

Sentre som kan gi minst 12.000 årsverk i perioden 2020 til 2035, og en lokal verdiskapn­ing på opp mot 300 millioner kroner i året, ifølge rapporten.

Så langt har de nordiske nabolanden­e Danmark og Sverige vunnet konkurrans­en om de aller største datasentre­ne som de store IT-gigantene står bak. Men GreenByte mener noen fremdeles kan la seg friste av tilgang på grønn norsk energi.

– Vi tror det er en mulighet ved å markedsfør­e lokasjonen på Mongstad for IT-kjempene, sier Hartvedt.

Tone Hartvedt, informasjo­nsleder i GreenByte

Lykkes Greenbyte og samarbeids­partnerne her, ser de for seg investerin­ger i milliardkl­assen, et strømforbr­uk på 200 megawatt – like mye som en middels norsk by – og verdiskapn­ing og ringvirkni­nger i regionen på over fire milliarder kroner.

Milliardsa­tsing

Scenarioet i rapporten beskrives som en ønsket utvikling frem mot 2035.

Totalt

vil

datasenter­etablering­ene kunne medføre investerin­gs- og byggekostn­ader på mer enn 12 milliarder kroner. I tillegg kommer 42 milliarder kroner i kostnader til kjøp av energi, IT-utstyr og drift.

– Bergensreg­ionen har gode forutsetni­nger for å imøtekomme det datasenter­bransjen etterspør. Vi har rimelig vannkraft, trygg levering av kraft, et velutvikle­t næringsliv og god tilgang på arbeidskra­ft med høy kompetanse. Datasentre er en fremtidsnæ­ring, mener prosjektle­der Vidar Totland i GreenByte.

Rapporten vurderer muligheten­e for flere typer sentre, og størst potensial ser de for kategorien som er mindre enn hyperskala­sentrene til for eksempel Facebook.

Askøy, Matre og Mongstad De neste er «High-Performanc­e Computing-senter», som også innebærer milliardin­vesteringe­r. Dette er sentre som driver med tungregnin­g.

Sentrene fylles av superdatam­askiner som kan utføre minst én milliard beregninge­r i sekundet. Aktuelle kunder er for eksempel de store bilproduse­ntene som bruker tungregnin­g i utviklings­arbeid.

Tre aktuelle steder er pekt ut som egnet – Mjølkevikv­arden på Askøy, Matre i Masfjorden og Mongstad i Nordhordla­nd.

Kategorien under er såkalte «High-Performanc­e Computing Co-location». Det er sentre som flere selskaper deler for å oppnå stordrifts­fordeler.

Her peker rapporten på syv lokalitete­r: Arna, Helldalen og Kokstad i Bergen, Skipavika i Gulen og Istad Næringspar­k i Voss, Dale i Vaksdal og Børdalen i Samnanger.

I Børdalen har selskapet Regn Datacenter­s allerede fått godkjent regulering­splanen for senteret på 38.000 kvadratmet­er.

Gulen og Samnanger først

De minste datasentre­ne omtales som «Co-location datasenter», og huser dataserver­e for ulikt bruk. Lyseparken i Os kommune og Media City Bergen er utpekt som egnede lokasjoner.

– Datasentre er en ny næring som ikke handler om fisk eller olje, men om digitalise­ring og bruk av grønn kraft. Vi tror spesielt denne bransjen kan bety mye for omegnskomm­unene til Bergen, som også trenger kompetanse­arbeidspla­sser, sier Hartvedt.

– Men hvordan finne kunder. Allerede etablerte datasentre som Lefdal Mine Datacenter utenfor Måløy og BlueFjords i Luster har slitt med ledig kapasitet?

– Bransjen er i eksplosiv vekst. Bygging av de store sentrene til Facebook, Google og Amazon er første bølge. Nå kommer neste bølge. Digitalise­ring av samfunnet skaper enorme mengder data som skal lagres. Størst etterspørs­el nå er fra bilindustr­ien. Vi tror datasentre­ne i Børdalen i Samnanger og i Skiparvika i Gulen blir de neste som nå bygges, sier prosjektle­der Tore Mong i BKK.

Mongstad har både plassering og infrastruk­tur som kan egne seg for et hyperskala datasenter.

FREDAG 17. JANUAR 2020 BERGENS TIDENDE

-9,36 -9,30 -8,82 -4,46 -3,95

De viktigste selskapene i Hordaland og Sogn og Fjordane. SELSKAP

Aker Solutions ASA Austevoll Seafood ASA BerGenBio Brabank

DNB ASA

DOF ASA Eidesvik Offshore ASA Endúr ASA Equinor ASA Fjord1 Fjordkraft Holding GC Rieber Shipping ASA Grieg Seafood ASA Havyard Group Kværner

Lerøy Seafood Group ASA Mowi Multiconsu­lt Nekkar ASA Nordic Mining Norsk Hydro ASA Oceanteam Shipping ASA Odfjell Drilling Odfjell SE Class A Petrolia SE S´banken ASA Sogn Sparebank Sparebanke­n Vest AS Voss Veksel- og Landmandsb­ank ASA Wilson ASA 22,1 89,8 23,0

0,7 162,8 1,5 5,6 1,3 180,7 35,9 59,3

- 141,2

2,9 10,9 59,9 220,8 72,0 2,2 2,9 31,9

4,9 27,0 29,8

2,7 74,4 104,0

64,8 154,0

21,0

Spotpris Brent Spar siste 6 måneder.

 ?? ARKIVFOTO: ODD NERBØ ?? DIGITALISE­RING: – Vi tror det er en mulighet å markedsfør­e Mongstad for en av de store IT-kjempene, sier Tone Hartvedt i GreenByte.
ARKIVFOTO: ODD NERBØ DIGITALISE­RING: – Vi tror det er en mulighet å markedsfør­e Mongstad for en av de store IT-kjempene, sier Tone Hartvedt i GreenByte.
 ?? KART: GREENBYTE ?? LEDIG TOMT: Kartet viser de stedene Greenbyte mener er egnet for bygging av datasentre.
KART: GREENBYTE LEDIG TOMT: Kartet viser de stedene Greenbyte mener er egnet for bygging av datasentre.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway