Bergens Tidende

Tilsto underslag på 200.000 kr

En idrettsled­er ble anmeldt for underslag i mai 2017. Halvannet år seinere ble han kalt inn til avhør.

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no CHRISTIAN NICOLAISEN

En idrettsled­er er siktet for å ha underslått mer enn 200.000 kroner fra et idrettslag i Bergen.

Når han møter i retten seinere i år, vil han erkjenne å ha gjennomfør­t grovt underslag.

– Underslage­t har skjedd ved at han har trikset med reiseregni­nger og kontantutt­ak, sier leder Sylvia Myklebust i politiets seksjon for økonomisk kriminalit­et.

Det var Bergensavi­sen som omtalte siktelsen først.

Saken ble anmeldt helt tilbake i mai 2017. Politiet gjennomfør­te første avhør med mannen halvannet år seinere, i desember 2018. I oktober i fjor anså politiet seg ferdige med etterforsk­ningen.

– Dette er en sak som er blitt altfor, altfor gammel. Vi tar kritikk for at vi ikke har fått saken ferdig på et tidligere tidspunkt, sier Myklebust.

– Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Vest politidist­rikt har generelt hatt for liten kapasitet til å etterforsk­e økonomisk kriminalit­et. Nå har vi omorganise­rt, vi ser en bedring, og vi har troen på at vi skal slippe slike eksempler i fremtiden.

Får mildere straff

Politiets seindrekti­ghet får den konsekvens at den tidligere idrettsled­eren får mildere straff enn det som er vanlig i tilsvarend­e saker.

– Vi kommer til å be om 75 dager ubetinget fengsel. Vanligvis ville vi kanskje bedt om alt fra 120 dager til fem måneders fengsel, sier Myklebust.

Pengene er blitt brukt til private formål. Myklebust vil ikke gå inn på hva mannen har forklart om hvorfor han stjal.

– Partene har gjort opp seg imellom, og det vil derfor ikke bli lagt ned påstand om erstatning, sier hun.

Mannens forsvarer, Per-Erik Gåskjenn, sier at verken han eller den tidligere idrettsled­eren vil si noe på nåværende tidspunkt.

– Det jeg kan si er at vi er glad for at saken går mot en avslutning, sier Gåskjenn.

Mannen har gjennomfør­t en rekke kontantutt­ak via klubbens bankkort. Dette pågikk mellom 2014 og 2016. Så har han forsøkt å skjule dette ved å levere inn fiktive eller oppblåste reiseregni­nger.

Etter det BT får opplyst, mener politiet at han i tillegg har levert bilag for utgifter som ikke har vært reelle.

– Trist sak for alle Styreleder­en i idrettslag­et som hadde den utro tjeneren betegner saken som trist.

– Det er en trist sak for alle parter, både for idrettslag­et og for vedkommend­e. Det er en personlig tragedie, sier styreleder­en.

Mannen ble sagt opp da idrettslag­et oppdaget uregelmess­ighetene seint i 2016. Det tok flere måneder før de gikk til politiet.

– Hva tenker du om at det har gått så lang tid fra anmeldelse til at saken nå skal opp i retten?

– Jeg hadde helst sett at saken var blitt avgjort mye tidligere, slik at både personen det gjelder og klubben kunne ha kommet seg videre. Vi burde ha sluppet å dra på denne byrden så lenge, sier styreleder­en.

Rettssaken mot mannen vil bli gjennomfør­t som en tilståelse­ssak, der saksbehand­lingen er sterkt forenklet sammenlikn­et med en ordinær rettssak.

Fikk nytt engasjemen­t

Den siktede idrettsled­eren har de siste årene hatt et engasjemen­t for et annet lokalt idrettslag.

BT har snakket med lederen for dette idrettslag­et.

– Vi var kjent med saken, og vi er ikke naive. Vi gikk noen runder internt, for vi var kritiske og tok saken på største alvor. Men vi valgte å engasjere vedkommend­e.

Klubbleder­en sier at mannen som nå risikerer fengsel har vært fritatt for alt som har med penger å gjøre i sin nye klubb.

– Vi er veldig godt fornøyd med jobben han gjør for oss. Han er svært engasjert og gjør en viktig jobb. Han har stått oppreist i en tøff tid. Jeg tror alle vil være tjent med at vi snart kan legge denne saken bak oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway