Bergens Tidende

Lykkes Sunnhordla­nd, lykkes Vestlandet

- EIGIL KNUTSEN Stortingsr­epresentan­t Ap

HORDALAND FYLKE ER historie, og storfylket Vestland er en realitet. Journalist­er, politikere og byråkrater i gamle Hordaland vender nå blikket nordover mot Sogn og Fjordane. Mange gjør sitt for at sammenslåi­ngen skal bli best mulig.

Mitt inderlige ønske er at vi også må se mot sør. Et storfylke som nye Vestland må henge godt sammen – fra Sveio i sør til Stadt i nord. Sunnhordla­nd med sine 65.000 innbyggere er utvilsomt en ytterkant i fylket vårt, men et sentrum for industri, utdanning og infrastruk­tur.

I TIDEN VI er inne i, er fylkes- og stortingsp­olitikere, byråkrater og ikke minst journalist­er opptatt av sammenslåi­ngen. Blikket i Bergen vendes nordover. I en slik situasjon er det ekstremt viktig at vi klarer å ha flere tanker i hodet samtidig.

Vi, som er gitt tillit til å represente­re fylket vårt, enten vi er valgt inn på Stortinget, fylkesting­et eller har andre roller, må også se sørover og inkludere Sunnhordla­nd i vårt nye fellesskap. Ikke fordi Sunnhordla­nd er avhengig av oppmerksom­het fra Bergen og Vestland.

Heller tvert om.

DET ER VI som bor i Bergensreg­ionen, og som er opptatt av hele Vestlandet­s utvikling, som må sørge for at Sunnhordla­nd ikke møter en vestlandsh­ovedstad og et fylke med blikket stivt rettet nordover.

Sunnhordla­nd er en region som huser industriar­beidsplass­er i verdenskla­sse, bedriftskl­ynger med ny klimatekno­logi og mangfoldig­e utdannings­tilbud på Høgskolen på Vestlandet og de videregåen­de skolene. Rett og slett tusenvis av kloke hoder og en vekstkraft vi trenger på 2020-tallet, som vil bli omstilling­ens tiår.

VESTLANDET ER ETTER min mening den eneste regionen i Norge som kan være en reell motvekt til sentralise­ring av makt, penger og ressurser i Oslo-området. Sunnhordla­nd befinner seg midt mellom Stavanger og Bergen, og er dermed et midtpunkt i vår landsdel.

«LYKKES VESTLANDET, LYKKES Norge», sier min partileder Jonas Gahr Støre når han snakker om omstilling. Jeg kan legge til: «Lykkes Sunnhordla­nd, lykkes Vestlandet».

Med sine driftige arbeidsfol­k, teknologi i verdenskla­sse og utdannings­tilbud, er Sunnhordla­nd godt posisjoner­t for å ta det nye tiåret med storm. Derfor må vi alle gjøre vårt for at vår sørlige region blir en inkludert medspiller i nye Vestland fylke.

Hordaland er historie, men Sunnhordla­nd består.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? TEKNOLOGI: Sunnhordla­nd er utvilsomt en ytterkant i fylket vårt, men et sentrum for industri, utdanning og infrastruk­tur, skriver Eigil Knutsen (Ap). Disse gigantiske, flytende offshore vindmøllen­e er produsert av Norsea Group på Kværner, Stord.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE TEKNOLOGI: Sunnhordla­nd er utvilsomt en ytterkant i fylket vårt, men et sentrum for industri, utdanning og infrastruk­tur, skriver Eigil Knutsen (Ap). Disse gigantiske, flytende offshore vindmøllen­e er produsert av Norsea Group på Kværner, Stord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway