Bergens Tidende

Hun lærte de voksne å snakke med barn, heller enn til dem

-

Anne-Cath. Vestly ville nok likt denne biografien om seg selv. Tenk om den hadde klart å lokke dagens barn tilbake til bøkene hennes.

15. FEBRUAR VILLE Anne-Cath. Vestly ha fylt 100 år. Jeg er klar for å feire. Det fantes barn født litt før meg, som ville ha trodd de kom med storken hvis ikke Vestly hadde fortalt hva som egentlig foregikk i magen til Ole Aleksander­s mamma. Hun lot pappaen til Aurora trille barnevogn lenge før 70-tallsfemin­istene hevet stemmen. Så ga hun mammaen til Guro jobb som vaktmester.

I Norges eneste radiokanal var hun den ubestridte dronningen av Barnetimen for de minste. Ved å ta oss med inn i barns tanker, viste hun hvor viktig det er å ta hensyn til barns følelser og synspunkte­r.

HUN LÆRTE DE VOKSNE å snakke med barn, heller enn til dem.

HHHH HH

Denne nyskrevne biografien for barn er begivenhet­en verdig. Men det er krevende å gjøre forfattere­ns liv relevant for barn som neppe kjenner til stort mer av Vestlys univers enn kinofilmen­e om Knerten.

ILLUSTRATØ­R HANS JØRGEN SANDE gjør nettopp Knerten til en artig gjennomgan­gsfigur og har fått stor boltreplas­s. Gamle fotografie­r legger han inn i nye tegninger. Jeg ble først temmelig overrasket over å se Vestlys fjes akkompagne­rt av en såpass disneyfise­rt strek, men det er smart gjort.

Slik bygger han bro mellom vår tid og forrige århundre – og mellom virkelighe­ten og figurene i bøkene slik de var tegnet av ektemannen Johan Vestly.

Vi er mange som skuffet har måttet konstatere at våre egne Vestly-favoritter ikke lenger fenger dagens barn, og som lengter etter hjelp til å trekke nye barn til bøkene.

SELV OM BJORVAND SKRIVER aldri så godt om livet til Anne Cath., skulle jeg ønske hun hadde brukt enda mer plass på sammenheng­er mellom livet og litteratur­en. Hun forteller levende om hvordan Anne Cath. mistet faren sin som 11-åring, men nevner bare kort at også hovedperso­nen i Guro-bøkene har en pappa som blir syk og dør.

Hun spekulerer ikke i om Guro savner faren på en måte som likner savnet til Anne Cath. Selv for en etterrette­lig litteratur­viter må det være lov å spørre. Følelser er tross alt det som taler sterkest på tvers av generasjon­er.

Som i den tilsvarend­e biografien om Astrid Lindgren, viser Bjorvand først og fremst stor respekt for det bildet Vestly selv ga gjennom memoarer og intervjuer. Men hun har også snakket med flere som sto forfattere­n nær. Det bør være grunnlag for å hevde at Vestly ikke bare var «litt irritert» på ektemannen og ble «litt glemsk» på sine gamle dager.

VISST ER DET SYMPATISK å speile en forfatter som så det beste i alle sine karakterer. Men igjen har vi fått en biografi for barn som i liten grad aktiverer empatien.

Dagens lesere foretrekke­r blogger fremfor biografier. De lengter etter nærhet, og det inkluderer pinlighete­r. I denne boken gjør Anne Cath. aldri noe som er dumt nok til virkelig å trenge vår forståelse og tilgivelse. Hun holdes på ærbødig avstand, som «da hun skrev den siste boken, ville hun helst ikke endre på noen ting.» Bjorvand legger ikke skjul på at hun hadde Alzheimer, men utelater hvilke konsekvens­er det fikk for de siste bøkene i forfatters­kapet.

ANNE CATH. SIER DET BEST selv i et av de mange flotte sitatene boken er utstyrt med: «Snakk med ungene. Si hva det er. Ikke vær redd for at det er trist og leit. For det verste er å bli holdt utenfor.»

Bokanmelde­r

 ?? FOTO: HANS JØRGEN SANDNES ?? BIOGRAFI FOR BARN: Det er krevende å gjøre forfattere­ns liv relevant for barn som neppe kjenner til stort mer av Vestlys univers enn kinofilmen­e om Knerten. Bildet av Anne-Cath. Vestly er fra boken.
FOTO: HANS JØRGEN SANDNES BIOGRAFI FOR BARN: Det er krevende å gjøre forfattere­ns liv relevant for barn som neppe kjenner til stort mer av Vestlys univers enn kinofilmen­e om Knerten. Bildet av Anne-Cath. Vestly er fra boken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway