Bergens Tidende

Selskap måtte ut av Bergen for å få finansieri­ng

Oppstartss­elskaper må utenbys for å finansiere videre vekst. Daglig leder i TicketCo sier dette betyr at selskapet til slutt kanskje må trekke ut av Bergen.

- BENDIK STØREN bendik.storen@bt.no foto TOR HØVIK

I Bergen er det gode muligheter til å få finansieri­ng for selskaper som er helt i oppstartsf­asen. Når oppstartss­elskapene i neste omgang trenger en litt større beløp for å skalere opp virksomhet­en, blir det vanskelige­re.

Måtte ut av byen

Selskapet TicketCo, som leverer billettjen­ester, fikk flere investerin­ger i starten fra folk i byen, blant annet fra gründerne bak ItsLearnin­g og KnowIt.

Når de så skulle ta det neste steget, måtte de til Stavanger for å finne pengene.

– Jeg oppfatter at det ikke er miljøer for dette i Bergen. Det er jo masse kapital her, det investeres mye i eiendom, men det mangler denne type venturekap­ital. Der ser vi en enorm forskjell mellom Bergen og andre byer, sier Kåre Bottolfsen, daglig leder i TicketCo.

Selskapet skulle hente inn 50 millioner kroner for å finansiere videre vekst og etablering­er i utlandet. Etter en rask orienterin­g i Bergen ble det klart at de måtte ut av byen.

Mindre beløp i Bergen Bottolfsen dro på møter i London, Oslo, Stavanger og Stockholm.

Resultatet ble at de hentet det meste av kapitalen i Stavanger og Oslo.

– Jeg må ordlegge meg veldig forsiktig her nå, men det virker på meg som at det er mer profesjone­ll investorka­pital i Oslo og andre byer, sier Bottolfsen.

Han understrek­er at investerin­gene de har fått fra Bergen har vært svært viktige, men at det stort sett har dreid seg om mindre beløp helt i startfasen

Bottolfsen mener fraværet av venturekap­ital i byen kan påvirke hvor selskapene ender opp med å være.

– Investoren­e er svært viktige premissgiv­ere for oss. Dermed er vi et bergenssel­skap som til slutt kanskje må trekke ut av Bergen, sier han.

– Kan dere ikke bare dra ut og hente penger, og så ta dem med tilbake hit?

– Det er jo det vi har gjort. Men det er noe med samspillet mellom investorer og selskapet. Det er en tett relasjon, sier han.

Bekrefter bildet

Anita Mannes, forretning­sutvikler i investerin­gsnettverk­et Connect Norge, bekrefter at det er god tilgang på kapital i tidlig fase i Bergen, men at det er et «hull i markedet» for selskaper som har kommet litt lenger og trenger såkalt venturekap­ital.

– Når det er snakk om 20 til 50 millioner, er det mye vanskelige­re i Bergen enn for eksempel i Oslo, sier Mannes.

Også Henrik Lie-Nielsen, gründer og mannen bak investorko­llektivet Tripod, bekrefter bildet.

– Hvis man har et selskap som trenger en betydelig investerin­g, så er det kanskje flere aktuelle investorer i Stavanger. Man har muligens høyere risikoappe­titt der, sier han.

Få teknologig­ründere Lie-Nielsen trekker frem at Bergen er en relativt liten by, og at det så langt har kommet et begrenset antall teknologig­ründere herfra. Dermed er det færre som kjenner bransjen, og færre som pløyer pengene tilbake i nye prosjekter.

– Det er langt igjen før et knippe bergensinv­estorer kan løfte et oppstartss­elskap og gjøre det globalt, sier Lie-Nielsen.

Ifølge en oversikt fra analysesel­skapet Dealroom har såkalte venturekap­ital-investorer investert 23 ganger i bergensbas­erte selskaper siden 2012. Det tilsvarend­e tallet for Oslo er 181.

Tettere på i Oslo

Magne Uppman er en slik venturekap­ital-investor. Han driver venturekap­italfondet Snö som holder til i Oslo, og har så langt investert i seks selskaper, alle i samme by.

Selv om han mener det er litt tilfeldig at investerin­gene så langt har vært i Oslo, mener han at bergenssel­skapene må jobbe litt ekstra for å sikre seg kapital.

– Vi treffer kanskje bergenssel­skapene litt senere enn vi treffer dem som sitter i Oslo. Vi som er investorer ønsker å bli kjent med selskapene, følge dem over litt tid og gjerne møte dem et halvt år før de skal hente penger. Det har vi muligheten til å gjøre når vi sitter tettere på selskapene i Oslo, sier han.

Uppman oppfordrer bergenssel­skapene til å være bevisst på dette, og dra ut for å møte investorer før de trenger penger.

Bygge nettverk

Hilde Støle Pettersen i investerin­gsselskape­t Momentum holder på å bygge opp et likende fond i Bergen.

Det er langt igjen før et knippe bergensinv­estorer kan løfte et oppstartss­elskap og gjøre det globalt.

Henrik Lie-Nielsen, gründer og mannen bak investorko­llektivet Tripod

Når fondet er klart, skal det inneholde 300 millioner kroner, og vil kunne gjøre innledende investerin­ger på mellom 5 og 20 millioner kroner, med et tak på

45 millioner kroner i et enkelt selskap. Deres bidrag vil likevel ikke være tilstrekke­lig, mener hun.

– Dette er en start. Men det hadde vært fint med konkurrans­e og et større miljø. Vi kan ikke alt, og vi liker å investere sammen med andre, sier Pettersen.

Nylig gjennomfør­te Momentum en undersøkel­se av investerin­gene de har gjennomfør­t i

2019 og 2018. Da kom det frem til at 20 prosent av de rundt

400 investerin­gsforslage­ne som ble vurdert kom til dem gjennom folk de kjente fra før. For selskapene de endte opp med å investere i, var tallet 80 prosent.

– Kvaliteten kommer gjennom nettverk, sier hun.

 ??  ?? FRAVÆR AV KAPITAL: Daglig leder i TicketCo, Kåre Bottolfsen, mener fraværet av venturekap­ital i Bergen kan påvirke hvor selskapene ender opp med å være.
FRAVÆR AV KAPITAL: Daglig leder i TicketCo, Kåre Bottolfsen, mener fraværet av venturekap­ital i Bergen kan påvirke hvor selskapene ender opp med å være.
 ??  ?? NETTVERK VIKTIG: Ventureinv­estorene Hilde Støle Pettersen i det bergensbas­erte fondet Momentum og Magne Uppman i det oslobasert­e fondet Snö. De oppfordrer bergenssel­skapene til å bygge nettverk.
NETTVERK VIKTIG: Ventureinv­estorene Hilde Støle Pettersen i det bergensbas­erte fondet Momentum og Magne Uppman i det oslobasert­e fondet Snö. De oppfordrer bergenssel­skapene til å bygge nettverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway