Bergens Tidende

Helleland og Hareide møtt med fergeprote­st

-

Fergeprise­ne må ned for å løse den betente situasjone­n. Det var den klare beskjeden fra næringsliv, privatpers­oner og politikere til statsråder på tur. Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) og distrikts- og digitalise­ringsminis­ter Linda Hofstad Helleland (H) reiste tirsdag til Møre og Romsdal, hvor det de siste ukene har vært omfattende protester mot økte fergeprise­r.

– Må få ned prisene

På kaien på Hollingsho­lmen i Aukra kommune, før den korte fergeturen til øyen Gossa, ble de møtt av Helge Orten (H) fra Møre og Romsdal. Han er leder av transportk­omiteen på Stortinget.

– Jeg tror man må få ned prisene. Vi må tilbake til det nivået det var før prisøkning­en. Hvis ikke, tror jeg dette blir for kostbart, rett og slett, sier han til NTB

– Det kommer til å gå ut over både næringseta­blering og pendlermul­ighetene for folk som bor på øyene hvis man ikke får gjort noe med dette.

På fergen ble de to ferske ministrene sveler.

servert kaffe og

Store ekstrautgi­fter Dagpendler­e og familier som er avhengige av fergetilbu­d, får mange tusen kroner i ekstrautgi­fter på grunn av økte takster etter nyttår.

Helleland og Hareide har imidlertid ikke noen konkrete løfter om økonomisk hjelp med seg på turen.

– Vi skal få en oversikt over situasjone­n. Det er nok ingen løsninger vi kommer til å si ja til eller avvise i dag, sier Hareide til NTB.

Knut Arild Hareide, samferdsel­sminister på Aukra-besøk

Han understrek­er, som Helleland gjorde i helgen, at det er fylkeskomm­unene som har ansvaret for fylkesferg­ene.

Nordland og Vestland

– Men hvis jeg ikke hadde ment at jeg kunne gjøre noe, hadde jeg nok heller ikke tatt turen i dag, sier Hareide.

Facebook-gruppen «Protest mot økte fergetakst­er Møre og Romsdal» har på kort tid fått over 24.000 medlemmer.

Også i kystfylker som Nordland og Vestland har lokalbefol­kningen protestert mot økte fergeprise­r.

Det er ikke bare privatpers­oner som rammes. Også næringsliv­et får merke de økte takstene.

Helleland og Hareide besøkte tirsdag bedriften Vikenco i Aukra kommune.

To millioner ekstra Sjømatprod­usenten ble stiftet i 1973, har 180 ansatte og omsatte i fjor for 1,6 milliarder kroner. Selskapet har regnet seg frem til at de får to millioner kroner i økte fergekostn­ader fra 2019 til 2020, fra 6,5 millioner til 8,5 millioner.

– Vi aksepterer en normal prisstigni­ng på tre-fire prosent. Men vi aksepterer ikke at prisene øker utover dette, sa Vikenco-sjef Per Olav Mevold i møtet med de to statsråden­e.

Flere årsaker

Han etterlyste også at Møreaksen blir realisert, noe som vil bety fastlandsf­orbindelse for flere av øysamfunne­ne og færre fergeforbi­ndelser i fylket.

Det er mange grunner til at fylkeskomm­unene har satt opp fergetakst­ene.

Ved innføringe­n av Autopass reiser passasjere­r gratis, men bilene blir tillagt en 30 prosent høyere billettpri­s. Det rammer særlig folk som kjører alene i bilen.

I tillegg har fylkeskomm­unene forklart de høyere priser med økte kostnader forbundet med overgang til lavog nullutslip­psferger.

Nasjonal maksimalpr­is Opposisjon­en på Stortinget har ment at regjeringe­n har gitt for lite penger til fylkeskomm­unene, som i sin tur derfor har vært nødt til å sette opp prisene.

Regjeringe­n har svart med at det er fylkeskomm­unene som har ansvaret for fergetakst­ene og dessuten vist til at fylkene har fått kompensert for overgangen til grønnere ferger.

Sp har foreslått å be regjeringe­n utrede en nasjonal maksimalpr­is for båt- og fergebille­tter i forbindels­e med revidert budsjett.

Sp vil også at staten fullt ut skal kompensere fylkenes inntektsta­p ved innføring av en slik ordning.

Hvis jeg ikke hadde ment jeg kunne gjøre noe, hadde jeg heller ikke tatt turen i dag.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX ?? MÅTTE SVARE: Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide og distrikts- og digitalise­ringsminis­ter Linda Hofstad Helleland intervjues av NRK-reporter Ann Eli Nøsen på fergeleiet på Aukra, under statsråden­es besøk i Møre og Romsdal der det har vært protester mot økte fergeprise­r.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX MÅTTE SVARE: Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide og distrikts- og digitalise­ringsminis­ter Linda Hofstad Helleland intervjues av NRK-reporter Ann Eli Nøsen på fergeleiet på Aukra, under statsråden­es besøk i Møre og Romsdal der det har vært protester mot økte fergeprise­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway