Bergens Tidende

WHO: Alkohol er en hovedårsak til kreft i nordiske land

-

Alkohol er en risikofakt­or for kreft i høyinntekt­sland, viser den årlige kreftrappo­rten fra WHO. Men fortsatt utgjør røyk den absolutt største risikoen.

Rapporten slippes i anledning av at det tirsdag var Verdens kreftdag. Hovedbudsk­apet til Verdens helseorgan­isasjon (WHO) er at alle land i verden må tilpasse sin kreftstrat­egi til sin situasjon, slik at økning i tilfeller og dødsfall kan unngås.

Lands- og regionsana­lyser av risikofakt­orer som bidrar til kreftbyrde­n i ulike land, viser at alkohol er ledende risikofakt­or for kreftutvik­ling og kreftdød i land som USA, Frankrike, Storbritan­nia, Australia, og de nordiske landene Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene og Grønland, heter det i rapporten.

Røyk

Kreftforen­ingen har for øvrig en liste med ti råd for å redusere kreftrisik­o for nordmenn.

– Alkohol er en viktig risikofakt­or når det gjelder kreft, men røyk er fortsatt den enkeltfakt­oren som forårsaker aller mest kreft, opplyser kommunikas­jonsansvar­lig Elisabeth Jakobsen i Kreftforen­ingen til NTB.

Ifølge WHOs rapport er røyk årsak til 22 prosent av all kreft i Norge, det vil si nærmere 7.000 krefttilfe­ller i året. Alkohol står for 5,1 prosent av krefttilfe­llene, altså om lag 1.700 tilfeller per år. 4,6 prosent av krefttilfe­llene tilskrives overvekt.

– Selv om det nå er langt færre røykere i befolkning­en enn det var et par tiår tilbake, er det fortsatt mange som har en lang og tung røykehisto­rikk, ikke minst i den eldre delen av befolkning­en. Her blir det en betydelig andel krefttilfe­ller, også i årene vi har foran oss, sier Jakobsen.

På sikt venter likevel Kreftforen­ingen en markant nedgang i røykerelat­ert kreft, som lungekreft.

Mangler ressurser

WHO påpeker i sin oppsummeri­ng at hele sju millioner liv kan spares det neste tiåret om hvert enkelt land kan peke ut de riktigste virkemidle­ne i sin kamp, ved å basere innsatsen mot kreft på god dekning i helsetjene­sten for alle, og få alle som har en finger med i spillet til å samarbeide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway