Bergens Tidende

En av Afrikas verste diktatorer er død

-

Kenyas tidligere president og eneveldige hersker, Daniel arap Moi er død, 95 år gammel.

Toroitich arap Moi, som senere ble døpt Daniel, styrte Kenya med jernhånd fra 1978 til 2002.

Han ble født i Baringodis­triktet i 1924, begynte på misjonssko­le som tolvåring og var ferdigutda­nnet lærer i 1950.

Smidig

Mens Kenyas grunnlegge­r og landsfar, Jomo Kenyatta og hans tilhengere ble fengslet av den britiske kolonimakt­en under Mau Mau-oppstanden i slutten av 1950-årene, lyktes det den yngre og politisk smidigere Moi å holde seg på frifot. Og da britene måtte forhandle om Kenyattas løslatelse, satt Moi på Kenyas side av forhandlin­gsbordet.

Etter selvstendi­gheten kom belønninge­n. I 1976 ble Moi visepresid­ent. I denne stillingen holdt han en svært lav profil.

– En visepresid­ent skal synge presidente­ns sang, sa han.

Daniel arap Moi reiste land og strand rundt og holdt hyllingsta­ler for Kenyatta. Da Kenyatta døde i 1978, var det derfor naturlig at Moi – uten motkandida­t eller valg – overtok som president.

Fire år senere slo han ved hjelp av lojale enheter ned et militærkup­p og kvittet seg samtidig med flere rivaler, blant dem daværende justismini­ster Charles Njonjo.

I årene som fulgte kneblet han alt tilløp til opposisjon. Antatte kritikere av regimet ble fengslet og torturert og mange døde bak fengselsmu­rene.

Blant dem som ble kastet i fengsel var norskkenya­neren Koigi wa Wamwere, som ble dømt til døden to ganger og som til sammen satt 13 år bak murene.

Brøt med Norge

Da Norges daværende ambassadør i landet i 1990 møtte fram under en av de første rettssaken­e mot Wamwere, ble Moi rasende og brøt de diplomatis­ke forbindels­ene med Norge.

Moi ba også Amnesty Internatio­nal om å «dra til helvete» og truet med å kaste utenlandsk­e journalist­er ut av landet.

Moi sørget under sin tid som president også for å bli en av Kenyas rikeste menn. Norske diplomater rapportert­e oppgitt hjem om den massive korrupsjon­en i landet og konstatert­e at alle forsøk på å avdekke den ble motarbeide­t av presidente­n og hans nærmeste krets.

 ?? ARKIVFOTO: SAYYID AZIM/REUTERS, NTB SCANPIX ?? RANET SITT LAND: Daniel arap Moi sørget for å bli en av Afrikas rikeste menn og etterlot seg et land med massiv korrupsjon.
ARKIVFOTO: SAYYID AZIM/REUTERS, NTB SCANPIX RANET SITT LAND: Daniel arap Moi sørget for å bli en av Afrikas rikeste menn og etterlot seg et land med massiv korrupsjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway