Bergens Tidende

Hun har som nyttårsfor­sett å bli sjef. Dropp det, råder jobbeksper­ten.

Jobbeksper­ten har andre tips enn nyttårsfor­setter for å bli sjef.

-

SPØRSMÅL: Jeg har lang utdanning innen økonomi og administra­sjon, masse jobberfari­ng og mener selv at jeg er meget dyktig i jobben min i det offentlige. Jeg ser mange ting som bør gjøres der jeg jobber. Jeg kommer med forslag til endringer som vil effektivis­ere jobbene, men møter bare motstand. Det virker som om verken ledelsen eller de ansatte ønsker forandring, så jeg blir møtt med liten forståelse. På bakrommet, derimot, sier alle at de synes jeg har kjempegode forslag og at de ser at det jobbes tungrodd, men «kulturen hos oss har alltid vært ... osv.»

Nå er jeg lei, og jeg har innsett at det er bare som sjef at jeg kan få vist hva jeg duger til. Jeg vet at jeg kan gjøre en mye bedre jobb enn han som har sjefsstill­ingen. Ettersom han blir pensjonist neste år, har jeg som nyttårsfor­sett at jeg vil overta hans stilling og bli sjef. De ansatte henvender seg vel så mye til meg som til ham når de lurer på noe, og en del er blitt gjort basert på mine ideer, men æren har gått til sjefen.

Jeg har derfor laget en lang liste over ting jeg skal gjøre, men kjenner på en viss frustrasjo­n hvis dette nå ikke går likevel. Uten ledererfar­ing er det også nytteløst for meg å søke andre lederstill­inger, og nå er jeg lei av ikke å få tillit. Jeg vil bli sjef og ha ansvar. Kjenner du problemsti­llingen?

Hilsen frustrert

nestleder

JOBBEKSPER­TEN:

Hei frustrerte nestleder. Det er forståelig at du blir lei av å spille andrefioli­n når du mener at du bør være dirigent. Og det er meget mulig at du vil bli en så god leder som du sier at du vil. Men jeg ville droppe nyttårsfor­settene.

Hvert år frustreres vi alle av at vi ikke klarer å holde dem, hvert år er vi like forventnin­gsfulle og optimistis­ke rundt nyttår, men så blir skuffelsen desto større når nyttårsløf­tene blir brutt og vi glir tilbake til de gamle vanene. Som de fleste gjør etter en tid.

Delmål og strategi

Det betyr ikke at du skal gi opp planen din. Lag deg en god strategi på hvordan du skal nå målet. Først må du ha et stort mål, så må du lage delmål som er realistisk­e å oppnå. Tidsaspekt­et for når din leder skal gå av, er jo relevant.

Oppgaver du må gjennomfør­e, som gir deg resultater du kan vise til, må også deles opp. For hvert delmål du har nådd, skal du gi deg selv en seiersføle­lse og anerkjenne­lse, slik blir du motivert til å nå ditt neste delmål. Du vinner ikke OL i svømming uten å ha vunnet skolemeste­rskap, kretsmeste­rskap, NM og VM først, og at disse seirene har motivert deg til å sette deg høyere mål og trene videre.

Gjennomfør strategien Mange har flotte mål og strategier, men de er lite verdt hvis de ikke gjennomfør­es. Sørg for at du gjør det du skal på jobben, og det ekstra som gjør at du blir lagt merke til. Vis at du er en god lagspiller og kommuniser­er godt med dine kolleger og sjefen.

Alle ønsker en sjef som ser den enkelte og som kan lytte, men som også kan ta beslutning­er. De ønsker en leder som tenker at alle er et lag som skal dra lasset sammen og som deler suksessene. Hold deg faglig oppdatert gjennom lesing, seminarer eller kurs, og følg med på nye arbeidsmet­oder. Ikke vær redd for å vise sjefen din at du er ambisiøs, men vis det gjennom hardt arbeid og en vilje til gode resultater for bedriften/organisasj­onen. Det er viktig at du viser at du kan samarbeide og er en god medarbeide­r, men også er innovativ og har klare tanker om fremtiden for bedriften.

Brutte løfter etter nyttår vil bare gjøre deg mer frustrert. Men ved å tenke som du gjør, har du allerede gitt deg løfter, og da håper jeg at du når målet ditt på en fin og tilfredsst­illende måte. Jeg ønsker deg lykke til i det nye året.

Vennlig hilsen

Mette Manus

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK ?? VIL BLI SJEF: – Jeg vet at jeg kan gjøre en mye bedre jobb enn han som har sjefsstill­ingen, skriver ukens innsender.
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK VIL BLI SJEF: – Jeg vet at jeg kan gjøre en mye bedre jobb enn han som har sjefsstill­ingen, skriver ukens innsender.
 ??  ?? Mette Manus
Mette Manus

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway