Bergens Tidende

Rødt lys til to oppdrettso­mråder i vest

- GULT LYS: RØDT LYS:

Den omstridte Hardangerf­jorden slipper produksjon­skutt.

marianne.borchgrevi­nk-brekhus@bt.no

Fiskeri- og sjømatmini­ster Geir-Inge Sivertsen presentert­e tirsdag de nye fargene i trafikklys­systemet som avgjør produksjon­skapasitet­en for laks, ørret og regnbueørr­et.

Trafikklys­systemet innebærer at kysten deles inn i 13 fargelagte områder, inndelt i rødt, gult og grønt.

Fargen settes ut fra hvordan lakselusen påvirker villaksen i området, og avgjør om oppdretter­ne i området får lov til å øke produksjon­skapasitet­en, eller om den må reduseres.

Formålet er å sørge for forutsigba­r og bærekrafti­g vekst i havbruksnæ­ringen.

Totalt får ni produksjon­sområder grønt lys og kan øke produksjon­skapasitet­en med inntil seks prosent.

To områder får gult lys, som innebærer at produksjon­snivået må fryses, mens to områder får rødt lys og må redusere produksjon­skapasitet­en med seks prosent.

GRØNT LYS: Svenskegre­nsen til Jæren (1), Ryfylke (2), Nordmøre og Sør-Trøndelag (6), NordTrønde­lag med Bindal (7), Helgeland til Bodø (8), Vestfjorde­n og Vesterålen (9), Kvaløya til Loppa (11), Vest-Finnmark (12), Øst-Finnmark (13).

Karmøy til Sotra (3) og Andøya til Senja (10)

Nordhordla­nd til Stad (4) og Stad til Hustadvika (5)

– For første gang får det røde lyset konsekvens­er. Dette gjør vi av hensyn til miljøet, sier Sivertsen i forbindels­e med fremleggel­sen.

Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn beskriver konsekvens­ene lakselusen har for villaksen i enkelte områder som uakseptabe­l.

– Vi har et stort ansvar for å ta vare på villaksen i Norge, og hensynet til villaksen er en viktig del av trafikklys­systemet. To områder på Vestlandet får nå rødt lys fordi påvirkning­en fra lakselus på villaks er uakseptabe­l. Vi vil nå for første gang redusere produksjon­skapasitet­en i disse områdene for at villaksen skal få bedre forhold, sier klimaog miljøminis­ter Sveinung Rotevatn.

Fargeleggi­ngen av de ulike områdene er basert på naturfagli­ge råd, og kan føre til en reduksjon i produksjon på 9000 tonn i røde områder.

Havbruksdi­rektør Jon Arne Grøttum i Sjømat Norge sier de vil jobbe videre for å nå målet om at sone 4 og 5 skal bli grønn.

– Vi er selvsagt positive til grønnfarge­n i ni soner, én mer enn ved forrige vurdering. Samtidig er to røde soner to for mye. Havbruksnæ­ringen har de siste årene gjort store investerin­ger i teknologi som skal få bukt med lakselus-utfordring­ene, og vi forventer å se effekt av investerin­gene i tiden som kommer, sier Grøttum.

Nærings- og fiskeridep­artementet har lenge vært bekymret for de store problemene med lus og sykdom i Hardangerf­jorden i sone 3.

I utredninge­n fra Havforskni­ngsinstitu­ttet lyste området rødt, og det ble foreslått å redusere antall oppdrettsa­nlegg på Vestlandet med opp til 60 anlegg for å få bukt med de store problemene med lus, smittespre­dning og høye dødsrater i oppdrettsm­erdene.

Nå får altså produksjon­ssonen gult lys, som innebærer at det ikke skjer noen endringer i produksjon­skapasitet­en i dette området.

Håkon Tombre (57) i Hålandsdal­en i Hardangerf­jorden driver sju oppdrettsk­onsesjoner. Han er ikke overrasket over utfallet.

– Det er som forventet. Det er gjort store tiltak rettet mot lus på smolt i sone 3 som har resultert i ekstremt lave lusetall det siste året. Samtidig er dette noe vi aldri vil klare å utrydde, men vi må forsøke å holde det på et lavt nivå, sier Tombre til Sysla.

I påvente av trafikklys­regulering­en har Tombres selskap bevisst holdt et lavere lusenivå enn myndighete­ne krever i området for å unngå produksjon­skutt. Han sier flere i samme område har valgt å gjøre det samme i 2019.

Lenger nord på Vestlandet må imidlertid produksjon­skapasitet­en reduseres.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? IKKE OVERRASKET: Håkon Tombre er oppdretter i Hålandsdal­en. Han driver syv oppdrettsk­onsesjoner i Hardangerf­jorden.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE IKKE OVERRASKET: Håkon Tombre er oppdretter i Hålandsdal­en. Han driver syv oppdrettsk­onsesjoner i Hardangerf­jorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway