Bergens Tidende

Advokater til angrep på norsk praksis i barneverns­saker

-

Retten har lagt for liten vekt på det biologiske prinsipp, mener advokaten til moren i den ene barneverns­saken i Høyesteret­t.

Høyesteret­t startet tirsdag behandling­en av til sammen tre barneverns­saker. Retten har bestemt at sakene skal gå for åpne dører.

Behandling­en i Høyesteret­t kommer etter at Norge er felt i flere barneverns­saker i Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD).

Det er stor offentlig interesse for behandling­en av barneverns­saker generelt for norske domstoler nå, og rundt 70 personer var til stede for å følge saken første dag.

Advokat Halvard Helle represente­rer moren i den første saken.

– Hvordan kan det ha seg at en rettsstat som Norge i løpet av kort tid har blitt dømt flere ganger av Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen? spurte han i sitt innlegg.

Advokaten viste til at det er uttrykt mål fra norske myndighete­r om økt bruk av adopsjon. Han viste heller til det biologiske prinsipp, som går ut på at relasjonen mellom barnet og det biologiske opphavet har en egenverdi som må beskyttes.

Foreldrene i denne saken har anket lagmannsre­ttens avgjørelse om å ikke tillate en anke i en sak om tvangsadop­sjon – noe som skjedde etter en omsorgsove­rtakelse og opphold i fosterhjem.

Det dreier seg om et barn født sommeren 2016. Fordi det er tilrettela­gt for åpne dører i retten, får publikum svært begrenset informasjo­n om de konkrete forholdene i saken. I denne saken skal Høyesteret­t bare ta stilling til om retten kunne avvise anken.

Advokaten ber Høyesteret­t oppheve lagmannsre­ttens avgjørelse om ikke å behandle saken.

– Tingretten har lagt for lite vekt på det biologiske prinsipp. Det er fraveket eller sterkt nedtonet. Samtidig ser ønsket om økt bruk av adopsjon ut til å være vektlagt, sa han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway