Bergens Tidende

Liarder på klima

-

De Grønnes Bas Eickhout hilste både plan og finansieri­ng velkommen, men understrek­et at han virkelig håpet det endelige forslaget ville bli enda mer ambisiøst.

– Det høres ikke ut som endringene vi har bruk for, sa De Grønnes miljøtalsm­ann.

Frans Timmermans innrømmet overfor Eickhout at nei, dette er ikke EUs endelige skritt på klimaveien.

– Første steg

– Det er sant at det må mer til. Men det er første steg på veien, og enhver reise begynner alltid med det første steget, sa Timmermans mens han var mer bitter over kritikken fra høyreparti­ene, som ikke deler hans klimasyn.

– Vi kan fortsette slik vi har gjort hittil. Vi kan være redde og gjemme oss under sengen, eller vi kan begynne å handle. Det er det vi gjør. Vi har sett skriften på veggen, men vi vet også at for kullgruvea­rbeideren i Asturia, brunkullar­beideren i Irland og de som utvinner oljeskifer i Baltikum, er det en vanskelig vei å gå, sa han.

Alle EU-land kan søke penger i Just Transition Fund, men må samtidig selv sørge for egenfinans­iering. Og jo rikere landet er, jo flere penger kan det legge inn på egen hånd.

Omstilling­splanen ble presentert kort tid etter at von der Leyen og hennes kommisjon tok over i desember. Den inkluderer én million ladestasjo­ner for elbiler innen 2025, nye utslippskr­av, skogplanti­ng, utvidelse av kvotesyste­met, satsing på havvind og et gigantfond for rettferdig omstilling.

– Dette er Europas månelandin­g, sa von der Leyen den gangen. Hun understrek­et samtidig at målet er å kutte utslipp, ikke arbeidspla­sser.

– Jeg er overbevist om at den gamle vekstmodel­len, som bygger på fossile brensler og forurensni­ng, er utdatert. Den europeiske grønne given er vår nye vekststrat­egi.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN OG NTB

 ?? ARKIVFOTO: MARCELO DEL POZO REUTERS, NTB SCANPIX ?? solkraftve­rket «Gemasolar» i Fuentes de Andalucia i det sørlige Spania.
ARKIVFOTO: MARCELO DEL POZO REUTERS, NTB SCANPIX solkraftve­rket «Gemasolar» i Fuentes de Andalucia i det sørlige Spania.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway