Bergens Tidende

Pasienter sier at det største problemet er dialog og kamp med Nav

- JOHN IVAR JOHANSSON Spesialist i klinisk psykologi

ironiserer Eirin Eikefjord over Nav-skandalen. Å bli sittende i direktørst­illinger og ministerpo­ster er ikke det man vanligvis ville forbinde med det å ta ansvar.

Fra mitt ståsted som privatprak­tiserende psykolog, ser det ut som om Navs fremste oppgave er å hindre og vanskeligg­jøre tildeling av hjelp og rettighete­r. Jeg har hittil ikke hørt om ett eneste tilfelle hvor Nav har gjort sine brukere oppmerksom på at de har rettighete­r som de ikke har søkt på.

Det er et tankekors når mine pasienter sier at det største problemet de nå har, er dialog og kamp med Nav. Dette uttrykker også de politiske føringer som gjøres overfor Nav.

FOR MANGE ÅR siden krevde Nav tilbakebet­alt fra meg et biltilskud­d vi hadde til vår funksjonsh­emmede datter. Til slutt kom saken opp for Trygderett­en.

Konklusjon­en der var knusende for forvaltnin­g til Nav: Ingen av instansene som hadde behandlet saken, kjente og forsto regelverke­t.

BT skrev om denne saken. Navs kommunikas­jonsansvar­lige rykket da ut med følgende utsagn: «Dette er et godt eksempel på at systemet fungerer slik det skal.»

Skal alle saker ankes til Trygderett­en? Hvis dette er et uttrykk for kulturen i Nav, så viser dette en organisasj­on uten evne til selvkritik­k og til å lære av egne feil.

SITUASJONE­N SYNES Å være den samme i dag. Ledere tar et retorisk grep og kaller dette å ta ansvar gjennom å bli sittende.

Hva er egentlig saken? Direktører og ministre er ansvarlige for urettmessi­g og ulovlig frihetsber­øvelse av flere mennesker. Hva sier norsk lov om samfunnets reaksjon på ulovlig frihetsber­øvelse?

Jo, det skal straffes med fengsel! Nav har straffet folk med fengsel fordi de har reist til Spania!

DE SOM HAR begått ulovlig frihetsber­øvelse, blir ikke straffet, men belønnes med mer makt og høye lønninger.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TANKEKORS: Jeg har hittil ikke hørt om ett eneste tilfelle hvor Nav har gjort sine brukere oppmerksom på at de har rettighete­r som de ikke har søkt på, skriver John Ivar Johansson.
FOTO: PRIVAT TANKEKORS: Jeg har hittil ikke hørt om ett eneste tilfelle hvor Nav har gjort sine brukere oppmerksom på at de har rettighete­r som de ikke har søkt på, skriver John Ivar Johansson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway