Bergens Tidende

En stemme man kan gjenkjenne milevis unna

-

Tenk å ha vært en flue på veggen under innspillin­gen av «Dagens Ungdom»!

SAMTLIGE BILDER AV BANDET Romskip i aksjon viser en gjeng fryst i en form for intens, men ekstatisk konsentras­jon. Vokalist Adem Kollen brøler inderlig inn i mikrofonen og en tamburin hamres så hardt mot låret at noen må føle seg fullstendi­g mørbanket etterpå.

Dette er Romskip på konsert, men ærlig talt er det minst like rått på plate. Det kjennes ekte og opprinneli­g på en eller annen måte.

DEN NYE EP-EN «DAGENS UNGDOM» lefler fortsatt med garagerock som i større grad kjennes som deres egen, fremfor en (utmerket utført) stilistisk øvelse som

HHHHHH debuten «Ting betyr ingenting» fra 2017. Referansen­e er mange og noen av de mer åpenbare er sjangerbas­tionene The Seeds og The Cramps.

Tidvis minner låtene også om det fabelaktig­e og dessverre avviklede bergensban­det Hvitmalt Gjerde, med dets karakteris­tiske og elleville energi.

DET ER OGSÅ NATURLIG å nevne The Aller Værste, som på mange måter balanserer mange av de samme musikalske elementer. Men de fremstår smått borgerlig i sammenlikn­ing med Romskips genuine råskap.

Ta bare åpningslåt­en «For et liv», som starter med tordenbrak og et orgel verdig en Draculafil­matisering fra sekstitall­et. Det er et nikk til garagerock­ens stilmessig­e hang til død, skrekk og det overnaturl­ige.

Kalaset bærer av sted med Kollens vanvittige røst som er en av de der sjeldne stemmene man kan gjenkjenne milevis unna. Stilsikker­t hes, passe løs i snippen og levert med en bastant selvsikker­het demonstrer­t i et episk sisteminut­t fremført i spoken word.

OFTE VISKES GRENSENE mellom garage og pønk fullstendi­g ut, som på «Sjanglar». Kollen glefser nådeløst og nettopp lettere sjanglende ut versene som i total symbiose med låtens berusende tematikk. Det er skjellsett­ende og gir gåsehud.

Alt til bakteppet av et manisk gitarriff og Daniel Rognes på et orgel som virkelig får kjørt seg i de intense og utsvevende versene. Er det egentlig et Hammond eller et Farfisa-orgel det der?

Romskip skaper på mesterlig vis dundrende stemning og energi som smitter. Låtene er som laget for at publikum skal skrike ut refrenget.

OG DET BRINGER MEG tilbake til starten. Det er så sjelden å høre en plate som kan formidle med så stor presisjon hva bandet faktisk er på et helt grunnlegge­nde plan – ute i verden og på scenen.

Innspillin­gen av «Dagens Ungdom» må ha vært en vidunderli­g prosess å overvære, for man kan virkelig høre den elektriske, gnistrende gløden som helt sikkert har pulsert gjennom Romskip underveis.

Musikkanme­lder

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway