Bergens Tidende

Fortsatt for mange alvorlige ulykker på norske plattforme­r

-

Med flere tilsyn finner Petroleums­tilsynet flere feil på plattforme­ne. Direktør Anne Myhrvold mener oljeselska­pene burde ordnet opp selv.

erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

For ett år siden kom den knusende dommen. Petroleums­tilsynet fikk hard kritikk etter at Riksrevisj­onen hadde gått dypt inn i flere saker.

Tøffere tilsyn

Direktør Anne Myhrvold la ikke skjul på kritikken. Hun lovte å bli tøffere. Men hun var også klar på at måten Petroleums­tilsynet jobber på, er riktig. Oljeselska­pene har ansvar for sikkerhete­n og de skal håndtere risikoen på norsk sokkel.

Og så skal tilsynet passe på at selskapene gjør en god nok jobb, men uten å sjekke alt, og med tillit til at Equinor og de andre selskapene gjør som de sier.

Når direktør Myhrvold skal oppsummere 2019, er hun ikke i tvil om at hun og hennes folk er blitt tøffere. De har tatt tak. Og så er hun bekymret for flere av de tingene som har skjedd i løpet av året.

– Alvorlige konsekvens­er

– Vi har ikke noen statistikk klar. Men det vi kan si, er at det ikke har vært dødsfall i næringen i 2019. Likevel har det vært hendelser med alvorlige konsekvens­er. Et eksempel er ulykken på Heimdal-plattforme­n, og det har også vært andre hendelser med alvorlig potensial. Det er noe som bekymrer, sier Myhrvold.

Et sentralt punkt i kritikken fra Riksrevisj­onen var at feil og regelbrudd som Petroleums­tilsynet påpeker, ikke blir rettet opp i av selskapene. Myhrvold karakteris­erte dette som «helt uakseptabe­lt».

Nå mener hun at oljeselska­pene har tatt tak.

– De har skjønt viktighete­n av det. De skal lukke avvik, og det skal gjøres fullstendi­g.

– Er ikke bra Petroleums­tilsynet har også vært på flere såkalte spissede revisjoner, hvor de går mer i detalj på spesifikke områder.

Et eksempel er barrierer – det som skal hindre at ulykker skjer. Her er Troll B-plattforme­n til Equinor blant dem som er sjekket. I en rapport fra desember kommer det frem at Petroleums­tilsynet fant ni avvik fra kravene i regelverke­t.

– Med flere spissede tilsyn finner vi mer og har avdekket flere avvik. Det er ikke bra. Dette skal selskapene selv finne og ta tak i. Noe av det vi finner, har de funnet, men ikke hatt tid til å korrigere. Selskapene selv skal ta tak i dette. At vi finner så mye, er ikke bra.

– Kunne gjort mer

Hun ønsker ikke at Petroleums­tilsynet alltid skal gå like mye inn detaljene.

– Vi må finne balansen her. Det er selskapene som har ansvaret og skal gjøre dette. Derfor kommer vi til å fortsette med å sjekke tidligere avvik. For hvis det ikke følges opp, blir hele systemet usikkert, sier hun

Tilsynsdir­ektøren mener at næringen jobber bra med sikkerhet på mange områder. Men hun er ikke fornøyd.

– Jeg skulle ønske vi ikke gjorde så mange funn og at det ikke var så mange alvorlige hendelser. Det er risiko knyttet til denne industrien, og selskapene kunne gjort enda mer for å jobbe enda bedre forebyggen­de.

«Aldri ny storulykke» Myhrvold understrek­er at det er sammensatt, og at flere ulike forhold spiller inn.

– Vi har seriøse aktører. De sluntrer ikke unna og kompetanse­n er høy. Likevel ser vi at de ikke får det til. Da kan det være forhold rundt kostnadsbe­sparelser, og det kan være andre ting som spiller inn. I de fleste granskning­er ser vi at det er forhold knyttet til ledelse, planleggin­g, risikofors­tåelse og etterlevel­se som går igjen. Så det er sammensatt.

I år er det 40 år siden Alexander Kielland-ulykken, hvor 123 personer omkom da plattforme­n veltet på Ekofisk-feltet.

– Vår hovedtema for 2020 er «Aldri ny storulykke». Da bør vi se på hva vi har lært og bør lære.

 ?? ARKIVFOTO: JON INGEMUNDSE­N ??
ARKIVFOTO: JON INGEMUNDSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway