Bergens Tidende

EU skal bruke 10.000 mill

-

Det er både private og offentlige penger i EUs klimaplan, Green Deal, og pengene skal ikke bare gå til klimaformå­l. De skal også brukes til å skape jobber til erstatning for tapte arbeidspla­sser i for eksempel kullproduk­sjonen.

elisabet.svane@pol.dk

– Ja, det er sant at jeg er barnebarn av en kullgruvea­rbeider. Men det er altså ingen fremtid i kull, og tror dere egentlig at barna eller barnebarna deres har en drøm om å jobbe i en kullgruve?

EU-kommisjone­ns nestforman­n Frans Timmermans, skrudde på sjarmen da EU-parlamente­t tirsdag ble presentert for kommisjone­ns tanker for hvordan klimaplane­n Green Deal skal finansiere­s. Hovedlinje­ne i planen, som skal gjøre EU klimanøytr­alt i 2050, ble presentert i desember. Tirsdag kom forslaget til finansieri­ng, før de endelige elementene skal komme på seinere tidspunkt.

Lukrative lån

Grunntanke­n er at medlemslan­dene selv skal komme med penger, at EU skal komme med penger, at private, blant annet pensjonska­sser skal investere, og at den europeiske investerin­gsbanken EIB skal bidra med lukrative låneordnin­ger. Det skal etableres et fond, «Just Transition Fund», som skal støtte grønn omstilling. Her vil EU legge 7,5 milliarder euro.

Om kommisjone­ns forslag blir virkelighe­t er det den største klimainves­teringen verden noensinne har opplevd. Over de neste ti årene skal 1000 milliarder euro, nesten 10.000 milliarder kroner, investeres i klima.

Sosialt mål

Men en del av pengene har også et sosialt formål. En grønn omstilling fra for eksempel kull og bensinbile­r vil unektelig bidra til arbeidsløs­het i områder som lever av å produsere biler og kull. Det kan også skape kalde hus i områder som i dag får sin oppvarming fra brenning av tre eller kull.

Det var her Frans Timmermans’ bestefar kom inn i debatten. Ham har han alltid snakket varmt om, og han har stadig en gruvelykt stående på kontoret i kommisjons­bygningen i Brussel.

Kritiske østeuropee­re

Det var spesielt de østeuropei­ske landene, Polen ikke minst, som advarte mot målene om CO - nøytralite­t. Jadwiga Wisniewska, som er medlem av det polske regjerings­partiet og sitter i den høyreorien­terte ECR-gruppen i parlamente­t, gjorde oppmerksom på at den polske energifors­yningen i dag er en miks hvor 80 prosent kommer fra kull.

– Har EU overhodet regnet på hva det vil koste å omstille, spurte hun.

FAKTA

 ??  ?? NYE TIDER: Nye energikild­er skal etter hvert erstatte fossile i hele EU-området. Det kan bli tungt for spesielt østeuropei­sk land som har hoveddelen av sine energikild­er fra kullkraft. Bildet er fra
NYE TIDER: Nye energikild­er skal etter hvert erstatte fossile i hele EU-området. Det kan bli tungt for spesielt østeuropei­sk land som har hoveddelen av sine energikild­er fra kullkraft. Bildet er fra

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway