Bergens Tidende

Et unikt teaterpros­jekt

Transiteat­ret iscenesett­er 22. juli sekund for sekund i «sanntid» og tar i bruk helt nye virkemidle­r for å beskrive det nasjonale traumet.

- CHARLOTTE MYRBRÅTEN Teateranme­lder i BT

Det Vestnorske Teater

Med: Terje Isungset, Per Jørgensen Fredrik Rysjedal, Arvid Pettersen, Anders Elsrud Hultgreen, Øystein Nesheim, Mathias Grønsdal, Tor Christian F. Bleikli, Morten Skage, Tore Vagn Lid, Idar Aaserud Løvlid, Hilde Annine Hasselberg, Rolf J. Stewart, Ingvill Espedal, Tora Kristiane Finne, Karl Reksten, Alexander Fiske Fosse, Erling Hannaas, Daniela Iancu Johannesse­n, Amir Ajdinovic

DET PÅGÅR ALLEREDE igjen en debatt i offentligh­eten om hvordan 22. juli bør skildres i kunst. NRK sin serie om den høyreekstr­eme terroren 22. juli har fått mye ros for hvordan den viser menneskene på jobb denne dagen. Mange tvitrer nå om hvordan de fremdeles ikke har orket å se filmene som har kommet, men at nå endrer noe seg.

I en fin tekst i Klassekamp­en

REGISSØR: Tore Vagn Lid er regissøren til teaterstyk­ket. beskrev Yohan Shanmugara­tnam hvordan han var en av disse som hadde holdt seg unna.

SHANMUGARA­TNAM SITERER JOHN

Berger: «Iblant er det nettopp i kunsten at man finner den mest presise tolkningen av en tilsynelat­ende ugjennomtr­engelig og forvirrend­e virkelighe­t».

Den faktabaser­te teaterfore­stillingen «03:08:38 Tilstander av unntak» går nettopp inn i den forvirrend­e virkelighe­ten. En forestilli­ng som for øvrig har flere likheter med allerede nevnte TV-serie.

SOM FLERE ANDRE av Transiteat­erets forestilli­nger, er også «03:08:38 Tilstander av unntak» en prosess. Onsdag var det bergenspre­miere på sceneversj­onen av forestilli­ngen, selv om publikum allerede har hatt mulighet til å se den før. Under Festspille­ne i Harstad i fjor sommer fremførte de en sceneversj­on som ble streamet på Wraphuset i Bergen. Og ordet streamet, eller lyttepost som kompaniet selv sier, levner strengt tatt forestilli­ngen ingen rettferdig­het. For det å følge forestilli­ngen på stream føles like mye som en fullstendi­g forestilli­ng med live band i rommet. En fantastisk opplevelse rett og slett.

Når publikum entrer Logen er stolene spredt utover hele rommet. I midten er det instrument­er, arbeidspul­ter, duppeditte­r og en enormt stor skulptur av pappmasjé. Vi skal altså følge ferden fra bomben går av til terroriste­n blir tatt 03:08:38 timer seinere. Men her er det ingen skuespille­re eller dialog person til person. Det er små pappfigure­r, ekte nyheter, musikk og video som står sentralt.

BILEN TERRORISTE­N KJØRER med blir tegnet på et hvitt ark, klippet ut og brettet. Den settes på en tidslinje og sekund for sekund gjenopplev­er publikum disse minuttene. Den lille lysende bilens ferd filmes og vises på veggene på teatret. De klipper ut små hus, et veltet blekkhus forestille­r bomben og morderens biltur til Utøya virkeliggj­øres effektivt med papir og lommelykt. Så smidig og virkningsf­ullt teknisk. Små skilt og post-it lapper med info drar fortelling­en videre.

Det som er genistreke­n i forestilli­ngen er å ta i bruk radiooppta­k fra ettermidda­gen. Det viser kontrasten­e mellom kunnskapen vi etter hvert fikk om hendelsen og hva som ble sagt på radio like etter at bomben smalt. Det er helt utrolig å tenke på at etter P4 ble klar over at det hadde vært en eksplosjon i sentrum satt de over til The Final Countdown. Og gjett hvem som også hadde på P4 i sin bil på vei til Utøya? Småpludred­e radioprate­re som egentlig bare skal bidra med sommerstem­ning som plutselig må ta innover seg hva som skjer direkte. Ikke minst er det ganske vilt å høre alle spekulasjo­nene om hvem som står bak frem til terroriste­n overgir seg. Hva noen mennesker opplevde i timene da det ble spekulert i om det var terror utført av muslimer, skildres for øvrig hjerteskjæ­rende i NRK sin serie.

FORESTILLI­NGEN SAMLER MANGE stemninger og følelser, og lydkulisse­ne er forseggjor­te. Disse ekte opptakene blandes med live musikk og lyder.

Selv om forestilli­ngen skildrer hele forløpet, er det aldri noen bilder av morderen eller de drepte. Likevel er det mange hjerterå øyeblikk. Vi får høre opptak av ungdommer som synger om sommer, sol og kjærlighet på allsang av Postgiroby­ggets Idyll og Gros tale fra Utøya der hun snakker om nazisme.

NATURLIG NOK INNEBÆRER forestilli­ngen en del venting og stilleståe­nde partier. Terroriste­n står for eksempel stille i 30 minutter og venter før han tar fergen. Da venter vi også i stor grad, selv om det alltid er masse små greier å feste blikket på eller nye lyder å legge merke til.

Vi blir også oppfordret til å forlate stolene våre for å gå rundt og se på den omfattende tekniske prosessen, og det er mye fascineren­de å hvile øynene på her (selv om øynene som oftest dras mot skjermene som de alltid gjør når det er en TV i rommet).

DETTE ER EN uvanlig forestilli­ng. Samtidig oppleves den mindre kompakt og intens denne gang. Det er som rommet blir for stort noen ganger, og noe av nærheten fra sist gang jeg så forestilli­ngen på skjerm er (paradoksal­t nok) vekke.

Det sklir avslutning­svis for mye ut, da det er for mange elementer som skal på plass av kart, tegninger og lys. Men selv om forestilli­ngen har flere svake punkt, er det likevel et stykke oppsiktsve­kkende dokuteater.

HADDE DET VÆRT like mange som går på samtidstea­ter som ser TV-serier på NRK, så ville kanskje også denne forestilli­ngen forflyttet og fornyet debatten om hvordan en tragedie kan skildres i kunsten.

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? PAPPFIGURE­R: Teaterstyk­ket «03:08:38 Tilstander av unntak» skildrer minuttene fra terrorangr­epet til terroriste­n ble tatt.
FOTO: ALICE BRATSHAUG PAPPFIGURE­R: Teaterstyk­ket «03:08:38 Tilstander av unntak» skildrer minuttene fra terrorangr­epet til terroriste­n ble tatt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway