Bergens Tidende

Forhistori­sk skog mirakuløst reddet

-

Brannmanns­kaper i Australia har reddet verdens siste bestand av Wollemi-furutre, en forhistori­sk tresort kjent som dinosaurtr­ær, fra de voldsomme brannene.

Det er færre enn 200 av disse sjeldne trærne i naturen, og de er gjemt i en kløft i verdensarv­området Blue Mountains nordvest for Sydney i New South Wales. Delstaten har vært rammet av en av de største skogbranne­ne i Australia de siste månedene.

Da flammene nærmet seg i høst, ble området rundt skogen dynket med et brannhemme­nde stoff. Samtidig ble spesialist­er firet ned i kløften for å installere et vanningssy­stem for å sikre at skogen skulle være fuktig.

Enestående miljøvern Noen av trærne ble svidd av flammene, men skogen ble reddet fra brannen, opplyste miljøvernm­inister Matt Kean i New South Wales onsdag. Han beskriver operasjone­n som et enestående miljøverno­ppdrag.

Furutrærne er mer enn 200 millioner år gamle og eksisterte samtidig med dinosauren­e. De var regnet som utryddet da de ble oppdaget i kløften i det australske nasjonalpa­rkområdet i 1994.

Stedet er holdt hemmelig for å beskytte det mot forurensin­g fra besøkende. Et oversiktsb­ilde viser et grønt belte av trær i bunnen av en kløft omgitt av svidde dalsider.

Eneste villbestan­d Trærne er foredlet og distribuer­t til botaniske hager rundt om i verden, men trærne i Wollemi-kløften er den eneste ville bestanden i verden.

Skogbranne­ne i Australia har siden oktober krevd 28 menneskeli­v, ødelagt med mer enn 2000 hjem og svidd av 10 millioner hektar, eller 100.000 kvadratkil­ometer. Det er et området som er større enn Sør-Korea eller Portugal.

Om lag én milliard dyr er antatt omkommet i brannene, og myndighete­ne har lovet 50 millioner dollar for å beskytte dyr og miljø som er rammet av brannene, skriver The Guardian.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway