Bergens Tidende

Nye Øygarden risikerer ti mill. i straffegeb­yr

-

Nye Øygarden kommune risikerer å få et gebyr på 15 prosent av summen som er brukt uten anbudsinnb­ydelse i gamle Øygarden kommune.

arne.edvardsen@bt.no foto

Det er organisasj­onen Rettferdig offentlig saksbehand­ling (ROS) som nå har bestemt seg for å klage kommunen inn for KOFA (Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er). Kommunen risikerer et straffegeb­yr på inntil 15 prosent som vil utgjøre i overkant av 10 millioner kroner.

– Vi skjønner at entreprenø­rer og andre i byggebrans­jen vegrer seg for å melde kommunen inn for Kofa. Vi har fulgt saken tett og mener at det eneste riktige er å la klageorgan­et ta stilling til om det her har forekommet ulovlig direkte anskaffels­e, sier Øyvind Herland, som er leder for Ros i Øygarden.

Tok avgjørelse tirsdag Herland og kollega Bjarte Sangolt har siden 1996–97 drevet kritisk virksomhet overfor kommunene Fjell, Sund og Øygarden.

– Vi har fulgt mange saker og hjulpet innbyggere med klager og saksbehand­ling. Anbudssake­n fra Øygarden anser vi for å være i kjernen av vår virksomhet, sier Herland.

ROS besluttet på et møte tirsdag ettermidda­g at de vil klage inn nye Øygarden kommune for KOFA. Kontrollut­valget i kommunen besluttet 27. januar å kalle kommunedir­ektør Rune Lid og administra­sjonen inn til høring i saken.

– En slik høring vil kunne ende opp med en rapport og en innstillin­g til kommunesty­ret om eventuelt å klage anbudssake­n inn for KOFA. Vi mener at det er nok dokumentas­jon i saken til at den bør klages direkte inn for organet som kan straffe kommunen med gebyr, sier Sangolt.

Innbyggern­e får svi

Både Herland og Sangolt er kritisk til pengebruke­n i gamle Øygarden, og mener at saken må få konsekvens­er.

– Det vi ikke liker er at konsekvens­ene av et eventuelt gebyr kun går ut over innbyggern­e

– Av tallene er det ikke vanskelig å forstå at kommunen har hatt hastverk med å iverksette og komme i mål med prosjekter før sammenslåi­ngen, sier Sangolt, som tidligere har vært leder av kontrollut­valget i Fjell kommune.

Makkeren Øyvind Herland har tidligere vært leder i gebyrutval­get i Fjell kommune.

– Selv om dette kan resultere i gebyr til nye Øygarden kommune, så er det viktig at man kan lære noe av det som har skjedd i gamle Øygarden. Vi er begge pensjonist­er men følger disposisjo­nene som gjøres her vest med argusøyne, sier Herland.

 ??  ??
 ??  ?? TAR AFFÆRE: Bjarte Sangolt (til v.) og leder Øyvind Herland i organisasj­onen Rettferdig offentlig saksbehand­ling (ROS) har bestemt seg for å klage nye Øygarden kommune inn for KOFA.
TAR AFFÆRE: Bjarte Sangolt (til v.) og leder Øyvind Herland i organisasj­onen Rettferdig offentlig saksbehand­ling (ROS) har bestemt seg for å klage nye Øygarden kommune inn for KOFA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway