Bergens Tidende

Fant roen i hjembygden etter flere år i storbyen

-

Første gang Karoline Kamp flyttet hjemmefra, var i 2011. Da var hun 20 år og klar for å forlate hjembygden. Men så ville hun bli «voksen».

elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

Helt fra hun var liten har Karoline Kamp sagt at drømmen var å flytte fra Kvam i Gudbrandsd­alen, og bosette seg i Oslo. Etter et semester på Bali, ble det derfor naturlig at hun flyttet til hovedstade­n.

– Jeg har vel aldri vært en typisk «bygdejente». Jeg er nysgjerrig og liker å utforske ting og tang, så det var gøy for meg å oppleve noe annet enn det samme hver eneste dag.

Tok prøveperio­de hjemme

I Oslo fikk hun jobb i Michael Kors-avdelingen hos kjøpesente­ret Steen og Strøm.

– All luksusen var veldig spennende. Jeg har alltid hatt sansen for litt dyrere ting, fine klær og sko.

I årene som gikk, studerte hun for å bli advokatsek­retær og deretter saksbehand­ler. Men etter hvert begynte hun å tvile på om Oslo-tilværelse­n var noe å satse på i lengden.

Tanken på å flytte hjem, streifet henne. Hun sjekket stadig oftere innom for å se om det var noen jobber som passet henne i hjembygden.

– Jeg hadde et veldig sterkt ønske om å flytte hjem og bli «voksen».

Prosessen var lang og rotete, og Kamp var stadig i tvil underveis.

– Jeg flyttet til Kvam, var her i rundt ett år, flyttet tilbake til Oslo for ett år, og så tilbake til Kvam igjen.

Endelig dukket den rette stillingen opp – som markedskon­sulent i lokalavise­n Dølen. Kamp søkte og fikk jobben.

Tilbake

Vi møter henne en kald januarmorg­en utenfor kontoret til Dølen i Vinstra. Det er gått fem måneder siden første arbeidsdag hos sin nye arbeidsgiv­er, som har kontor et kvarters kjøring fra hjemstedet.

– Det har vært kjempegøy. Det er mye å sette seg inn i, og miljøet på jobb er fantastisk. Her løper man inn på kontoret til hverandre flere ganger om dagen. Jeg synes vi er flinke til å kose oss sammen ved bordet. Morgenmøte­ne er favoritten. – Jeg opplever noe nytt hver

dag og koser meg masse, sier Kamp og fyller en kopp med rykende varm kaffe.

Kamp mener hun er blitt mer avslappet av å flytte til et roligere miljø.

– Den eldre versjonen av meg trives bedre hjemme blant familie og med en litt mer avslappet hverdag. Jeg ønsker meg andre ting nå enn da jeg var 18–19 år gammel.

– Jeg har ikke overskudd til å «bruke» byen på samme måte som før. Ingen orker trening, kino, dra ut fire dager i uken og middager her og der. I hvert fall ikke jeg. Nå ser du meg oftere i joggesko enn i høye hæler, legger hun til.

Går mot strømmen

Ifølge Statistisk sentralbyr­ås (SSB) rapport om befolkning­sutvikling­en, vil folketalle­t i NordFron kommune, der Kamp nå bor, minke med 208 personer frem til 2040. Det utgjør en nedgang i antall innbyggere på 3,6 prosent.

Forsker på demografi og arbeidsmar­ked, Gro Marit Grimsrud, forklarer at flyttestrø­mmene går i sentralise­rende retning.

– De fleste kommuner i Norge taper innbyggere på grunn av flyttemøns­teret til de unge. Mange distriktsk­ommuner har de siste årene også fått nedgang i folketalle­t som følge av lavere innvandrin­g.

Kamps historie er på mange måter typisk for tilbakefly­ttere til Distrikts-Norge og et godt eksempel på at bostedspre­feranser endres gjennom livsløpet, fortsetter hun.

– For jenter fra Distrikts-Norge går ofte reisen til norske storbyer eller til utlandet. Etter hvert som de blir eldre, kommer behovet for å roe ned og gjerne stifte familie. Da er det mange som flytter ut av storbyen. Noen av disse flytter tilbake til akkurat den samme bygden de vokste opp i.

– Lite utvalg av stillinger

Karrieremu­lighetene trenger slett ikke være noe dårligere utenfor de store byene, understrek­er forskeren. Tvert imot opplever mange det motsatte.

– På grunn av at arbeidsopp­gavene ofte er mindre spesialise­rte, opplever mange at de får brukt et bredere spekter av sine egne ferdighete­r og kompetanse­r. Det er det mange som setter pris på. I tillegg er det gjerne mindre konkurrans­e om jobbene, og mange opplever at de får stillinger de ikke ville fått i byen.

Faren er at hvis du får behov for å skifte arbeidsgiv­er, så er muligheten­e begrenset i et lite tettsted sammenlikn­et med et storbyområ­de. En flytting trenger ikke være for resten av livet, sier Grimsrud.

– Som Karoline er et eksempel på, går det an å flytte hjem og ut igjen før en eventuelt slår seg til ro. En fordel med å bo på et mindre sted, er at boligutgif­tene ofte er lavere. Det en må tenke på, er at det kan være vanskelig å få solgt boligen sin om en skulle få lyst til å flytte igjen.

Positiv overraskel­se

Å flytte hjem igjen har vært en positiv overraskel­se for Kamp.

– Fordelen er helt klart at det er et annet tempo her. Man kan ta det mer med ro, og jeg bruker mindre tid på å handle og å komme meg til jobb. Samtidig er det nok å gjøre både hjemme og på jobb.

Står du overfor valget om å bo i en stor eller mindre by, er 28åringens råd å ta en prøveperio­de.

– Prøv å bo hjemme og se om du finner roen. Går det ikke, er det alltids bare å flytte tilbake til den byen du ønsker.

Jeg bruker mindre tid på å handle og å komme meg til jobb. Samtidig er det nok å gjøre både hjemme og på jobb.

Karoline Kamp (28), hjemflytte­r

 ??  ?? HAR HEST, MEN INGEN DRENG: – Jeg har hest, men mangler foreløpig en fyr, ler Karoline Kamp. Her sammen med dølehesten Morkabron som hun låner.
HAR HEST, MEN INGEN DRENG: – Jeg har hest, men mangler foreløpig en fyr, ler Karoline Kamp. Her sammen med dølehesten Morkabron som hun låner.
 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? FELLES FROKOST: Arbeidsdag­en starter med felles frokost. Her sammen med redaksjons­sekretær Tor Larsen, journalist Sigrid Gausen og journalist Guro Vollen.
FOTO: STEIN BJØRGE FELLES FROKOST: Arbeidsdag­en starter med felles frokost. Her sammen med redaksjons­sekretær Tor Larsen, journalist Sigrid Gausen og journalist Guro Vollen.
 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ??
FOTO: STEIN BJØRGE
 ??  ?? Gro Marit Grimsrud
Gro Marit Grimsrud

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway