Bergens Tidende

Enkle og rimelige mellommålt­ider du kan lage selv

KOSTHOLD // Lei dyre og usunne mellommålt­ider? Her er fem smarte tips for folk i farten.

- ANNE-MARIT DAHL anne-marit.dahl@adresseavi­sen.no foto RICHARD SAGEN

Hvis du kjenner sulten gnage og det er lenge til middag, kan et lite mellommålt­id være løsningen.

Men mellommålt­ider kan ofte være dyre, og ikke alle er like næringsrik­e. Derfor har vi fått ernæringsr­ådgiver Nina Bjørgen og ernæringsf­ysiolog Tove Drilen til å dele fem oppskrifte­r på enkle mellommålt­ider du kan lage selv. Passer dine behov

Ifølge ekspertene ved Friskliv og mestring i Trondheim kreves det ikke noen avansert kokekunst for å lage disse måltidene, selv om det kan være kjekt å ha en blender.

– Skal du lage en bar, er det viktigste at du vet hva du vil med den, mener Tove Drilen.

– Skal du ned i vekt, øk mengden havregryn og reduser bruken av nøtter og olje. Og er du småsulten, så bruker det å være nok å spise 100–150 kalorier én time før neste måltid, sier Bjørgen. Kollega og forsøksper­son May-Linn Melhus Viktil får smake på barene duoen har laget. Responsen er positiv.

– Saftig. Og søt, sier Melhus Viktil om den energirike müslibaren hun blir servert.

Den sunne fristelsen er trukket med mørk sjokolade og inneholder havregryn, chiafrø, appelsinju­ice, akasiehonn­ing og dadler.

Inspirasjo­n på nettet Oppskrifte­n er inspirert av grunnoppsk­rifter Bjørgen har funnet på nettet. Disse syns både hun og Drilen er inspireren­de, men de er ikke så opptatt av å følge oppskrifte­ne til punkt og prikke.

Ønsker du for eksempel en bar som er rik på sunt fett, så er frø en god fettkilde. Trenger du et alternativ til sukker som søtstoff, kan du bruke agavesirup, honning og tørket frukt. Vit også at honning, chiafrø og egg er gode bindemidle­r.

Smaker du liker

– Gode råvarer er hemmelighe­ten. Bruk smaker som du liker, sier Bjørgen, som selv brukte dadler hun hadde igjen fra julen i sin egenkompon­erte oppskrift.

Bjørgen ramser opp fem mellommålt­ider hun anbefaler:

BANANPANNE­KAKE: Det første mellommålt­idet de serverer MayLinn Melhus Viktil, er ikke en tradisjone­ll bar.

Den er kjapp å lage, kan fryses og er lett å ta med i en pose på tur.

– Den kan spises alene, eller med pålegg, sier Bjørgen. ENERGIPINN­ER: Så følger hun opp med energipinn­er. De er et lite mellommålt­id som er perfekt å innta en time før et planlagt hovedmålti­d. ENERGIMÜSL­I: Den andre baren er et større mellommålt­id der 100 gram gir deg cirka 265 kalorier. Spiser du én bar, gir den deg cirka 135,4 kalorier.

MÜSLIBAR: Den tredje baren er en næringsrik variant med mye mineraler og vitaminer som Tove Drilen serverer fra en fargerik matboks. Inspirasjo­nen har hun hentet fra nettstedet matprat. no. En bar veier cirka 35 gram og har et næringsinn­hold på 188 kalorier.

Å lage disse, kan også være smart for lommeboken.

– Oi. Det ble billig. 56 kroner for 24 barer. Det blir mindre enn tre kroner pr. bar. Veldig mye billigere enn å kjøpe, fastslår Drilen.

I lavprisbut­ikkene kan du kjøpe ulike barer enkeltvis, eller i pakninger med flere. Et eksempel er lavprismer­ket Eldorado som tilbyr en pakke på seks barer til 27,90 kroner. Det blir en stykkpris på 4,7 kroner. Hver bar (23 gram) har et næringsinn­hold på 100 kalorier.

MÜSLIBAR MED APRIKOS: Den siste müslibaren som duoen lager er rik på energi, i tillegg til at den er næringstet­t.

– Det vil si at den har mange kalorier og vitaminer på en liten mengde, forklarer Drilen.

Kan fryses ned

Barene egner seg godt for å fryses ned, og ingrediens­ene som du trenger fås kjøpt i lavprisbut­ikkene. Sjansen er også stor for at du har aktuelle råvarer i kjøkkenska­pet.

May-Linn Melhus Viktil går fra smaksteste­n med ny inspirasjo­n. Det er ikke så vanskelig å lage sin egen favoritt. Det er lov å prøve og feile, og det er lov å la seg friste.

– Med litt havsalt drysset på denne, ville den vært helt perfekt, sier Nina Bjørgen om baren som er dyppet i sjokolade.

 ??  ?? FALT I SMAK: De hjemmelage­de müslibaren­e smakte så godt at May-Linn Melhus Viktil vil prøve å lage dem selv.
FALT I SMAK: De hjemmelage­de müslibaren­e smakte så godt at May-Linn Melhus Viktil vil prøve å lage dem selv.
 ??  ??
 ??  ?? 2: Energipinn­er.
2: Energipinn­er.
 ??  ?? 3: Energimüsl­i.
3: Energimüsl­i.
 ??  ?? 1: Bananpanne­kaker.
1: Bananpanne­kaker.
 ??  ?? 5: Müslibar med aprikos.
5: Müslibar med aprikos.
 ??  ?? 4: Müslibar med sjokolade
4: Müslibar med sjokolade

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway